Račanov gaf, kad je Slovencima dao zaljev, teško se ispravlja

26
Foto: N1

Hrvatska je imala šansu doći do prihvatljivog razgraničenja sa Slovenijom na moru jedino kroz postupak koji bi provelo neko od stalnih međunarodnih sudišta specijaliziranih za takva razgraničenja.

Upravo stoga glavni je cilj slovenske politike i bio da do procesa na Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, primjerice, nikada ne dođe. Nakon dvije i pol godine blokiranja ulaska Hrvatske u EU, 2009. godine Hrvatska je morala pristati na održavanje procesa i to putem “ad hoc” arbitraže, a ne putem “pravog” suda, piše Davor Ivanković / Večernji list

Hrvatska je nakon tog pristanka ipak postala članica EU, no sada stiže na naplatu odluka da se arbitriranje prepusti arbitraži koja se ne mora držati osnovnog načela međunarodnog prava na moru, dakle linije ekvidistance i podjele zaljevskih voda po crti sredine.

No svoje je početne pozicije Hrvatska sama ugrozila i dovela u pitanje još 2001. godine, i to ničim izazvana. Prije točno 16 godina premijeri Ivica Račan i slovenski Janez Drnovšek usuglasili su sporazum kojim će više od tri četvrtine zaljeva pripasti Sloveniji.

Sporazumom se definira i to da će Slovenija dobiti i pristup međunarodnim vodama, što znači da će udvostručiti svoj morski teritorij, uz dobivanje koridora. Sporazum su potpisali šefovi pregovaračkih timova, Miha Pogačnik sa slovenske i Olga Kresovi Rogulja s hrvatske strane.

Tom prilikom Račan je, uz poštene namjere da kao premijer zatvori barem jedno neriješeno granično pitanje, odobrio parafiranje rješenja u kojemu se Hrvatska odriče svojih morskih teritorija. Postupio je, ustvari, politički naivno i njegov dogovor u četiri oka s Drnovšekom nije mogao proći parlamentarnu provjeru u Hrvatskom saboru. Nakon objave vijesti o parafu, pobunio se dio Vlade (Dražen Budiša i dio HSLS-a te HSS), tako da je sporazum ostao samo parafiran, ali i nikad potvrđen od Sabora. No slovenska strana od tada paraf tretira kao puni potpis te nastupa s puno jačih pozicija u sporu s Hrvatskom. Realno je taj sporazum, premda nikad potpisan, kasnije na neki način uvijek definirao početnu poziciju Hrvatske.

Nije se moglo zaboraviti da je, u tom jednom trenutku, u srpnju 2001. godine jedan hrvatski premijer pristao i priznao, makar u “privatnoj režiji”, da Slovenija ima pravo na 75 do 80 posto Piranskog zaljeva. U bilo kojoj arbitraži bilo bi jako teško vratiti poziciju Hrvatske na početak, dakle na stav da granica ide po sredini. Bez obzira na to priznala Hrvatska sada nalaz arbitraže ili ne, i ovakva presuda ovakve arbitraže koja jest kompromitirana u bilo kojoj vrsti budućih razgovora Hrvatske i Slovenije uvijek će sa strane službene Ljubljane startati s parafom Račan – Drnovšek. Naši pravni stručnjaci još su 2001. Račanu objašnjavali kolika je veličina gafa koji je napravio, a stručnjakinja, profesorica Maja Seršić, doslovce mu je kazala: “Paraf nije ugovor, što ne znači da se neće uzimati kao činjenica u (političkim) pregovorima o granici.” Kako vidimo, bila je u pravu.

Kako se protiv Račana tad okrenulo i javno i stručno mnijenje, počeli su ga braniti istomišljenici. To je vrijeme čuvene izjave kojom se pokušavalo minimizirati Račanov gaf, da je to sve “nepotrebno trošenje energije za dvije lignje u Piranskome zaljevu”. Tako je Račana branio Goran Granić, potpredsjednik Vlade iz kvote HSLS-a, koji je u Vladi ostao i nakon što je njegov šef Dražen Budiša protestno izašao. Bilo je još takvih relativiziranja problema (zapeli smo za pedalj mora u dva pedlja velikom Piranskom zaljevu).

Hrvatske vlade koje su naslijedile Račanovu, međutim, nikada više nisu imale njegov manevarski prostor i mogle su samo odgađati rješenje na štetu Hrvatske. Vlada Jadranke Kosor morala je odblokirati prijam Hrvatske u EU i potpisala je arbitražu premda su eksperti upozoravali da arbitraža nije sud i da će biti dovedena u pitanje granica po sredini zaljeva.

Vlada Andreja Plenkovića sada je u poziciji ne prihvatiti arbitražnu presudu i ne treba se pribojavati da će tu pokleknuti. Što se Hrvatske tiče, arbitraže nije ni bilo. No to ne znači da arbitražna presuda neće zagorčati život i ovoj, a možda i nekoj idućoj hrvatskoj Vladi. To znači da se na terenu ne treba ništa dogoditi i da ne treba doći do primjene rješenja iz presude, no da je Sloveniji dovoljno ne provocirati, nego samo čekati kada će se opet Hrvatska naći u situaciji da je se može ucijeniti. Nakon ovakve presude, bez obzira na kompromitaciju procesa, jasno je da je Hrvatska pretrpjela veliku štetu.

Slovenski stručnjaci su i prije presude, očito znajući presudu (!), već zaključili kako je položaj Slovenije znatno ugodniji nego Hrvatske te da “sada samo valja čekati da na vlast dođe neka pametnija hrvatska Vlada koja je spremna prihvatiti odluke arbitražnog suda”. Drugim riječima, Slovenija će svoj već brendirani ucjenjivački stav izgledno moći rabiti u budućnosti kod donošenja dviju važnih odluka za Hrvatsku – kada će trebati pristati ili staviti veto na pristup Hrvatske Schengenu te ulazak u eurozonu.

Najveća opasnost koja prijeti Hrvatskoj oko zaljeva jest da će se sada, bez obzira na to što Hrvatska ne priznaje presudu, njezini negativni učinci preseliti na sva ostala razgraničenja koja Hrvatska još nije riješila.

Otvorena je Pandorina kutija jer Hrvatska ima sa svim bivšim susjedima unutar SFRJ još neriješena granična pitanja. S BiH je ostalo sporno razgraničenje oko Neuma (Veliki, Mali Škoj i “rep” poluotoka Klek), te na Uni kod Hrvatske Kostajnice (Republika Srpska traži razgraničenje na sredini Une te vraćanje otočića sa starim dvorcem Zrinskih). Sada nije “seizmički” aktivan ni neriješeni spor na Dunavu između Hrvatske i Srbije, gdje Beograd traži granicu na sredini sadašnjeg plovnog toka Dunava što, naravno, Zagreb ne prihvaća jer ima s lijeve strane Dunava oko 10.000 hektara zemljišta koje je u vlasništvu hrvatskih građana, dok je na hrvatskoj strani u vlasništvu Srbije oko 1000 hektara.

S Crnom Gorom postoji, ali također nije u “aktivnoj fazi” granični spor oko Prevlake i razgraničenja na ulazu u Boku kotorsku, kao i razgraničenja na moru. Ovdje je svaki pomak u razgraničenju u vratima Boke izuzetno važan jer se preslikava na količinu morskog teritorija do međunarodnih voda, u kojima je utvrđena prisutnost ugljikovodika.

Ovi neriješeni granični sporovi predstavljaju veliki uteg za hrvatsku poziciju jer ne treba sumnjati da će svi naši susjedi sada gledati kako će se Hrvatska ponašati nakon presude u Haagu. Kada bi Hrvatska bila primorana ustuknuti na sjevernom Jadranu, to bi odmah stvorilo posljedice kod Neuma, Prevlake, na Dunavu.

Stoga ni ova, a ni buduće hrvatske diplomacije i politike nemaju puno izbora. Teško da će se naći netko tko bi stavio svoj potpis na odluku koja bi potom, sistemom domina, stvorila Hrvatskoj velike teritorijalne gubitke na ostalim neriješenim graničnim područjima.

Davor Ivanković / Večernji list

facebook komentari

 • EMINƎM

  tko je taj prokletnik račan da daje nešto što nije njegovo, ni u grobu neimao mira

 • Dusko Besenic

  Tko je? Pa, komunjara i on i Drnovšek, a tu ti onda dolazi do izražaja njihov ,,bratski” internacionalizam, kojima nije važna ,,šaka zemlje ili pedalj mora”! To su anacionalni šupci, ali je zlovenski ipak vukao na svoju stranu, a ovaj kreten od Račana je velikodušno raspolagao onim što nije njegovo, no komunjare su navikle tako….ništa sami nisu stjecali pa onda olako i dijele što nije njihovo, pogotovo kada nemaju nacionalnog osjećaja! Komunjare su i išle u startu sa tom parolom da dijele sve, da je sve zajedničko, od djece, žena, pa zašto ne i zemlje?!!

 • Dusko Besenic

  Ne sviđa mi se ovakav ton pisanja Ivankovića, gdje prihvaća kao praksu nešta što nije u skladu sa zakonom ni u jednoj točci i to će nam, kao, smetati?! To je u srbijanskom stilu, poput zamjena teza. Jest da nije ništa zakonito, ali to će ,,otežavati” Hrvatskoj. Hoće, ako smo idioti ! Valjda nam tuđe nezakonite radnje trebaju dati prednost i da mi optužujemo i napadamo, a ne da se stalno nešta branimo i brinemo o dobrosusjedskim odnosima?! Neka se o dobrosusjedskim odnosima brinu oni koji su varali i pokušali nas podlo zaje…. !

 • Istina

  Najgori komunisti na ovim prostorima su komunisti iz hrvatskog naroda. U ovom slučaju komunisti iz slovenskog naroda nisu izdali slovenski narod, ali su komunisti iz hrvatskog naroda, po tko zna koji put, izdali hrvatski narod. I zbog toga će biti prokleti. Sami su se prokleli u himni Hej Slaveni u kojoj sami proklinju izdajice svoje domovine. Zar Račan, Mesić, Josipović, Manolić, Boljkovac i mnogi drugi drugovi nisu izdajice svoje domovine.

 • Dusko Besenic

  Točno, to je jedina, ali krucijalna, razlika što su hrvatski komunisti najveći idioti i pretežito mrze svoj narod i domovinu, jer su beskarakterni bezkičmenjaci i dodvoruju se svakom stranom šupku!

 • Tyrex Rex

  Nije u europskom duhu šaliti se na račun susjeda i izazivati ih pjesmama kao što su ‘Mejhne nas je, ampak smo govna’

 • Argus Panoptes

  Mit o Račanovoj “pragmatičnosti” i socijaldemokratskom perfekcionizmu još i danas stanuje u glavama svih SDP-ovih sljedbenika a eto,dogodila se neka presuda koja je uzela u obzir bahato poigravanje s teritorijem vlastite države i razotkrila se podmukla i razarajuča namjera.I sljedbo,kako ćete opravdati vašeg idola?

 • Istina

  SDP podržavaju samo oni koji ne žele dobro Hrvatskoj.

 • EMINƎM

  okusi i vonj slovenije ;

 • Vladimir Dananić

  Hrvatski komunisti su najvećim dijelom dosljedni provoditelji zločinačke ideologije. Komunizam je takav kakvog ga oni predstavljaju, zločinački da zločinačkiji ne može biti. Biti Hrvat i komunist je nedosljedno, što svojim primjerom potvrđuje i Hebrang, kojeg su ubili upravo zato što nije posve odbacio osjećaj nacionalne pripadnosti. Prvi i najvažniji zadatak pravog komunista–što znači pravog zločinca–je upravo ubijanje vlastita naroda iz kojeg je potekao, da bi tako pokazao svoju pravovjernost. Komunizam je sotonistička inverzija nauka Katoličke Crkve i zbog toga su najgori, najzločinačkiji, komunisti upravo oni koji potječu iz katoličke tradicije, koji su odpadnici od jedine prave vjere.

 • Istina

  Na pr. srpski komunisti (crvena zvijezda petokraka) i četnici (kokarda) su se u II. svijetskom ratu, nakon II. svijetskog rata, u ovom zadnjem ratu, kao i danas, borili i bore za Veliku Srbiju.

  Hrvatski komunisti su činili sve da Hrvatske ne bude. Samo su hrvatski komunisti činili sve da ne bude njihove nacionalne država, za razliku od drugih komunista. Kubanski komunisti nisu zabranili Kubu, kneski nisu zabranili Kinu, pa čak ni komunisti Sjeverne Koreje nisu zabranili Sjevernu Koreju. Moglo bi se tako nabrajati i nabrajati.

  Evo jedan zanimljiv članak:

  svetac i zločinac (10)
  KOMUNIZAM U HRVATSKOJ PRESPORO UMIRE

  Ogled o sudaru zagrebačkoga nadbiskupa i jugoslavenskoga maršala (1937. – 2017.)

  http://projektvelebit.com/svetac-i-zlocinac-10-komunizam-u-hrvatskoj-presporo-umire/

 • Vladimir Dananić

  Pogodak u sridu.

 • Vladimir Dananić

  Da, kao što rekoh, ponašanje hrvatskih komunista je u najvećem mogućem skladu s aksiomima zločinačke komunističke ideologije. Neku večer sam gledao dokumentarac o Maou. Mao JE htio da Kine ne bude, ali to nije mogao doslovno postići iz očitih razloga. Zato se je bio okomio na kinezku tradiciju–a Kina je sama po sebi bila civilizacija–i doslovno je sumanitim ubijanjem i svekolikim terorom gotovo uništio svu tradiciju. Nije mogao uništiti pismo i jezik, ne da nije htio nego nije mogao. S Hrvatima je znatno drukčija stvar. Mali narod urastao u tzv. zapadnu civilizaciju, koja sebe sve više i više proždire. Tu ima mjesta za komunističke zločince da negiraju ama baš sve, svaku značajku hrvatskog naroda. I oni to i čine. Ponavljam, čine to u skladu sa zločinačkom ideologijom.

 • Dusko Besenic

  Ukratko rečeno….rezime svih poznatih činjenica je da se MI, HRVATI, PUNO VIŠE MORAMO SRAMITI HRVATSKIH KOMUNISTA NEGO USTAŠA! Tko je razumjeo , razumjeo je, a tko nije nikada ni neće.

 • Dusko Besenic

  Točno. Kada se promatra mentalni sklop, psihološki profil, ljudi sklonih komunizmu (bez obzira na nivo obrazovanja) kod svih će se uočiti određeni karakterni, moralni i humanistički defekti !

 • Istina

  O ustašama se vrlo malo zna. To što se o ustašama servira ove 72 godine, to uopće nije vjerodostojno. Komunisti čine sve da istina o ustašama i komunistima nikada ne izađe ne vidjelo. Kad bi istina izašla na vidjelo, mislim da bi došlo do inverzije.

  Kao što je Srbin Igor Vukić rekao da bi u Ustavu RH ZAVNOH i NDH trebali zamijeniti svoja mjesta. Nije rekao napamet.

 • Vladimir Dananić

  To je istina koju ću izreći gdje god bude potrebno.

 • Dusko Besenic

  Glede plenkovićevog ,,Povjerenstva” alternativnog naziva ,,Nova prašina u oči Hrvatima”….pa, ne napadam od početka druga Plenkovića neargumentirano, a to ,,Povjerenstvo” je samo jedan od tih argumenata da vodi isplaniranu i smišljenu antihrvatsku politiku i to najopasniju do sada!!!

 • Istina

  Evo jedan zanimljiv članak vezan za nekakvo Plenkovićevo “Povjerenstvo”:

  http://croatiarediviva.com/2017/03/01/umjesto-lustracije-otvaranja-arhiva-dobijamo-povjerenstvo/

 • Vladimir Dananić

  Psiholožki profil svakog uvjerenog komunista istovjetan s psiholožkim profilom svakog ekstremnog zločinca. Svaki zločinac ZNA da je prigrlio zločin, pitanje je samo kako će se s time nositi do kraja svoga života. Neki su imali tu sreću da su se na vrijeme slomili pod tim groznim teretom prihvaćanja zločina, ili su imali sreću da su ih slomili njihovi „drugovi“. Nije Solženjicin bez osnove primijetio gorku ironiju u svome životu–da je na kraju zaista bio zahvalan Partiji što mu je priuštila muke kakve mu je priuštila, a što mu je pomoglo da podpuno shvati što je to Partija, što je komunizam, što je boljševizam, tko je Staljin, itd. itd. I ne samo to, Solženjicin je na vrijeme dijagnosticirao težku bolest Zapada, kojega, razumije se, nije kritizirao zbog toga što nije (barem tada nije bio) dovoljno komunistički nego upravo zato što je bio previše komunistički, a sada je još i više. Komunizam je u svojim ekonomskim postavkama propao svugdje, ali se je njegov ideoložki otrov prolio po zapadnim sveučilištima i državnim ustanovama, gdje sada neometano cvjeta. Komunizam je takva zločinačka teorija da nije dovoljno da mu propadne samo dio postavki. To se zlo poput najzloćudnijeg karcinoma hvata za sve što je još živo i normalno družtveno tkivo. Komunisti nemaju nikakav problem s time da u jednom razdoblju progone homoseksulace i ubijaju ih kao životinje, a već kratko vrijeme poslije toga da se postave kao najgorljiviji zaštitnici najperverznijih seksualnih sklonosti. Ili da u jednom razdoblju progone i ubijaju tzv. kozmopolite, a kratko vrijeme nakon toga da se postavljaju kao najgorljiviji kozmopoliti. U SSSR-u za vrijeme Staljina bilo je od kolosalne važnosti je li Staljin postavio kozmopolite kao neprijatelje na prvo mjesto ili na drugo mjesto, ili na treće. Poredak riječi je bio važan, odatle nam dolazi i ono poznato „čitanje između redaka“. Da završim, komunizam je zlo koje se mora uništavati u totalitetu, a ne po dijelovima. Mislim da je za Zapad već kasno i da ga je komunizam progutao, i da se samo ignoranti zavaravaju s činjenicom što žive u nekakvom kapitalizmu i demokraciji koja je, tobože, suprotna komunizmu.

 • Dusko Besenic

  Hvala na linku, pročitao sam i dodatno učvrstio mišljenje. Iako svoja mišljenja formiram samo na osnovu svima dostupnih informacija, u raznim medijima, meni nekako u oči više upadaju detalji i informacije ,,između redaka” na osnovu kojih si ,,slažem sliku”, što mnogima izgleda kao nebuloza i pretjerivanje. Plenković je takav i to što je, a narod je takav kakav je i ima to što ima….za sada, dok se ,,ne probudi”, a nama, koji smo(recimo) budni, je domoljubni zadatak da ispisujemo naše spoznaje i argumentiramo ih kako možemo i znamo i tako damo svoj doprinos ,,buđenju” uspavanih, ukoliko je to uopće moguće?! U samom početku njegove,,vladavine” pokušavao sam skrenuti pažnju ljudima da je veliki utjecaj na Plenkovića imao obiteljski odgoj i komunističko ozračje u njegovoj obitelji, jer to ostaje u podsvijesti cijeli život i tako da upozorim ljude da Plenković GLUMI t.j. da nije ono i onakav kakvim se prikazuje javnosti, što svakim svojim političkim potezom potvrđuje, pa je stoga objašnjiv njegov cilj, koji želi postići, osnivanjem tog ,,Povjerenstva”! Sve rečeno ga ni malo ne opravdava, nego je samo kao dio objašnjenja njegovog, za Hrvatski narod, zlog i neprijateljskog djelovanja. Nije ni najmanje teorija zavjere ni politička fantastika to da je on projekt najvećih neprijatelja Hrvata i Hrvatske države!

 • Istina

  Slažem se. Što se tiče Croatia rediviva, to je stranica kojoj se može vjerovati.

 • Dusko Besenic

  Sviđa mi se i u okviru vremena kojeg imam ,,viriti” ću malo i tamo :))) (nisam primijetio ,,neke” iritantne ,,domoljube”)

 • Istina

  Tamo se može dosta toga naučiti vezano za našu povijest. Događaji o kojima se tamo piše znanstveno i stručno su obrađeni. Ne piše se na temelju rekla – kazala ili napamet, nego na temelju arhivskih dokumenata.

 • Dusko Besenic

  Lijepo si to elaborirao sa dobrim zaključkom na kraju. Sve to počiva na onom što sam lakonski napisao: karakterni, moralni i humanistički defekti, a da dodam…oni su to razvili u ,,naučnu disciplinu (zla)” pokušavajući zlo prikazati dobrim, pozitivnim i neophodnim! Filozofija, kao i ljudski ,,um”, je ,,široko polje” sa bezbroj mogućih varijanti i svaku se može ,,braniti”, pogotovo ako se nema morala i karaktera.

 • Sivooki

  Nein, danke!
  Nije mi všeč…