Pratite nas

Putinova osveta Europi

Objavljeno

na

Ruski predsjednik Putin uzvraća udarac Zapadu, koji je pooštrio sankcije Rusiji. Putin je zaprijetio “odgovarajućim odgovorom” a to bi mogla biti i zabrana prelijetanja preko Rusije za europske zrakoplovne kompanije.

Russland Präsident Wladimir Putin 5.8.2014Predsjednik Rusije Vladimir Putin je najavio reakciju na sankcije koje su zbog krize u Ukrajini Moskvi izrekle Europska unija i Sjedinjene Američke Države. “Izdao sam odgovarajuću naredbu”, kazao je Putin istovremeno ponovno kritizirajući gospodarske sankcije Zapada kao neprihvatljive. Ruski odgovor mora biti odgovarajući, ali ne smije štetiti domaćim tvrtkama ili korisnicima, citirale su ruske novinske agencije svoga šefa države.

Medvedjev prijeti odmazdom

Ruski premijer Dmitrij Medvedjev je također zaprijetio revanšom za teški udarac kojega su EU sankcije zadale Dobroletu, tvrtki kćeri zrakoplovne kompanije Aeroflot. Ta niskotarifna zrakoplovna kompanija je, prema vlastitim navodima, morala u ponedjeljak obustaviti rad, jer su sankcije uništile ugovore o leasingu s europskim partnerima. Dobrolet je do sada nudio letove na poluotok Krim, kojega je Rusija protivno međunarodnom pravu pripojila u ožujku ove godine. Ta regija je inače poznata kao ljetovalište i jedno od omiljenih odredišta ruskih turista.

Sankcije su oštro pogodile Dobrolet Sankcije su oštro pogodile Dobrolet

Dosad su predstavnici ruske vlade uvijek demonstrativno pokazivali da ih se ne tiču sankcije Zapada. Međunarodni stručnjaci, međutim, polaze od toga da će zbog najnovijih sankcija rusko gospodarstvo pasti u recesiju.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države su sankcije protiv Rusije pooštrile nakon pada malezijskog putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine, kojega su navodno srušili proruski separatisti. Zapad tim sankcijama želi Moskvu prisiliti na promjenu pravca u krizi u Ukrajini, a Putinu predbacuje da proruske separatiste na istoku Ukrajine pomaže oružjem i ljudstvom.

Nove sankcije EU-a i SAD-a ograničavaju, među ostalim, ruskim bankama pristup financijskom tržištu Zapada. Osim toga, zabranjuje se i prodaja oružja i vojno iskoristivih roba Rusiji. Ograničena je i isporuka tehnologije za naftni sektor.

Zabrana letova iznad Sibira

Prema informacijama ruskog lista “Vedomosti”, ruska reakcija bi mogla biti ograničenje ili čak zabrana prelijetanja iznad Sibira za europske zrakoplovne kompanije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo prometa razmatraju poduzimanje tog koraka koji bi za Europljane značio gubitke u usporedbi s njihovim azijskim konkurentima.

Jer, zbog zaobilaznog puta bi se za europske zrakoplove produžilo trajanje letova za Aziju, kao i troškovi goriva. Istovremeno bi Rusija, međutim, morala uzeti u obzir da time gubi i pristojbe, koje ubire za prelijetanje. Samo državna kompanija Aeroflot na taj način godišnje zaradi oko 220 milijuna eura, piše “Vedomosti”.

Ubuduće preko polarnog kruga do Azije?

Zabrana prelijetanja preko Sibira bi, piše dalje taj ruski list, europske zrakoplovne kompanije, uključujući njemačku Lufthansu, British Airways i Air France – svaku od njih pojedinačno – mogla stajati oko milijun eura po kvartalu.

Lufthansa bi također mogla zabilježiti povećane troškove zbog Putinovog odgovora na EU sankcije Lufthansa bi također mogla zabilježiti povećane troškove zbog Putinovog odgovora na EU sankcije

No, jedna takva zabrana nije novost. Još za vrijeme Hladnog rata zapadne zrakoplovne kompanije nisu smjele letjeti ruskim zračnim prostorom do Azije. Umjesto toga su morale koristiti rutu preko Perzijskog zaljeva ili su morale letjeti do američke zračne luke Anchorage na Aljaski na ruti koja vodi preko polarnog kruga.

Njemačka Lufthansa, prema vlastitim navodima, tjedno leti oko 180 puta iznad sibirskog zračnog prostora, ali u konkretnom slučaju ruske najave zabrane prelijetanja se nije htjela javno izjasniti. DW.de

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari