Pratite nas

Iz Svijeta

Putin se nada da će mu Italija pomoći u popravljanju odnosa s EU-om

Objavljeno

na

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak kako se nada da će se Italija boriti da se popravi odnos Europske unije i Rusije, te da će pomoći uvjeriti novo vodstvo bloka da su sankcije protiv Rusije kontraproduktivne.

Putin je na novinskoj konferenciji nakon razgovora s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Rimu rekao da je Rusija pratila talijanske napore za unapređivanjem pogoršanog odnosa EU-a i Moskve, ali je kazao da potpuno razumije da je manevarski prostor ograničen raznim faktorima.

“Nadamo se da će Italija dosljedno i jasno govoriti o svojoj poziciji i boriti se za ono što je mnogo puta rečeno u javnosti, tj. za povratak na normalne odnose između Rusije i Europe u cjelini”, rekao je.

Europska unija uvela je sankcije Rusiji 2014., nakon ruske aneksije Krima i potpore proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Obje stranke vladajuće koalicije u Italiji, populistički Pokret pet zvijezda (M5S) i desničarska Liga s više simpatija gledaju na Moskvu, od većine drugih vlada EU-a.

Prije dolaska na vlast prošle godine oni su pozvali na ukidanje sankcija, a vođa Lige Matteo Salvini posjetio je Moskvu nekoliko puta i izrazio divljenje Putinu.

Putin je rekao u četvrtak da ne vidi nepremostive prepreke ponovnom uspostavljanju normalnih veza između Rusije i EU-a.

Talijanski su mediji više puta sugerirali da je Liga, danas najpopularnija talijanska stranka, dobila financijska sredstva od Moskve, što Salvini odbacuje.

Putin je rekao da Ukrajina, a ne Rusija, snosi krivicu što spor nije riješen, čemu se talijanski premijer usprotivio.

“Kada predsjednik Putin, moj prijatelj Vladimir, kaže da ne ovisi sve o Rusiji, on je previše skroman. Istina je da Rusija može igrati ključnu ulogu u prevladavanju spora”, rekao je Conte.

(Hina)

 

Putin: Europa je pogriješila s migrantima

 

 

Putin: Rusija će sve poduzeti da poboljša odnose sa SAD-om

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

SAD poslao brodove u Južnokinesko more

Objavljeno

na

Objavio

Dva američka nosača zrakoplova u subotu su sudjelovala u vojnim vježbama u spornom Južnokineskom moru, potvrdila je američka ratna mornarica, dok istovremeno Kina u tom području također provodi vojne manevre koji su naišli na kritike Pentagona i susjednih država.

Kina i SAD se međusobno optužuju za povećanje napetosti u tom strateškom plovnom pravcu u vrijeme ionako napetih odnosa oko niza pitanja, od koronavirusa i trgovine do Hong Konga.

U Južnokinesko more su uplovili nosači zrakoplova USS Nimitz i USS Ronald Reagan kako bi “podržali slobodan i otvoreni prostor Indijskog oceana i Pacifika”, priopćila je mornarica

U priopćenju se ne navodi gdje su točno održane vježbe u Južnokineskom moru koje se proteže u duljini od 1500 kilometara. Kina, usprkos prosvjedima susjednih zemalja, svojata 90 posto tog mora.

“Namjera nam je poslati nedvosmislenu poruku našim partnerima i saveznicima da brinemo o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti”, istaknuo je kontradmiral George M. Wikoff.

Pojasnio je da vježbe nisu odgovor na vojne vježbe koje je održala Kina. Peking je odbacio kritike SAD-a da su njihove vježbe “kontraproduktivne i ne doprinose smanjenju napetosti i održavanju stabilnosti”.

SAD također ističe da redovito provodi vježbe u zapadnom Pacifiku, uključujući i u Južnokineskom moru.

Kina je 1. srpnja počela petodnevne vojne vježbe kod otočja Paracel koje svojataju Kina i Vijetnam, a kritikama Pekinga su se pridružili i Filipini, Malezija, Brunei i Tajvan.

Spomenuti otoci su bogati naftom i plinom.

Južnokinesko more je vrlo dinamično trgovinska ruta kojom se godišnje obavi trgovina u vrijednosti tri bilijuna američkih dolara. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

U Americi obračun s civilizacijom

Objavljeno

na

Objavio

Aktivisti pokreta Život crnaca vrijedi ruše u Americi spomenike koji simboliziraju robovlasništvo, rasizam, protiv su bijelog Isusa koji je jedan od oblika “bjelačke supremacije”… Srušili su i spomenik španjolskog misionara i franjevca iz 18. stoljeća Jupitera Serre kojega je 2015. godine papa Franjo proglasio svetim i mnoge druge.

Trump bjesni, ucjenjuje guvernere od kojih traži zatvorske kazne za rušitelje. Aktivisti su unekoliko u pravu, ali, na primjer, neki ugledni Amerikanci kažu – ako je Amerika imala robovlasništvo, Amerika ga je i ukinula.

Sve zemlje na svijetu imaju tamnine u svojoj povijesti, ali to je tema za povjesničare, a ne razlog za trajnu sotonizaciju. Oni protiv kojih aktivisti ustaju učinili su Ameriku velikom zemljom, a tu veličinu i blagodati danas dijele sve rase, pa rušiti takvu Ameriku znači rušiti svoj dom.

No kao ni u jednoj drugoj zemlji u njoj ima destruktivnosti koja je sama sebi svrha i u kojoj je užitak u rušiteljstvu jači od razloga koji ga čine izlišnim i koji pokazuju da je njegovo podrijetlo anticivilizacijsko.

Gdje bi došao svijet da se svuda u njemu ruše simboli negdašnjih okrutnih vladavina? Vratio bi se u primitivizam svojih rušitelja.

Milan Ivkošić / Večernji list

Ristić: Dok ruše spomenike po SAD-u, demokrati podižu jedan veliki vlastitoj gluposti

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari