QUOD LICET ĐURI NON LICET JURI

9

Još jednom u demokratskoj Hrvatskoj demonstracija pravne nejednakosti. Što nekima dozvoljeno,i drugima se tretira kao prekršaj s kaznenom prijavom. Pokazuje li to neznanje rukovodstva policije ili je to ideološki pristup „službenom“ zadatku. Najmanje su tome krivi djelatnici policije na terenu koji moraju slijediti zapovjedi nadređenih.
Prije samo mjesec dana autobusi i osobni automobili sjurili su se prema Kumrovcu oboružani parolama, u odorama agresorske JNA kako bi slavili fiktivni rođendan „čovjeka“ koji je načinio genocid nad vlastitim narodom radi čega ga je zapadni demokratski svijet proglasio jednim od deset najvećih zločinaca u povijesti čovječanstva. Bez ikakvog problema u Kumrovac stigli su slavitelji iz Hrvatske i iz njihove takozvane Regije koja nije ništa drugo no za njih neprežaljena Jugoslavija. Tu su se svirale i pjevale revolucionarne pjesme i plesala partizanska kola. Pod budnim okom jakih snaga MUP-a slavlje je trajalo duboko u noć.

Unatoč Rezoluciji Vijeća Europe 1481/2006. kojom se osuđuje komunistički režim u Kumrovcu se vrši agitacija članstva u „SAVEZ KOMUNISTA HRVATSKE“ što potvrđuje slika popunjenog formulara na agitacijskom stolu (PRISTUPNICE). Niti jedan autobus ili osobno vozilo nisu zaustavljeni, nije bilo pretresa i oduzimanja simbola pod kojima su počinjeni stravični zločini. Koliko njih je dobilo kaznenu prijavu radi uznemiravanja javnosti i veličanja zločinaca. Interesantno da govori prepuni prijetnji onima koji misle drugačije ne predstavljaju kazneni prekršaj opisan u članku 325. Kaznenog zakona. Kako bi se proveo čovjek koji bi po Parizu ili Londonu paradirao u nacističkoj odori mašući zastavom s kukastim križem i pjevajući nacističke pjesme? Mogu li zastave i vojne kape srbo-četničke vojske pod kojima je izvršena krvava agresija na Hrvatsku kod njenih građana, a posebno kod branitelja, poticati na mržnju i nasilje?

Prije samo par dana takozvani antifašisti i neke druge udruge, njih oko 800 okupilo se u Zagrebu kod HNK-a kako bi spriječili promjenu imena Trga maršala Tita. Premda stalno ističu svoje hrvatstvo na skupu nije bila vidljiva niti jedna službena Hrvatska zastava, a umjesto intoniranja hrvatske himne iz sveg glasa pjevala se Internacionala. Vijorile su se komunističke zastava i parole koje gotovo pozivaju na revoluciju. Bilo je tu „lijepih kapa partizanskih“ i kojekakvih drugih simbola nepovratno propalog komunističkog režima. Biciklističko osiguranje vozilo je „Tour de HNK“ kako bi ovih 800 „antifašista“ moglo veličati lik i djelo svoga idola. Unatoč za sada pronađenih 1700 stratišta na kojima su po njegovom nalogu likvidirane stotine tisuća nedužnih ljudi, Tito je prema njihovim riječima najsjajniji lik u hrvatskoj povijesti. To nažalost tvrde i neki akademski građani koji iz ideoloških razloga jednostavno ne žele prihvatiti činjenice, a time i istine o zločinima koje je počinio. NI ovdje službenim organima nisu smetala komunistička obilježja, ništa nije oduzeto (vulgarne parole, komunističke zastave, kape vojske JNA i sl.) Nitko tih prosvjednika nije ni pretresen ni priveden premda je skup vidno uznemirio ostalo građanstvo. Uvjeren sam da protiv njih nije podnesena niti jedna kaznena prijava iako je i laiku bilo jasno kako je skup obilovao elementima kaznenog dijela iz članka 325-og Kaznenog zakona (poticaj na nasilje i mržnju).

Iz TV vijesti saznajemo kako je tijekom petka (30. lipnja) od stane policije zaustavljen automobil u kojem su se nalazili članovi HAZUD-a (Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori) koji su namjeravali obilježiti 105. obljetnicu rođenja Jure Francetića postavljanjem spomen-ploče na njegovu rodnu kuću. Nakon zaustavljanja automobila odvedeni su u policijsku postaju gdje im je oduzeta spomen-ploča.

Prema riječima dr.sc. Ivana Biondića, glasnogovornika HAZUD-a, na ploči se nije nalazilo ništa što bi i imalo temelj za podizanje kaznene prijave. Rekao je: “Dakle, s ploče smo uklonili sve što bi se moglo okarakterizirati kao govor mržnje, ali je policija unatoč tome, kako su nam rekli, ploču proslijedila DORH-u na provjeru nema li, unatoč tome, na ploči nekih utuživih elemenata ili elemenata za kazneno djelo”. Koliko je vidljivo na ploči ne stoji pozdrav „ZA DOM SPREMNI2 već „ZA ISTINU SPREMNI“.

Ne stajući na bilo čiju stranu kao promatrač ne mogu a ne primijetiti dva potpuno različita pristupa prema skupovima. Pri tome svakako treba napomenuti kako pretražujući različitu dokumentaciju nećete naići na dokument kojim se Jure Francetić na temelju relevantnih dokaza proglašava krivim za počinjenje kakvog zločina. Na drugoj strani u Rezoluciji Vijeća Europe 1481/2006. direktno se osuđuje komunistički režim na čelu s Titom. Upravo na temelju pronađenih oko 1700 stratišta, izvršenih likvidacija neistomišljenika od strane UDB-e i KOS-a u domovini i inozemstvu sve do 1990. međunarodna javnost proglašava Tita jednim od deset najvećih zločinaca u povijesti čovječanstva.

Hoće li nakon cijelog stoljeća (1918. – 2018.) konačno prestati teror velikosrpskog fašizma i komunizma na ovim prostorima. Može li istina o tom povijesnom stogodišnjem prokletstvu koje nas prati doći na vidjelo. Kreirana ideološka povijest nastala u zloglasnom komunističkom režimu raskrinkana je tisućama materijalnih dokaza no udbaške kamarila i Jugo-nostalgičari u gotovo svim strukturama našeg društva svim sredstvima blokiraju izlazak istine na vidjelo. Njihova povijest utemeljena na znanstvenom principu „REKLA-KAZALA“ i dan danas se uči u školama. Nadajmo se da će istina o našoj povijesti izaći na vidjelo, a unutar nje i istina o Juri Francetiću. Oni koji su htjeli postaviti ovu spomen-ploču svoj stav izrekli su parolom „ZA ISTINU SPREMNI“.

Zoran Čapalija – Čaplja

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Bravo Zorane, za ovaj izuzetan tekst i komparacije! Drug Plenković, sastavom svoga ,,Povjerenstva”, uočljivo je koji i kakav smjer daje u odnosu na ustašku i komunističku prošlost! Nedvojbeno je da prednost daje komunjarama ili je možda još netko u takvoj dilemi??????? I, šta kažete drugovi ,,domoljubi”, podržavatelji druga Plenkovića, kuda on to želi usmjeriti Hrvatsku??!!

 • Istina

  U ove 72 godine se uvijek primjenjuju dvostruka mjerila. O razdobljima prije toga, o tom, po tom. Ta dvostruka mjerila su uvijek na štetu hrvatskog naroda i hrvatskih mučenika. To je samo još jedan od pokazatelja da vlast koja se formirala 1945. godine i danas nakon 72 godine ima vrlo jaki utjecaj na ovim prostorima. Ja osobno sam protiv abolicije istih, protiv sam oprosta istima sve dok se isti ne pokaju za svoje zločine, priznaju svoje zločine i zatraže oprost od onih nad kojima su činili zločine, tj. od potomaka od onih nad kojima su počinili zločine. Ni Bog ne oprašta onome tko se ne pokaje i zatraži oprost. Nama je nametnuta abolicija četnika i nametnuo nam se kolektivni oprost četnicima. Nema kolektivnog oprosta. Oprost je individualni čin. Tko sam ja da oprostim nekomu u ime nekoga komu je učinjeno zlo i tko je netko drugi da oprosti nekomu tko je meni načinio zlo, tj. tko je taj da oprašta u moje ime? Zapitajmo se hrvatski narode koliko smo i mi sami krivi za sve ovo što nam se događa.

 • bakran

  Ta zakonska fraza o ‘govoru mržnje’ se u praksi interpretira u ’tisuću varijanti’. Postaje pravi ekvivalent onoga što se prije zvalo ‘verbalni delikt’; modus po kojemu su komunjare trpale u zatvore za pjevanje, pričanje viceva ili pak ponekad tek puko govorenje istine. I danas je zakonodavstvo debelo u rukama ‘bivših’ udbaških struktura.

 • Vladimir Dananić

  Ne treba nikada zaboraviti da nam je tzv. „hate speech“ došao sa Zapada. Ono što smo imali u „broznim“ vrjemenima je jasno bilo usmjereno na govor protiv režima i njegove ideologije, i to je bio taj „verbalni delikt“. Ovo što imamo danas je još gore zato što je to globalno prihvaćeno odnosno nastoji se nametnuti na globalnoj razini. Najsvježiji primjeri su Njemačka i Kanada. Nameće se ideologija koja zadire u samu ljudsku bit, upravo kao i komunizam. Redefinira se čovjek i tko se tomu opire taj podpada po „zakonsko“ gonjenje. Nema nikakve sumnje da su glavna meta tih progona kršćani, tj. pravi katolici. Nitko drugi, jer jedino oni ne će nikada prihvatiti nebuloze poput „istopolnog braka“ i ostalih sotonskih bajalica što čine tzv. rodnu ideologiju. Nije „hate speech“ izmišljen zato da bi zaštitio ljude od nepravednih verbalnih napada nego zato da bi se kroz kraće vrijeme odabrala skupina ljudi koju valja uništiti, a to su pravi vjernici.

 • prepri43

  Doći će dan kad će biti slavljen i taj naš velikan! Ne samo njemu nego i mnogim drugima nitko ne će diktirati gdje i kakav spomenik će podizati hrvatski narod!
  Niti ova gnjida na prvoj sličici iznad!
  https://uploads.disquscdn.com/images/26f1804b4a35ec4094e17551d9fa5f72dca4437ab8c2f73f9e827189f207af11.jpg

 • miro

  Krivi smo jako puno a pogotovo oni što su jazavca i poskoka birali za predsjednika države,Te spodobe nisu u stanju vodit domaćinstvo a kamoli državu i danas su kolovođe protiv Hrvatskog naroda i slobode.

 • prepri43

  Pa pogledajmo što rade s tim u svezi “komšije”!
  Spomenik dokazanim koljačima! Boli njih što će kazati ona AM!
  Kliknut za uvećanje!
  https://uploads.disquscdn.com/images/9d9a73139af8f49945844901df234717712321d67e4c3ade3d6e47e880b748b7.jpg

 • Istina

  Sve je to tako, ali na žalost i te kako su oni bili sposobni i jesu za činiti zlo hrvatskom narodu i hrvatskoj državi.

 • EMINƎM

  strašno je i ovako a kamo li da još uvećam