Pratite nas

Iz Svijeta

Putinov utjecaj na Balkanu

Objavljeno

na

“Berlin uznemireno promatra kako Vladimir Putin povećava svoj utjecaj na Balkanu”, piše u svom najnovijem izdanju njemački tjednik Der Spiegel. I dodaje: “Nitko ga ne može zaustaviti.”

Putin u Beogradu

putin

Pod naslovom ‘Povratak u Hladni rat’, njemački tjednik Der Spiegel piše o ruskom utjecaju na Balkanu i podsjeća kako Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a prošli tjedan po prvi put nije glasala za produženje misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. List piše kako Kremlj želi onemogućiti približavanje i prijam balkanskih zemalja u Europsku uniju. “U analizi koju je napravilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, pod naslovom ‘Utjecaj Rusije u Srbiji’, stoji kako je Zapadni Balkan od strateške važnosti za Rusiju te se opisuju pokušaji Moskve da što tješnje veže Beograd za Rusiju. A to se ne događa samo preko uske vojne suradnje i ruskih isporuka plina. U analizi se također napominje kako Moskva, ‘koristeći se svojom panslavenskom retorikom’ i zbog stajališta u vezi s Kosovom u narodu uživa veliki ugled. ‘Putinov cilj je izvršiti takav pritisak na balkanske zemlje da odustanu od učlanjenja u EU ili da kao članice EU-a utječu na donošenje proruskih odluka EU-a’,” piše Der Spiegel citirajući političara u Europskom parlamentu Elmara Broka.

Ruska ‘soft-power’ strategija
Merkel i Putin

I njemačka kancelarka pokušava utjecati na Putina

“Isto vrijedi i za Srbiji susjednu Bosnu i Hercegovinu”, piše dalje njemački tjednik i dodaje: “‘Dobiva se dojam da Rusija pokušava preko Republike Srpske ostvariti utjecaj na cijelu Bosnu i Hercegovinu’, kaže njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt koji je kao kancelarkin izaslanik nedavno boravio u BiH. Da su ove procjene ispravne potvrđuje i izvještaj vrlo utjecajnog ruskog Vijeća za vanjsku politiku koje ga je pod nazivom ‘Ruska soft-power strategija’ na Balkanu predočila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. A u njemu stoji: ‘U ovoj regiji, koja je tradicionalno povezana s Rusijom, ne možemo se ograničiti samo na to da investiramo u poduzeća. Mi moramo izdvojiti novac za infrastrukturu i ljude koji u Rusiji vide alternativnu svjetsku silu’. A Putin upravo djeluje držeći se ove devize. Ruske željeznice na čelu s Vladimirom Jakuninom, Putinovim čovjekom od povjerenja, modernizirat će 350 km dugu prugu u Srbiji. Posao je vrijedan tri četvrtine milijarde eura. Moskovska naftna kompanija Lukoil u međuvremenu posjeduje 79,5 posto lokalne kompanije Beopetrol, Gazprom je pak većinski vlasnik najvećeg isporučitelja plina u zemlji. ‘Ruske investicije su regijama, koje su teško oštećene u NATO bombardiranju 1999. godine, ponovo dale perspektivu’, stoji u izvještaju Vijeća za vanjsku politiku”, prenosi Der Spiegel i naglašava kako su i u Crnoj Gori na listi inozemnih ulagača Rusi na prvom mjestu te da je trećina tamošnjih tvrtki u ruskim rukama.

List citira i Michaela Rotha iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova koji kaže kako Saveznoj vladi nije jednostavno suprotstaviti se ruskoj ofanzivi, ali i naglašava: “‘Mi bismo morali balkanskim zemljama uvijek iznova jasno davati na znanje da je članstvo u Europskoj uniji u njihovom interesu.’ I Angela Merkel se diplomatski pokušava oduprijeti Putinovim težnjama. Na konferenciji o Zapadnom Balkanu krajem kolovoza obvezala je nazočne šefove država i vlada da ostanu na europskom kursu. Jer, tamo gdje je potrebno ona upotrijebi pritisak”, piše Der Spiegel.

Usamljeni Putin

I list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) piše o ruskom predsjedniku Putinu, ali o njegovom nastupu na samitu skupine G-20 u Australiji.
Putin je na samitu G-20 bio izoliran

Putin je na samitu G-20 bio izoliran

„Činilo se da Putin nije baš bio zvijezda od koje su drugi htjeli dobiti autogram. Ponekada je djelovao napušteno. Usamljenost i socijalni prezir kao cijena njegovih postupaka u i prema Ukrajini. Možda je iskoristio dugi let kući kako bi povukao bilancu: u oblaku nacionalizma rusko stanovništvo stoji uz svog predsjednika i njegov autoritarni stil upravljanja. Ali, gospodarstvo ide nizbrdo. Za održiv široki razvoj mu je potreban Zapad koji bi bio spreman za istinsko partnerstvo ali ne pod uvjetima stalnog kršenja međunarodnog prava u Europi“, piše list FAZ.

List Münchener Merkur o istoj temi između ostalog navodi:

„Na samit najvažnijih šefova država svijeta se ne dolazi s prtljagom u kojoj su ratni brodovi. Je li to netko rekao Putinu? Obitelj naroda okupljena u Australiji odgovorila je na igre kojima šef Kremlja pokušava pokazati moć besprimjernim skandalom. Putinova izolacija na samitu bila je potpuna, čak brutalna. Nitko ne želi drugi Hladni rat. No ako Rusija, koja sanja o novom imperiju, to želi, onda će ga i po drugi put izgubiti“, smatra komentator lista Münchener Merkur.

DW.DE

facebook komentari

Iz Svijeta

EUROPSKA OBRAMBENA UNIJA: 25 članica EU-a dogovorilo obrambenu suradnju

Objavljeno

na

Objavio

Dvadeset i pet članica Europske unije donijelo je u ponedjeljak formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala “povijesnom”, omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Ministri vanjskih poslova EU-a donijeli su formalnu odluku o uspostavi PESCO-a nakon što su 23 zemlje članice prošli mjesec potpisale notifikaciju svoje namjere da uspostave obrambenu suradnju. U međuvremenu su im se pridružile Irska i Portugal. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Erdogan: Izrael je teroristička država koja ubija djecu

Objavljeno

na

Objavio

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je u nedjelju Izrael “terorističkom državom” koja “ubija djecu”, dodavši da će se “svim sredstvima” boriti protiv američkog priznanja Jeruzalema kao prijestolnice židovske države.

“Palestina je nedužna žrtva (…) Što se tiče Izraela, on je teroristička država, da, teroristička!”, istaknuo je Erdogan u vatrenom govoru u Sivasu, u središtu Turske. “Nećemo prepustiti Jeruzalem na milost i nemilost državi koja ubija djecu”, dodao je.

Ove izjave dolaze nekoliko dana pošto je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem prijestolnicom Izraela, što je Ankara oštro osudila.

Turski predsjednik koji je više puta dosad nazvao Jeruzalem “crvenom crtom za muslimane”, oštro je kritizirao tu odluku, rekavši da je ona za Ankaru “nevažeća”.

“Borit ćemo se do kraja svim sredstvima” protiv te odluke, dodao je turski predsjednik, podsjetivši da se u srijedu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku suradnju (OIC).

Na tom summitu ćemo “pokazati da primjena te mjere neće biti baš tako laka”, ustvrdio je Erdogan.

Američka odluka je potaknula nasilje u kojemu su poginula četvorica Palestinaca a desetci su ozlijeđeni. Izraelsko zrakoplovstvo je u petak bombardiralo Gazu, odgovarajući na raketiranje.

Dok je držao govor, iza Erdogana je bila fotografija dječaka, navodno Palestinca iz Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali, kojeg osobe u odori, predstavljene kao izraelski vojnici, vode zavezanih očiju.

“Pogledajte kako ti teroristi vuku ovo četrnaestogodišnje dijete”, obrušio se turski predsjednik pokazujući na fotografiju čija autentičnost nije potvrđena.

Turska i Izrael su lani normalizirali svoje veze, nakon diplomatske krize koju je 2010. potaknuo izraelski zračni napad na brod nevladine organizacije na putu u Gazu u kojemu je poginulo deset turskih aktivista. (Hina)

Održan hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog odluke Trumpa o Jeruzalemu

Neredi u Jeruzalemu nakon što su SAD priznale Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari