Connect with us

Vijesti

Rade Bošnjak umjesto Dragana Čovića?

Objavljeno

-

Iz HDZ-a BiH prije nekoliko dana procurila je informacija kako bi na čelo stranke u vrlo kratkom roku mogao doći sadašnji potpredsjednik Rade Bošnjak. Navodno se aktualni predsjednik Dragan Čović želi elegantno povući, a za svog nasljednika upravo on gura svoga kuma Radu Bošnjaka, piše Dnevni list. Potvrdu ove informacije bisu dobili, no identičnu informaciju je Dnevni list dobio od više visokopozicioniranih hadezeovaca. Ima li išta od ovog plana i jesu li na sceni samo nagađanja ili možda čak podmetanja samom predsjedniku, još nije poznato. Ono što je poznato jest da Bošnjak, koji je sada na čelu Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, ima veliki utjecaj u HDZ-u BiH i veliki broj njemu odanih ljudi. Iako je još prije dvije godine bilo nagađanja da odnosi Čovića i Bošnjaka nisu najbolji, to je demantirala činjenica da je Bošnjak izabran za potpredsjednika stranke na prošlom saboru. Bošnjak je posljednjih petnaestak godina obavljao mnoge važne funkcije, a u prošlom mandatu bio je zastupnik u Saboru RH.

Nezadovoljstvo u stranci

Čović je na čelu HDZ-a BiH od 2005. kada je na stranačkom saboru pobijedio Božu Ljubića. Nakon toga još dva puta je biran za predsjednika i to bez konkurencije. Ovo mu je treći mandat koji bi trebao trajati četiri godine ili do svibnja 2015. Po sadašnjem stranačkom statutu, mandat predsjednika traje četiri godine.
Izvori iz HDZ-a BiH navode kako se Čović želi povući iz više razloga, a stranku ostaviti u sigurnim rukama svojih bliskih i odanih suradnika. Neki od razloga su navodno prezasićenost politikom, problemima, stres i zdravstveni problemi.
S druge strane,  u HDZ-u BiH je toliko poraslo nezadovoljstvo članstva i Čović uvelike gubi utjecaj i rejting u stranci. Nemogućnost ulaska u federalnu vlast i povratka u javna poduzeća financijski su iscrpili HDZ BiH i doveli do jako loše klime u stranci. Sve oči bile su uprte u predsjednika koji je očigledno od novih koalicijskih partnera u više navrata prevaren kada su u pitanju rokovi i povratak u vlast.

Prijetnje međunarodne zajednice

Pored svega ovoga, iz međunarodnih krugova je u više navrata potvrđeno kako je plan skloniti aktualnu garnituru lidera koji su, po ocjenama međunarodne zajednice, glavni krivci za zastoj zemlje, krizu i ogromne probleme. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prošli tjedan je u intervjuu za austrijski Standard kazao kako međunarodna zajednica razmišlja o jednoj novoj strategiji u BiH.
“Postoje i razmišljanja da se uklone nositelji dužnosti, tj. da se ovdje opet upotrijebe tzv. bonnske ovlasti. To je stvar koja se polako odvija, ali još nisu donesene konkretne odluke. Naravno da bih ja i sam mogao donijeti odluku, ali je bolje ako me u mom međunarodnom upravnom odboru pokriva 12 država”, istaknuo je Inzko. Naglasio je da s aktualnim političkim rukovodstvom ne vidi nikakvu budućnost te da ta politika više nema snage. Pozdravio je i prosvjede protiv aktualne vlasti.

Pretendenti

Kada je u pitanju preuzimanje HDZ-a BiH, među uglednijim hadezeovcima ima više onih koji sebe vide na Čovićevom mjestu, a među njima navodno prednjače Čapljinci.
U kontekstu vodećeg čovjeka HDZ-a BiH kao potencijalni kandidati spominju se i ugledni sveučilišni profesori.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari