Connect with us

Iz Svijeta

Putin se nada rješenju krize oko Ukrajine, Orban misli da je moguć sporazum

Objavljeno

-

Foto: EPA

Vladimir Putin je rekao u utorak da se nada da će Zapad i Rusija pronaći “rješenje” za krizu, optuživši ipak Washington da se koristi Ukrajinom kao sredstvom za uvlačenje Moskve u “oružani sukob”, dok Viktor Orban smatra da je moguć sporazum prihvatljiv za sve.

“Nadam se da ćemo na kraju pronaći rješenje, premda nije lako”, rekao je ruski predsjednik novinarima, pošto je ocijenio da je “glavni cilj Sjedinjenih Država podizanje ograde oko Rusije te da je Ukrajina (njihovo) sredstvo kako bi nas uvukli u oružani sukob i uveli nam najoštrije sankcije”.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji boravi u posjetu Moskvi, rekao je nakon gotovo petosatnog sastanka s Putinom da se “razlike” između zapadnjaka i Rusije oko Ukrajine mogu premostiti.

“Situacija je ozbiljna, razlike su značajne (…) ali se mogu prevladati”, rekao je Orban novinarima.

“Moguće je sklopiti sporazum koji jamči mir, sigurnost Rusije, a prihvatljiv je i za članice NATO-a”, ustvrdio je i dodao da su sankcije kontraproduktivne.

Putin je iznio kastrofično predviđanje rekavši da će Ukrajina, postane li članica NATO-a, pokušati silom zauzeti Krim koji je Rusija anektirala prije osam godina.

“Zamislite da Ukrajina, kao članica NATO-a povede vojnu operaciju na Krimu, ruskom suverenom teritoriju”, rekao je, “i što bismo mi, zaratili s NATO-om?”

Putin je usto ocijenio da je “jasno” da su SAD i NATO odlučili sve dosad zanemariti zabrinutost Rusije za vlastitu sigurnost, odbijajući njezine zahtjeve.

“Proučit ćemo pisane odgovore SAD-a i NATO-a (…), ali već sad je jasno da na glavnu brigu Rusije nije odgovoreno”, rekao je ruski predsjednik nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Iznio je popis glavnih ruskih zahtjeva: kraj NATO-ove politike širenja, jamstvo da neće razmještati ofenzivno oružje u blizini ruske granice i povlačenje Saveza na granice iz 1997., tj. prije nego je primio u članstvo bivše članice sovjetskog bloka.

“Ne odgovorivši na našu zabrinutost, SAD i NATO krše pravo svake zemlje da slobodno odlučuje kako će štititi svoju sigurnost”, istaknuo je Putin podsjetivši da po drugom načelu “nitko ne smije jačati svoju sigurnost nauštrb drugoga”.

Ruski predsjednik nije ništa rekao o sadržaju diplomatskih napora u vezi s rusko-zapadnom krizom zbog Ukrajine zadnjih tjedana.

SAD je odbio ruske zahtjeve prema NATO-u, ali je ostavio otvorena vrata pregovorima o drugim temama, kao što su razmještanje raketa i međusobno ograničavanje vojnih vježbi.

Rusija sada priprema odgovor na takvo stajalište. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari