Connect with us

Iz Svijeta

Putin Zelenskog naziva nelegitimnim, priznaje samo ukrajinski parlament

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je ponovno doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekavši da će priznati samo ovlasti parlamenta te zemlje u Kijevu.

Putin je rekao da, prema ukrajinskom ustavu, izvanredno stanje nalaže da se proširuju ovlasti Vrhovne Rade, ali ne i predsjednika.

Ukrajinski odvjetnici kažu da je proširenje ovlasti predsjednika Volodimira Zelenskog pokriveno drugim zakonima. Zapadni saveznici Ukrajine nastavljaju priznavati Zelenskog kao legitimnog predsjednika zemlje.

Bez uvođenja izvanrednog stanja, njegov prvi mandat završio bi 20. svibnja, ali zbog sveobuhvatne ruske invazije i ruske okupacije velikih dijelova zemlje, Ukrajina ne planira nove izbore.

Posljednjih tjedana rusko vodstvo pokušava dovesti u pitanje legitimitet Zelenskog ukazujući na navodno kontradiktorne zakone u Ukrajini.

Putin, koji je najnovije komentare dao u utorak u Taškentu na kraju svog državnog posjeta Uzbekistanu, posljednjih se dana fokusira na to pitanje.

Tijekom nedavnog posjeta Pekingu, rekao je da je potrebno stručno mišljenje kako bi se razjasnilo je li Zelenskij još uvijek zakonito na dužnosti. Zatim je, tijekom putovanja u Bjelorusiju, inzistirao na tome da ukrajinski predsjednik više nije legitiman.

Putinove izjave smatraju se pokušajem potkopavanja kredibiliteta ukrajinskog čelnika u inozemstvu, uoči mirovnog samita u Švicarskoj 15. i 16. lipnja.

Neki ukrajinski protivnici Zelenskog također su doveli u pitanje legitimnost njegova ostanka na vlasti.

Zelenskij je odgovorio optuživši Putina da sam nije legitimno na vlasti jer je dao promijeniti ustav prije tri godine kako bi ostao na dužnosti.

Kijev je pozvao Zapad da više ne priznaje Putina nakon ruskih predsjedničkih izbora u ožujku, koji su ostali u sjeni optužbi za manipulaciju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas