Pratite nas

Iz Svijeta

Pyongyang: Naše prijetnje o detonaciji hidrogenske bombe trebate shvatiti doslovno

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je još jednom podsjetio Pyongyang da je SAD “totalno spreman” upotrijebiti vojne opcije protiv Sjeverne Koreje

Prijetnju Sjeverne Koreje o detonaciji hidrogenske bombe treba shvatiti doslovno, poručio je diplomat te zemlje uslijed rastućih napetosti s SAD-om.

Ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho na marginama Opće skupštine UN-a prošlog mjeseca rekao je da će Pyongyang, ako bude stjeran u kut, izvesti “najsnažniju detonaciju” hidrogenske bombe nad Pacifikom, prenosi RT.

Visokopozicionirani diplomat ministarstva vanjskih poslova Ri Yong-pil u srijedu je rekao da ovo upozorenje treba biti shvaćeno doslovno.

Ministar vanjskih poslova vrlo je svjestan namjera našeg vrhovnog vođe, tako da mislim da njegove riječi trebate shvatiti doslovno – rekao je za CNN, upozoravajući da je Pyongyang svoje riječi uvijek realizirao.

SAD govori o vojnoj opciji i čak vježba vojne poteze. Sankcijama nas pritišću na svim frontovima. Ako mislite da će to dovesti do diplomacije, u dubokoj ste zabludi – rekao je Ri.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je još jednom podsjetio Pyongyang da je SAD “totalno spreman” upotrijebiti vojne opcije protiv Sjeverne Koreje.

Bili biste šokirani da vidite kako smo totalno pripremljeni ako trebamo biti – rekao je Trump, koji idući tjedan ide u posjet istočnoazijskoj regiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Rusija će ciljati SAD ako Washington razmjesti rakete u Europi

Objavljeno

na

Objavio

Rusija će odgovoriti na svako razmještanje raketa srednjeg dometa u Europi, ciljajući ne samo zemlje u kojima se nalaze rakete već i same Sjedinjene Države, zaprijetio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Reći ću to jasno i otvoreno: Rusija će biti primorana razmjestiti oružje koje će moći biti korišteno ne samo protiv teritorija s kojih može dolaziti izravna prijetnja, nego i protiv teritorija na kojima se nalaze centri za odlučivanje”, kazao je Putin u godišnjem govoru pred parlamentom o stanju nacije.

Iako je, kako ocjenjuje Reuters, dao dosad najoštriju izjavu o potencijalnoj novoj utrci u naoružanju, Putin je kazao da Rusija ne traži sukob i da neće poduzeti prvi korak u smislu razmještanja raketa kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma INF.

Ali ruska reakcija na razmještanje raketa bit će odlučna i američki političari, od kojih su neki opsjednuti s američkom posebnošću, moraju uračunati rizik prije nego poduzmu prve korake, poručio je.

Putin je također istaknuo da je odluka Washingtona o povlačenju iz INF sporazuma donesena na neutemeljnim optužbama da Moskva krši taj sporazum, dodajući da ga zapravo krše Sjedinjene Države.

Ta je američka odluka navela i Rusiju da suspendira svoje sudjelovanje u Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji datira iz Hladnog rata i da počne razvijati nova oružja, rekao je Putin.

“Naši američki partneri mogli su biti pošteni umjesto da koriste imaginarne optužbe na račun Rusije kako bi opravdali svoj jednostrani izlazak iz sporazuma”, rekao je Putin.

(Hina)

 

Jan Ivanjek: Propašću INF-a još samo jedan ugovor regulira nuklearno oružje između Rusije i SAD-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Lockheed Martin predstavio novi F-21 namijenjen Indiji

Objavljeno

na

Objavio

Tvrtka Lockheed Martin ponudila je indijskoj vladi u srijedu svoj novi borbeni zrakoplov F-21 koji bi se trebao proizvoditi u Indiji, u pokušaju da osvoji veliku vojnu narudžbu u vrijednosti više od 15 milijardi dolara.

Američka obrambena kompanija prethodno je ponudila svoje lovce F-16, koji se koriste diljem svijeta, za indijsko zrakoplovstvo koje planira nabaviti 114 novih zrakoplova koji bi se proizveli u Indiji, inače najvećoj demokraciji na svijetu u kojoj živi više od 1,3 milijarde ljudi.

Međutim, Lockheed je na otkrivanju novoga zrakoplova u južnom gradu Bangaloreu rekao kako Indiji nude zrakoplov razvijen posebno za njene potrebe.

“F-21 je drugačiji, izvana i iznutra”, rekao je u izjavi potpredsjednik strateškog i poslovnog razvoja Lockheed Martina Vivek Lall.

Lockheed će zrakoplove proizvoditi u suradnji s indijskom Tata Advanced Systems, naglasila je kompanija.

Lockheedu su na natječaju konkurencija Boeingov FA-18, Saabov Gripen, Dassaultov Mirage, Eurofighter Typhoon i jedan ruski zrakoplov.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari