Connect with us

Iz Svijeta

Putin potpisao ‘zakon protiv falsificiranja povijesti’

Objavljeno

on

Falsificiranje povijesnih događaja postalo je kazneno djelo u Rusiji, prema kontroverznom zakonu koji je u četvrtak potpisao predsjednik Vladimir Putin.

Zakon među ostalim kriminalizira izjednačavanje sovjetskih i nacističkih djela u vrijeme Drugog svjetskog rata. Povjesničari kritiziraju zakon smatrajući da bi se mogao preširoko tumačiti.

Neki su također kritizirali Kremlj da hoće osigurati “monopol na istinu” i oslanjati se na strogo zakonodavstvo za zabranu određenih povijesnih stajališta.

Putin međutim zakon opravdava borbom protiv falsificiranja povijesnih činjenica. Ruski predsjednik 2019. je žestoko kritizirao rezoluciju Europskog parlamenta koja je za izbijanje Drugog svjetskog rata također optužila Sovjetski Savez.

Godine 1939. godine Sovjetski Savez i nacistička Njemačka potpisali su takozvani Njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju ili Pakt Ribbentrop-Molotov. Sporazum je sadržavao i protokol o podjeli interesnih sfera u Europi.

Njemačka je napala Poljsku 1939. godine, a pakt je raskinut operacijom Barbarossa, napadom na Sovjetski Savez 1941. godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari