Connect with us

Iz Svijeta

Putin poručuje da je Rusija spremna razgovarati o Ukrajini

Objavljeno

-

Predsjednik Vladimir Putin je u utorak rekao da će Rusija biti spremna razgovarati s Ukrajinom, SAD-om i Europom o budućnosti Ukrajine ako to one budu željele, ali će Moskva pritom braniti svoje nacionalne interese.

Putin. koji je u veljači 2022. poslao svoje trupe u Ukrajinu, u više je navrata rekao da bi bio sklon razgovarati o miru, no zapadni dužnosnici smatraju da čeka američke predsjedničke izbore u studenome prije nego li se istinski potrudi.

“U Ukrajini, oni koji su agresivni prema Rusiji, kao i u SAD-i u Europi – žele li pregovarati? Pa neka, ali mi ćemo to učiniti na temelju naših nacionalnih interesa. Nećemo odustati od onog što je naše”, rekao je Putin vojnim dužnosnicima u Moskvi. Rusija kontrolira oko 17,5 posto međunarodno priznatog teritorija Ukrajine.

Rusija je 2014. anektirala Krim, a za četiri ukrajinske oblasti koje djelomično kontrolira također kaže da su dio Rusije. Kijev pak uzvraća da neće biti miran sve dok i posljednji ruski vojnik ne bude izbačen iz zemlje.

Putin je rekao i da SAD iskorištava Europu za svoje interese te da Rusija ne planira nikakav rat u Europi. Članstvo Ukrajine u NATO-u “nije za Rusiju prihvatljivo niti za deset, a niti za 20 godina”, rekao je Putin. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas