Connect with us

Iz Svijeta

Putin: Za pobjedu u Ukrajini nije potrebno nuklearno oružje

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da za pobjedu Moskve u Ukrajini nije potrebno nuklearno oružje, što je do sada najjači signal iz Kremlja da neće biti nuklearnog napada

Putin, čije snage zadnjih mjeseci napreduju na istoku Ukrajine, rekao je da ne vidi uvjete za upotrebu takvog oružja i pozvao je da se prestane o tome govoriti. No dodao je da ne isključuje promjene ruske nuklearne dotkrine, koja definira uvjete po kojima bi se takvo oružje moglo upotrijebiti.

Rekao je i da bi Rusija mogla testirati nuklearno oružje bude li potrebno, premda ne vidi potrebu da to učini u ovom trenutku. Putin je time odgovorio na pitanje Sergeja Karaganova, utjecajnog ruskog analitičara, koji ga je pitao mora li on držati “nuklearni pištolj uz sljepoočicu” Zapada u vezi Ukrajine.

“Upotreba (nuklearnog oružja) moguća je u iznimnom slučaju – u slučaju prijetnje suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti zemlje. Mislim da se to nije dogodilo. Nema potrebe”, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

“Ali doktrina je živi alat i pozorno pratimo što se događa u svijetu oko nas pa ne isključujemo neke njezine izmjene. To se također odnosi na testiranje nuklearnog oružja.”

Ruska nuklearna doktrina, objavljena 2020., definira uvjete po kojima ruski predsjednik može razmotriti upotrebu nuklearnog oružja, odnosno kao odgovor na napad nuklearnim ili drugim oružjem masovnog uništenja ili na korištenje konvencionalnog oružja protiv Rusije “kada je ugrožena sama egzistencija države”.

“Bude li potrebno, provest ćemo testove. Za sada nema potrebe ni za time (….).”

Karaganov je prošle godine predložio ograničeni nuklearni napad na članicu NATO-a u Europi kako bi se prisililo Zapad da se povuče u sukobu oko Ukrajine i spriječi Treći svjetski rat.

Američki predsjednik Joe Biden prošli je tjedan ublažio neka ograničenja na ukrajinsko korištenje američkog oružja za napade u Rusiji na što je Moskva upozorila na potencijalno opasnu eskalaciju sukoba.

Putin je u srijedu rekao da bi mogao rasporediti konvencionalne projektile na lokacijama s kojih bi mogao napasti SAD i njegove europske saveznike ako oni dopuste Ukrajini da gađa dublje u ruski teritorij dalekometnim zapadnim oružjem. Rekao je da Zapad griješi ako misli da Rusija nikada ne bi upotrijebila nuklearno oružje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas