Connect with us

Iz Svijeta

Putin optužio Tursku da štiti IS-ovo krijumčarenje nafte

Objavljeno

on

Vladimir Putin je optužio Tursku da je rušenjem ruskog borbenog zrakoplova htjela zaštititi isporuke nafte koju organizacija tzv. Islamska država šalje u Tursku, što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučno odbio ponudivši ostavku ako se dokaže da je ta optužba točna.

[ad id=”68099″]

Optužbe dolaze u času kada Moskva uvodi Ankari gospodarske sankcije pošto je Turska prošlog tjedna srušila ruski bombarder blizu sirijske granice, što je prouzročilo ozbiljnu krizu u odnosima dviju zemalja koje su nekad bile partneri.

Imamo sve razloge vjerovati da je odluka o rušenju našeg zrakoplova motivirana željom da se zaštite trase kojima se nafta šalje u Tursku, napose u luke u kojima se ukrcava u tankere, rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji na rubu COP21.

Ruski predsjednik je rekao da se nafta koju proizvodi tzv. IS i jedan od glavnih izvora financiranja džihadističke skupine, u velikim količinama, industrijski slala u Tursku.

Ako se Putinove optužbe dokažu, otići ću s dužnosti jer mi to nalaže čuvanje časti moje zemlje, reagirao je turski predsjednik Recip Erdogan na tiskovnoj konferenciji u Parizu. Nismo nepošteni toliko da bismo ulazili u takvu trgovinu s terorističkim skupinama. Svi to moraju znati, dodao je.

Napetost između Moskve i Ankare ozbiljno dovodi u pitanje prijedlog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o stvaranju jedinstvene koalicije u Siriji protiv tzv. IS-a.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na pariškoj konferenciji na smirivanje stanja između Moskve i Ankare u prigodi susreta s ruskim predsjednikom iza zatvorenih vrata, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari