Connect with us

Iz Svijeta

Putin u Mađarskoj u posjetu savezniku Orbanu

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin boravi u srijedu u posjetu Mađarskoj, zemlji s kojom je poboljšao gospodarske i političke odnose od povratka na vlast Viktora Orbana, koji mu je postao pogodan saveznik u prkošenju Zapadu.

Ruski predsjednik, koji je stigao u Mađarsku rano poslijepodne, trebao bi s Orbanom razgovarati o potpisivanju važnog ugovora o opskrbi plinom, proširenju nuklearne elektrane i zajedničkom projektu isporuke željezničke opreme Egiptu.

Konferencija za novinare očekuje se predvečer.

Orban, zagovornik “iliberalne demokracije”, na vlasti od 2010., deklarirani je Putinov obožavatelj. S njime se u devet godina susreo desetak puta, izazvavši ogorčenje mađarske oporbe koja kritizira njegovu naklonost prema “autokratu”.

Putin, koji je već posjetio Budimpeštu 2015. i 2017., želi “pokazati da unatoč napetostima sa Zapadom”, zbog sukoba u Ukrajini, “i dalje postoji članica NATO-a u kojoj može biti redovito primljen”, rekao je analitičar Andras Racz, stručnjak za Rusiju u njemačkom think tanku za međunarodne odnose DGAP.

Orban s druge strane svojem biračkom tijelu želi dokazati da je lider kojeg se sluša, “jer se čak Putin s njime redovito sastaje bilateralno”, dodao je.

Uoči Putinova dolaska, Budimpešta je objavila da je blokirala zajedničku deklaraciju veleposlanika NATO-a o Ukrajini, kojoj Orban predbacuje da diskriminira mađarsku manjinu. (Hina)

 

Orban: Mađarska bi morala ‘primijeniti silu’ kako bi odbila novi val migranata

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari