Rade Šerbedžija uputio otvoreno pismo Ministarstvu hrvatskih branitelja

23

Glumac Rade Šerbedžija uputio je otvoreno pismo Ministarstvu hrvatskih branitelja nakon što je Ministarstvo reagiralo zbog navodne njegove izjave na Sajmu knjiga u Beogradu. Ministarstvo na čelu s ministrom Tomislavom Medvedom prozvalo je Šerbedžiju zbog sljedeće izjave koja se pojavila u medijima:

 …svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije – zamrzili su braću i krenuli jedni na druge. Pa nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, takozvani heroji koji su završili u Haagu, zapravo kriminalci – kazao je navodno Šerbedžija i dodao kako su ‘bitange zavadile običan narod’ i kako se od njih nije ‘uspjela spasiti divna Jugoslavija’. – kazao je navodno Šerbedžija.

Njegovo pismo ministarstvu hrvatskih branitelja prenosimo u cijelosti:

‘Otvoreno pismo Ministarstvu hrvatskih branitelja

Povodom javnog obraćanja vašeg Ministarstva medijima Hrvatske o mojim navednim izjavama na press konferenciji sajma knjiga u Beogradu a koje ste objavili na osnovu netočnih i proizvoljnih tumačenja onoga što sam ja tamo govorio, dozvolite da vam se ovim putem javno obratim.

Već vam je moj advokat Čedo Prodanović uputio dva pisma i priložio transkript i audio snimku s press konferencije u Beogradu s ciljem da se demantiraju netočni i lažni navodi onoga što sam tamo navodno rekao.

Usprkos tim priloženim dokumentima, koji potpuno demantiraju moje navodne izjave na osnovu kojih ste me nepravedno optužili, vi do danas niste niti mome advokatu a niti hrvatskoj javnosti objavili da ste raspolagali netočnim navodima onoga što sam govorio na toj press konferenciji.

Vaša ishitrena i opasna objava o mojim navodnim izjavama koja je preuzeta iz žute štampe jedne strane države izazvala je pravu lavinu ogorčenja u hrvatskim medijima i vi ste me stavili u krajnje neugodnu i opasnu situaciju u kojoj se moram opravdavati za nešto što nisam nikada mislio, rekao, niti učinio.

1975. godine Miroslav Krleža došao je u teatar ITD da vidi moju monodramu «Moj obračun s njima», koju sam napravio i sastavio od njegovih pjesama, proznog djela «Izlet u Rusiju» i političkih eseja, u kojima se obračunavao s kompleksnim odnosima na Balkanu govoreći o ljudskoj gluposti kao svemirskoj sili nad nama i o pogašenim svjetlima u balkanskim krčmama iz kojih nas vječno vrebaju mrakovi, primitivizam i krvoprolića.

Nakon predstave sjedio je u mojoj garderobi i dugo šutio. Vjerojatno je, shvaćajući što je to mene, tada mladog glumca, toliko uznemiravalo u toj našoj stvarnosti.

Zatim mi je rekao rečenicu koje se uvijek sjetim kada se nađem na nišanu nekih ozlojađenih i ratobornih ljudi: «Sviraš ti na violini, mali moj, ali zapamti – tvoj život će biti borba s divljim zvijerima!»

Nisam tada shvaćao proročku dubinu njegovih riječi. Ali mi se sada, kada se bližim godinama koje je Krleža u to vrijeme imao, vraćaju te njegove riječi upozorenja a i šutnja u kojoj je proveo zadnjih dvadeset godina.

U životu sam izabrao put umjetnosti ali se neminovno na ovim našim prostorima miješala politika u moj život. Bio sam od jedan onih umjetnika koji je uvijek izražavao svoje mišljenje, stavove i reagirao na razne nepravde i probleme s kojima se nosilo društvo u kojem sam živio.

1971. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu održao sam govor u kojem sam branio Miku Tripala i napao birokratski boljševički partijski sistem SK Hrvatske. Zbog toga sam godinama imao ozbiljnih problema s političkim vlastima u Hrvatskoj.

Kao mladog čovjeka intrigirala su me pitanja Golog otoka i Informbiroa, partijskog jednoumlja, jednopartijski sistem, protekcije, veze, nepravde.

Devedesetih godina kada je počelo zveckanje oružjem i razbuktali se nacionalizmi koji su očigledno vodili u krvopoliće, digao sam svoj glas. Na brojnim mirovnim koncertima, tribinama, skupovima i akcijama, često sam bio sa samo šačicama ljudi koji su pokušavali spriječiti užas koji je dolazio.

I upravo zbog takvog mog mirotvornog angažmana postao sam trn u oku svim ostrašćenim nacionalistima i ratnim huškačima, i krenula je teška medijska kampanja protiv mene, s izmišljenim pričama, izjavama i tobožnjim mojim stavovima.

Sve je kulminiralo kada sam na mirovnom skupu u Sarajevu, gdje sam se zatekao zbog promocije moga i Montenovog albuma, uputio poruku svijetu i Ujedinjenim nacijama da hitno šalju svoje mirovne snage i da spriječe rat koji će inače ovdje početi.

U izvješću zagrebačkog TV Dnevnika puštena je video snimka bez mog govora ali je spiker rekao da je to izgleda zadnji pokušaj Šerbedžije da spašava Jugoslaviju. Beogradski TV Dnevnik je cinično prenio da je izgleda Šerbedžija odabrao stranu… muslimansku.

To je samo jedan primjer kako se medijima manipuliralo i kako je glas razuma bio uzaludan. Rezultiralo je time da sam postao dežurni krivac i neprijatelj i jednog i drugog naroda. U Zagrebu prijetnje, u Beogradu prijetnje i pucanje iz pištolja.

Postao sam, kao i moj stari Krleža, dvostruki izdajnik. U Beogradu prodana duša i smeće s jugoslovneskog đubrišta, kako me je titulirala Mira Marković, a u Zagrebu Miloševićevac i četnik. A ja sam bio i ostao sin hrvatskog partizana.

Moja misija mirenja i spriječavanja rata postala je besmislena, a kako je moje lice bilo i suviše prepoznatljivo i mnoge ljude provociralo, postalo mi je nemoguće živjeti u mojoj zemlji i otišao sam.

Uslijedile su godine rata i stradanja tisuća ljudi. Naravno da poštujem svakoga tko je branio svoj dom, sve istinske heroje i sve stradalnike. Takvih je mnogo i cijena rata je zastrašujuća. Medijske spletke i igre oko moga imena su se i poslije rata nastavljale, a neke se gotovo planski ponavljaju, obično prije nekih izbora ili političkih skandala, pa se u nedogled ponavljaju laži, na primjer o tome da sam u zimu 1991. snimao film u razrušenom Vukovaru. I uzalud moj demantij svih ovih godina.

Pa evo i sada se opet priča ponavlja. Ja uistinu u svome intervjuu na Beogradskom sajmu knjiga nisam ni jednom riječju spomenuo Domovinski rat, hrvatske branitelje, hrvatske generale niti Haag.

Od brojnih medija koji su bili prisutni samo je nekolicina žute štampe iskrivila moje riječi. Na osnovu toga Ministarstvo branitelja je nesmotreno i bez provjere autentičnosti poslalo priopćenje javnosti u kojem me se defamira.

Na pisanje portala i žute štampe već dugo ne reagiram. Ali smatram da je ovo neodgovoran postupak jedne državne institucije.

Ja čitav svoj život u teškim vremenima u kojima smo živjeli i kroz koja još uvijek prolazimo želim spajati ljude i nadam se da ćemo jednoga dana izaći iz krugova nasilja i stradanja u koja nas je naša povijest utopila. To neke iritira ali uvjeren sam da Hrvatska ide prema građenju jednog slobodnog i demokratskog društva u kojem će neke nove generacije sretnije rasti.

Što se mene tiče, usprkos svemu, izgradio sam nekoliko karijera s kojima sam zadovoljan, stekao prijatelje na koje sam ponosan, a publika koja me je kroz sve ove godine pratila zna da nema potrebe da Ministarstvo branitelja ikoga brani od mene.

I umjesto da se Ministarstvo obračunava samnom, korisnije bi bilo da sve svoje kapacitete usmjeri na brojne probleme branitelja i hrvatskog naroda. I da svi zajedno gradimo ovdje jedan bolji i sretniji život.

Poštovanje,

Rade Šerbedžija’

facebook komentari

 • Plavac Plavi

  Dovoljno je znati da je on Rade ŠeBREdžija!! :))

 • Amigo

  Posipanje pepelom

 • gojmir

  Ministar branitelja na ovo pismo ne treba odgovoriti jer prepiska sa ovim dokazanim četnikom vodi u monolog od kojeg nikakve koristi. Četnika treba potjerati sa Brijuna i pogasiti svjetla njegovom privatnom kazalištu. Ministar Branitelja je ministar u Hrvatskoj Vladi, Brijuni su dio Hrvatskog državnog teritorija, Hrvatska Vlada je dobila ovlasti da sa Hrvatskim teritorijem upravlja u ime Hrvatskog naroda.

 • Agromentum

  Mani ti o Krleži, nego reci tko je bio agresor! I onda se bavi umjetnošću koliko te volja – ali ne na Brijunima.

 • veki

  Privatno “pozorište” na Brijunima plaćeno našim hrvatskim novcem.

 • veki

  Jel’ ti to rade nećeš protiv druga svog? Pozdravi Cecu Arkan!

 • Sivooki

  Medi Radenko, medi…Vidi da bi se MOGLA zaljuljati udobna fotelja s privilegijama.

 • gojmir

  da a ministar treba upotrebiti sav svoj utjecaj koji ima u Vladi, zatvoriti špinu i pogasiti svjetla tom prosrpskom “pozorištu” bez bilo kakve komunikacije sa celofanskim četnikom.

 • Saga

  To je ninin “resor”, a ne njegov… stoga, ništa od toga.
  A priča je počinjala i, nažalost, zasad završila s onim… “Bio jednom jedan Zlatkić”… 🙁

 • veki

  “Neće da kaže. Zanemeo je.”

 • gojmir

  Vlada je široka lepeza kao što se dižu ruke u Saboru tako i u Vladi, postoji ono ili vako ili nikako.

 • veki

  Najveća perverzija je da Hrvatska ratna mornarica prevozi “džaba” jugoslavensku “pozorišnu” svitu (glumce i gledatelje) tijekom cijelog ljeta na Brijune. Sve mi to Hrvati plaćamo i šutimo. Dokle?

 • gojmir

  da i samo po sedam ustaških kunica, eto Saga tvrdi da je to resor celofan Obuljan ali ipak mislim da braniteljska komponetta jema snage da to na fin i kulturan način pomete.

 • Agromentum

  Kako to misliš, bio jednom… ako li te čuje… 🙂

 • Saga

  Ma, zna on i ne ljuti se… čak mu je i simpatično. 😉

 • Saga

  Neka ministar Medved maksimalno pomogne i olakša braniteljima.
  Sve ovo ostalo ćemo pretrpjeti… i dosad smo. 🙂

 • Malleus_Haereticorum

  „I upravo zbog takvog mog mirotvornog angažmana…“

  Prestani glumatati, jer ti znaš glumiti i bolje od ovoga što si pokazao ovim svojim pismom. Kao prvo, sigurno znaš da se mirotvorstvo sastoji u tomu da se označi onoga tko snuje zlo i čini ga. Devetdesetih godina prošloga stoljeća u toj tvojoj „divnoj Jugoslaviji“ to su bili jedino i samo četnici, velikosrbi, koji su mislili da svojom oružanom silom, koja se je zvala JNA, mogu od „divne Jugoslavije“ napraviti „divnu Veliku Srbiju“, koja tebi očito ne bi nimalo smetala. Kao drugo, samo skrajnje nemoralan čovjek može sebe smatrati mirotvorcem tako što nastojiti „umiriti“ žrtvu pred nasrtajem daleko jačeg neprijatelja. Preporučam ti da pročitaš što je George Orwell, koji ti je svjetonazorski jako blizak, rekao o „mirotvorcima“ u napadnutom Londonu četrdesetih godina prošloga stoljeća. Savršeno se uklapaš u njegov opis „mirotvorca“, ali ti se sigurno ne će svidjeti što je Orwell o njima rekao. Dakle, nemoralan si i zao.

  I kao treće, kažeš da si sebi napravi lijepu karijeru, „po vascelom svetu“. Odlično. Koji te vrag onda nosi u Hrvatsku da tu propovijedaš svoje kvazihumanističke bedastoće?

 • sjena

  Dali je to “štos ” ili istina !

 • Sivooki

  Zlatko…?

 • Saga

  🙂

 • Sivooki

  Kako znaš…?!

 • Saga

  You got a mail. Kad klikneš, brišem. 🙂

 • Nikica

  Tko je, Rade, bio agresor?