Connect with us

Iz Svijeta

Putin optužuje Kijev da sprječava predaju ukrajinskih branitelja u Mariupolju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstalj, u luci Mariupolju pod ruskom opsadom.

“Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zajamčen ako polože oružje (…) No kijevski režim ne dopušta tu mogućnost”, rekao je Putin, a prenosi se u priopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Dan ranije ruski predsjednik je naredio opsadu golemog industrijskog kompleksa Azovstalja, gdje je, tvrdi Moskva, 2.000 vojnika, ali nije naredio napad kako bi se sačuvali životi ruskih vojnika.

Putin je usto u petak ocijenio “neodgovornima izjave predstavnika EU-a o potrebi rješavanja situacije u Ukrajini vojnim putem i činjenicu da se prešućuju mnogi ukrajinski ratni zločini”.

Kremaljski šef je usto optužio “čelnike većine zemalja EU-a da otvoreno podupiru rusofobne mjere”, smjerajući na isključenje Rusije iz kulturnih i športskih događanja.

Reuters prenosi da je Michel u telefonskom je razgovoru pozvao Putina da izravno stupi u kontakt sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i apelirao na prekid vatre u Ukrajini.

Jasno je istaknuo kako je invazija neprihvatljiva te je detaljno iznio posljedice europskih sankcija Rusiji, rekao je dužnosnik EU-a.

Michel je također pozvao na prekid vatre u povodu nadolazećeg pravoslavnog Uskrsa i na uspostavu sigurnih evakuacijjskih ruta za civile koji žele napustiti opkoljene gradove poput Mariupolja.

Iz diplomatskih se izvora doznaje da je Michel iznio Putinu procjenu ruskih gubitaka kako bi pokušao probiti informacijski vakuum oko ruskog predsjednika.

“On je s ruskim predsjednikom podijelio svoje viđenje ruskih pogrešnih procjena i gubitaka, djelomično kako bi probio informacijski vakuum koji možda postoji oko Putina”, istaknuo je europski izvor.

Michel je nedvosmisleno osudio neprihvatljivost ruskog rata, detaljno naveo troškove sankcija koje EU nameće Rusiji zbog agresije i kršenja međunarodnog prava, podsjetio na nepokolebljivu potporu EU-a Ukrajini i njezinu teritorijalnom integritetu, navodi isti izvor.

Dva dana ranije Michel je posjetio Ukrajinu. (Hina)

Ukrajinski borci još se drže nakon što je Putin objavio pobjedu u Mariupolju

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari