Connect with us

Iz Svijeta

Racija hongkonške policije u redakciji prodemokratskog portala, uhićeno sedmero

Objavljeno

-

Foto: EPA

Stotine policajaca za nacionalnu sigurnost Hong Konga upale su u prostore prodemokratskog portala Stand News i uhitile sedmero ljudi uključujući glavnog urednika pod optužbom za “urotu radi objavljivanja sadržaja koji potiču na pobunu”.

Novinarstvo ne može biti sredstvo protiv nacionalne sigurnosti, rekao je glavni tajnik uprave Hong Konga John Lee, zapravo drugi čovjek u vlasti Hong Konga te se izjasnio da podržava policijsku akciju.

Stand News je objavljivao članke kojima je poticao mržnju protiv vlasti, uključivo pravosudnih vlasti, navela je policija kako prenosi Reuters.

“Zbog situacije, Stand News prekida rad” objavljeno je na Facebooku uz obavijest “Obnašatelj dužnosti glavnog urednika Patrick Lam podnio je ostavku, a svi su zaposlenici otpušteni”.

Racija dodatno povećava zabrinutost za slobodu govora i slobodu medija u bivšoj britanskoj koloniji, koja se vratila pod kinesku vlast 1997. uz obećanje zaštite širokog raspona individualnih prava.

Hongkonška policija objavila je da je zamrznula imovinu portala u vrijednosti 61 milijun hongkonških dolara.

Policija nije isključila da će slijediti nova uhićenja u sklopu istrage protiv Stand Newsa koja se nastavlja.

Poticanje na pobunu nije kazneno djelo prema sveobuhvatnom zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo gradu u lipnju 2020.

Međutim, nedavne sudske presude omogućile su vlastima da koriste ovlasti dodijeljene novim zakonodavstvom za primjenu ranije rijetko korištenih zakona iz kolonijalne ere, uključujući uredbu o kaznenom djelu koja pokriva pobunu.

Vlasti kažu da je zakonom o nacionalnoj sigurnosti uspostavljen red nakon često nasilnih prodemokratskih nemira 2019. te da se njime ne ograničavaju prava i slobode.

Kritičari kažu da je zakon alat za suzbijanje neistomišljenika.

U lipnju su stotine policajaca izvršile raciju u prostorima prodemokratskih novina Apple Daily te su uhitili vodstvo zbog navodnog “dosluha sa stranom državom”. Novine su se nakon toga ugasile.

Hongkonška televizijska kuća TVB priopćila je da su među uhićenima u srijedu, osim glavnog urednika i bivše članice odbora Margaret Ng, bivša demokratska zastupnica, i Denise Ho, pop pjevačica.

Stand News objavio je video na kojem policija dolazi u stan Ronsona Chana, zamjenika urednika koji je ujedno i čelnik Udruge novinara Hong Konga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari