Connect with us

Iz Svijeta

Putin u utorak s Lukašenkom o Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastaje se u utorak s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom kako bi razgovarali o Ukrajini i zapadnim sankcijama, objavile su novinske agencije u Rusiji i Bjelorusiji.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače, i s ruskog i s bjeloruskog teritorija, u “posebnoj vojnoj operaciji” čiji je cilj demilitarizirati i “denacificirati” susjednu zemlju.

Ukrajina i Zapad to su odbacili kao lažni izgovor za invaziju u kojoj su ubijene tisuće ljudi, milijuni su raseljeni, a fokus se sada premjestio s prilaza Kijevu na istok Ukrajine gdje se očekuje velika ofenziva.

Lukašenko inzistira da Bjelorusija bude uključena u pregovore kojima se pokušava riješiti sukob u Ukrajini, te tvrdi da su Bjelorusi nepravedno nazvani “suučesnikom agresora”.

Ipak, Europska unija, SAD i drugi uključili su i Bjelorusiju u sankcije.

Lukašenko je u utorak stigao u regiju Amru na ruskom krajnjem istoku gdje bi se s Putinom trebao sastati na kozmodromu Vostočni.

Datum 12. travnja slavi se u Rusiji i nekim drugim bivših sovjetskih zemljama kao Dan kozmonauta čime se obilježava prvi svemirski let s ljudskom posadom sovjetskog kozmonauta Jurija Gagarina 1961. (Hina)

Rusija napravila ogromnu stratešku pogrešku

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari