Connect with us

Vijesti

Putin: Slanje sovjetskih tenkova u Mađarsku i Čehoslovačku bila je pogreška

Objavljeno

-

Kafkadesk

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je odluka Sovjetskog Saveza o slanju tenkova u Mađarsku i Čehoslovačku kako bi ugušio masovne prosvjede tijekom hladnog rata bila pogrešna.

“To je bila pogreška”, rekao je Putin upitan o percepciji Rusije kao kolonijalne sile zbog odluke Moskve da pošalje tenkove u Budimpeštu 1956. i u Prag 1968.

“Nije u redu činiti bilo što u vanjskoj politici što šteti interesima drugih naroda”, rekao je Putin koji je 2022. poslao desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najveći kopneni rat u Europi od Drugoga svjetskog rata.

Putin je rekao da Sjedinjene Države rade iste pogreške kao i Sovjetski Savez. Rekao je da Washington nema “prijatelja, samo interese”.

Mađarski ustanak 1956. ugušili su sovjetski tenkovi i vojska. U borbama je ubijeno najmanje 2600 Mađara i 600 sovjetskih vojnika. Praško proljeće 1968. završeno je kada su snage Varšavskog saveza predvođene Sovjetskim Savezom napale socijalističku Čehoslovačku. Kao posljedica invazije, život je izgubilo oko 137 Čeha i Slovaka, prema češkim povjesničarima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari