Connect with us

Vijesti

Putin pozvao ukrajinsku vojsku da preuzme vlast i pregovara s Moskvom

Objavljeno

-

EPA/HINA

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak ukrajinsku vojsku da preuzme vlast u zemlji, dan nakon što je Moskva pokrenula invaziju na svog južnog susjeda.

Sve ovo, ocijenio je Putin, “se dešava po naputcima stranih savjetnika, prije svega američkih”.

“Još jednom pozivam vojno osoblje oružanih snaga Ukrajine: ne dozvolite neonacistima (ukrajinskim radikalnim nacionalistima) da koriste vašu djecu, supruge i starije kao ljudske štitove. Uzmite vlast u svoje ruke, zajedno ćemo lakše doći do sporazuma nego s bandom narkomana i neonacista u Kijevu”, rekao je Putin na sastanku Ruskog vijeća za sigurnost kojeg je prenosila televizija.

Također je kazao da su Banderitesi (po protusovjetskom borcu Stepanu Banderi) i neonacisti u gradovima, među kojima su Kijev i Harkiv, rasporedili teško naoružanje, uključujući i višecjevne raketne bacače.

“Djeluju kao teroristi diljem svijeta, skrivajući se iza ljudi kako bi optužili Rusiju da izaziva žrtve među miroljubivim stanovništvom”, rekao je Putin.

Reuters dodaje da Putin često koristi izraz “neonacisti” kako bi ponizio ukrajinsku vladu, no predsjednik Zelenskij, koji je Židov, odbacuje korištenje tog izraza.

Predsjednik Putin je dodao da se ruski vojnici u Ukrajini ponašaju “hrabro, profesionalno i herojski”.

Ukrajinske oružane snage rekle su da su Rusiji nanijele teške gubitke a ministratvo tvrdi da su ruske snage “izgubile” 2800 vojnika.

Ukrajinsko ministarstvo obrane reklo je da su Rusi “izgubili” 2800 vojnika. Nije jasno jesu li vojnici ubijeni, ranjeni ili zarobljeni.

Ministarstvo procjenjuje da je uništeno do 80 tenkova, više od 500 drugih vojnih vozila, 10 aviona i 7 helikoptera.

Ukupan broj vojnika i civila nemoguće je potvrditi i strane daju oprečne informacije.

Rusija tvrdi da nije pretrpjela znatnije gubitke.

Ranije je Ukrajina rekla da je ubijeno više od 1000 ruskih vojnika.

Ukrajinsko ministarstvo obraneje u najnovijoj izjavi poručilo: “Snažni smo! Pobjeda će biti naša!”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari