Connect with us

Putinova osveta Europi

Published

on

Ruski predsjednik Putin uzvraća udarac Zapadu, koji je pooštrio sankcije Rusiji. Putin je zaprijetio “odgovarajućim odgovorom” a to bi mogla biti i zabrana prelijetanja preko Rusije za europske zrakoplovne kompanije.

Russland Präsident Wladimir Putin 5.8.2014Predsjednik Rusije Vladimir Putin je najavio reakciju na sankcije koje su zbog krize u Ukrajini Moskvi izrekle Europska unija i Sjedinjene Američke Države. “Izdao sam odgovarajuću naredbu”, kazao je Putin istovremeno ponovno kritizirajući gospodarske sankcije Zapada kao neprihvatljive. Ruski odgovor mora biti odgovarajući, ali ne smije štetiti domaćim tvrtkama ili korisnicima, citirale su ruske novinske agencije svoga šefa države.

Medvedjev prijeti odmazdom

Ruski premijer Dmitrij Medvedjev je također zaprijetio revanšom za teški udarac kojega su EU sankcije zadale Dobroletu, tvrtki kćeri zrakoplovne kompanije Aeroflot. Ta niskotarifna zrakoplovna kompanija je, prema vlastitim navodima, morala u ponedjeljak obustaviti rad, jer su sankcije uništile ugovore o leasingu s europskim partnerima. Dobrolet je do sada nudio letove na poluotok Krim, kojega je Rusija protivno međunarodnom pravu pripojila u ožujku ove godine. Ta regija je inače poznata kao ljetovalište i jedno od omiljenih odredišta ruskih turista.

Sankcije su oštro pogodile Dobrolet Sankcije su oštro pogodile Dobrolet

Dosad su predstavnici ruske vlade uvijek demonstrativno pokazivali da ih se ne tiču sankcije Zapada. Međunarodni stručnjaci, međutim, polaze od toga da će zbog najnovijih sankcija rusko gospodarstvo pasti u recesiju.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države su sankcije protiv Rusije pooštrile nakon pada malezijskog putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine, kojega su navodno srušili proruski separatisti. Zapad tim sankcijama želi Moskvu prisiliti na promjenu pravca u krizi u Ukrajini, a Putinu predbacuje da proruske separatiste na istoku Ukrajine pomaže oružjem i ljudstvom.

Nove sankcije EU-a i SAD-a ograničavaju, među ostalim, ruskim bankama pristup financijskom tržištu Zapada. Osim toga, zabranjuje se i prodaja oružja i vojno iskoristivih roba Rusiji. Ograničena je i isporuka tehnologije za naftni sektor.

Zabrana letova iznad Sibira

Prema informacijama ruskog lista “Vedomosti”, ruska reakcija bi mogla biti ograničenje ili čak zabrana prelijetanja iznad Sibira za europske zrakoplovne kompanije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo prometa razmatraju poduzimanje tog koraka koji bi za Europljane značio gubitke u usporedbi s njihovim azijskim konkurentima.

Jer, zbog zaobilaznog puta bi se za europske zrakoplove produžilo trajanje letova za Aziju, kao i troškovi goriva. Istovremeno bi Rusija, međutim, morala uzeti u obzir da time gubi i pristojbe, koje ubire za prelijetanje. Samo državna kompanija Aeroflot na taj način godišnje zaradi oko 220 milijuna eura, piše “Vedomosti”.

Ubuduće preko polarnog kruga do Azije?

Zabrana prelijetanja preko Sibira bi, piše dalje taj ruski list, europske zrakoplovne kompanije, uključujući njemačku Lufthansu, British Airways i Air France – svaku od njih pojedinačno – mogla stajati oko milijun eura po kvartalu.

Lufthansa bi također mogla zabilježiti povećane troškove zbog Putinovog odgovora na EU sankcije Lufthansa bi također mogla zabilježiti povećane troškove zbog Putinovog odgovora na EU sankcije

No, jedna takva zabrana nije novost. Još za vrijeme Hladnog rata zapadne zrakoplovne kompanije nisu smjele letjeti ruskim zračnim prostorom do Azije. Umjesto toga su morale koristiti rutu preko Perzijskog zaljeva ili su morale letjeti do američke zračne luke Anchorage na Aljaski na ruti koja vodi preko polarnog kruga.

Njemačka Lufthansa, prema vlastitim navodima, tjedno leti oko 180 puta iznad sibirskog zračnog prostora, ali u konkretnom slučaju ruske najave zabrane prelijetanja se nije htjela javno izjasniti. DW.de

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari