Connect with us

Iz Svijeta

Putin stigao u Peking, donio novi sporazum o isporuci plina

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin sletio je u Peking gdje u petak kreću Zimske olimpijske igre, noseći sa sobom sporazum o daljnjem povećanju isporuke prirodnog plina Kini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sletio je u Peking gdje u petak kreću Zimske olimpijske igre, noseći sa sobom sporazum o daljnjem povećanju isporuke prirodnog plina Kini.

Kineska državna televizija CCTV popratila je Putinov dolazak u Peking naglasivši da je on, baš kao i kinesko vodstvo, izrazio protivljenje „politizaciji“ Igara koje dio zapadnih diplomata bojkotira.

Uz zrakoplov s ruskim i kineskim zastavama vide se i avioni s mongolskim i srpskim oznakama – na otvaranje u Peking stižu i mongolski premijer L. Oyun-Erdene i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Državni mediji ranije su prenijeli da su u Kinu sletjeli katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Tani i princ prijestolonasljednik UAE-a Šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan.

Putin i Xi imat će radni ručak kasnije u petak na kojem će potpisati više od 15 sporazuma, a dio njih bit će vezan za prirodni plin.

Rusija je krajem 2019. počela Kini isporučivati taj energent novoizgrađenim plinovodom „Snaga Sibira“, a u planu je novi plinovod preko Mongolije.

Gazprom je u petak objavio da će njime isporuka plina Kini narasti za četvrtinu.

Olimpijske igre, već pod utjecajem pandemije koronavirusa, u sjeni su i napetosti između Zapada i Rusije zbog Ukrajine. Zapad optužuje Moskvu da planira invaziju na tu državu, a Kremlj to odbacuje i traži pravne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok.

Rusija i Kina koordinirale su svoj stav o Ukrajini dan ranije, tijekom susreta ministara vanjskih poslova Sergeja Lavrova i Wanga Yia, objavilo je kinesko ministarstvo.

SAD je odgovorio prijetnjom kineskim firmama ako će izbjegavati sankcije na uvoz u Moskvu u slučaju ruske invazije Ukrajine.

Peking prije Lavrova nije primio stranog političkog gosta gotovo dvije godine zbog pandemije koronavirusa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari