Connect with us

Naši u svijetu

Putin se ipak distancirao od Asada

Objavljeno

-

Rat u Siriji bio je jedna od glavnih tema na susretu predsjednika država i vlada skupine G8. Druge važne teme zamalo su bile potisnute. Ali, neke važne odluke su ipak donesene.

[dropcap]S[/dropcap]usret predsjednika država i vlada osam najjačih industrijskih zemalja u Sjevernoj Irskoj završio je malim, ali ipak primjetnim diplomatskim uspjehom koji je objavila savezna kancelarka Angela Merkel. “O Siriji je postignut dogovor o važnim točkama i ja to smatram vrlo važnom porukom.”

Nakon najave pojačane dostave oružja i krutih stajališta pojedinih sudionika prije početka susreta G8 brojni promatrači su smatrali da nije realno očekivati zajedničku izjavu predsjednika država i vlada. Posebno je neobično da se nisu dogovorili oko nekog minimalnog formalnog kompromisa nego oko konkretnih mjera, kao što je primjerice mirovna konferencija o Siriji koju je Rusija dosad uporno odbijala. “Dogovorili smo se da se što je prije moguće održi druga Ženevska konferencija. Cilj je razgovarati o prijelaznoj vladi i opskrbljivanju takve prijelazne vlade izvršnim ovlastima”, pojasnila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Putin napušta Asada

Već odavno zapadne države smatraju da je političko rješenje sukoba u Siriji zamislivo samo bez diktatora Bašara al Asada. Sad je ruski predsjednik Vladimir Putin popustio i jasno se od njega distancirao, iako ga se nije potpuno odrekao. Ali, prihvaćanjem zajedničke izjave o Siriji bliski Asadov saveznik po prvi put dovodi u pitanje Asadovog režima. To sirijskoga vlastodršca stavlja pod pritisak da konačno ponudi kompromise.

Ruski predsjednik Putin je osim toga pristao na prijedlog američkoga predsjednika Baracka Obame. G8 želi da UN istraži tko je u Siriji koristio kemijsko oružje – režim ili pobunjenici.

Uz to su se predsjednici država i vlada dogovorili oko osjetnog povećanja financijske pomoći za sirijske izbjeglice “na preko jedne milijarde dolara. Njemačka će staviti na raspolaganje 200 milijuna eura”, pojasnila je kancelarka Merkel dodavši: “To je najveći iznos koji smo dali za neku humanitarnu akciju, što pokazuje kako ozbiljna je situacija i s našega gledišta, ako mislimo na izbjeglice u Turskoj, u Jordanu i Libanonu.”

Borba protiv pranja novca

Dogovor o Siriji je uspjeh domaćina susreta predsjednika država i vlada skupine G8, britanskog premijera Davida Camerona. On je naveo predsjednike da konkretnije nego do sada postupe protiv trikova za izbjegavanje poreza. Vlade su pod pritiskom javnosti zbog štednje u proračunima i skandala s utajama poreza.

Ubuduće države namjeravaju razmjenjivati podatke kako bi otkrile utaje poreza. Akcijskim planom zemlje skupine G8 namjeravaju se boriti protiv pranja novca i novim standardima spriječiti da međunarodna poduzeća kao što je Google svoje prihode oporezuju samo u zemljama s niskim porezima. “Važno će biti prije svega da te standarde koje je razvio OECD prenesemo stvarno u sve zemlje, to znači da se mora suglasiti i skupina G20, a ne samo G8”, naglasila je Angela Merkel.

I protiv utaje poreza

Jer, G8 može dati samo preporuku. Jörn Kalinski iz humanitarne organizacije Oxfam je ipak zadovoljan odlukama o sprječavanju utaje poreza. “To je proces i ovdje smo vidjeli važan korak, a to mora biti nastavljeno. U Europskoj uniji postoje već također takve zakonske odredbe. To je dug put, ali isplati se ići njime.”

Sljedeći važan korak je susret skupine G20 u Sankt Peterburgu u rujnu na kojem bi trebali biti prihvaćeni obvezujući zaključci. Bitka s poreznim oazama i poreznim bjeguncima još nije dobivena.

DW.DE

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas