Connect with us

Iz Svijeta

Putin privlači potencijalne partnere i saveznike moskovskim sajmom oružja

Objavljeno

-

Rusija je na sajam oružja blizu Moskve i ove godine privukla kupce iz cijelog svijeta, a predsjednik Vladimir Putin potencijalnim partnerima nudi ‘širok izbor modernog oružja svih vrsta i tipova’

U video-snimci objavljenoj u povodu otvorenja showa pod nazivom ‘Vojne snage 2023.’ Putin je rekao da je njegova zemlja spremna na vojnu suradnju sa svim državama koje žele braniti svoje “nacionalne interese”.

Da bi osigurale zaštitu, rekao je, Rusija im nudi najnovije izviđačke sustave, iznimno precizno oružje i robotiku.

Ruski predsjednik, koji već više od 17 mjeseci vodi ničim izazvan rat protiv Ukrajine, posebnu je pozornost posvetio tehnologiji bespilotnih letjelica. “Taj se trend aktivno razvija i u vojnoj i u civilnoj sferi”, rekao je.

Rusija opetovano bombardira Ukrajinu krstarećim projektilima, raketama i bespilotnim letjelicama, pri čemu često smrtno stradavaju ili ranjavaju civili.

Istodobno je rusko gospodarstvo u dubokoj krizi zbog visokih troškova koje nosi rat, ali i zbog posljedica međunarodnih sankcija. Uvoz je poskupio, a prihodi od izvoza nafte i plina su pali.

Godišnju izložbu oružja blizu Moskve otvorili su u ponedjeljak ruski ministar obrane Sergej Šojgu i njegov bjeloruski kolega Viktor Hrenin.

Po pisanju ruskih državnih medija, 1500 domaćih tvrtki za proizvodnju oružja ondje je izložilo 28.500 svojih proizvoda. Predstavljeno je 85 stranih tvrtki i organizacija iz sedam zemalja.

Najveći ruski proizvođač i prodavač oružja u državnome vlasništvu, Rosoboronexport, navodno je već potpisao ugovor vrijedan više od 500 milijuna dolara s neimenovanim stranim partnerom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari