Connect with us

Politika

Radić: Na nadolazećim tematskim sjednicama saznat ćemo čiji HDZ vlada Osijekom? Plenkovićev ili Anušićev?

Objavljeno

-

Mario Radić

Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta osvrnuo se na dva nadolazeća prosvjeda; onaj slavonskih poljoprivrednika i onaj osječkih građana ispred Trga Slobode u Osijeku koje Domovinski pokret podržava.

”Pozivamo sve građane grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i šire, sve naše simpatizere, članove da dođu na sutrašnji mirno najavljeni građanski prosvjed koji će se održati na Trgu Slobode”, poručio je Radić.

Radić se potom osvrnuo na izjave župana Ivana Anušića i gradonačelnika Ivana Radića od prije pet dana kada su najavili da će tražiti proglašenje ekološke katastrofe za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Nakon jučerašnje sjednice Vlade RH na kojoj ekološka katastrofa nije proglašena Domovinski pokret zatražio je tematsku sjednicu Vijeća Grada Osijeka i tematsku sjednicu Županije Osječko-baranjske s vrlo jasnom točkom – proglašenjem ekološke katastrofe.

”Imamo situaciju da župan i gradonačelnik traže proglašenje ekološke katastrofe, a da Andrej Plenković i njegova Vlada ne podržavaju proglašenje ekološke katastrofe. Podsjetit ću da je na vlasti i u državi, i u županiji, i u gradu HDZ i iz tog razloga želimo vidjeti koji je HDZ na vlasti u županiji, koji je HDZ na vlasti u gradu, jer kao što vidimo, HDZ koji je na vlasti u državi ne podržava proglašenje ekološke katastrofe. Štoviše, nekim svojim saborskim zastupnicima zabranili su istupe na tu temu u posljednjih dva dana u Saboru. Tražit ćemo glasovanje o toj temi pa da se jasno izjasne podržavaju li župana Anušića i gradonačelnika Radića ili podržavaju Andreja Plenkovića?”, zapitao se Radić.

Na upit što misli kako će na tu inicijativu reagirati lokalni HDZ kao vladajuća struktura i u gradu i u županiji Radića odgovara kako postoji par mogućih smjerova gdje ukoliko ne podrže tematsku sjednicu, to će značiti da podržavaju potez Andreja Plenkovića, a potom će se, tvrdi Radić, glasovanjem po ovoj točci sve vidjeti jasno kao dan.

”Došla je situacija koja je vrlo kritična i za grad Osijek i za županiju, a centralna vlast uopće ne želi da to bude tema. Za njih je ekološka katastrofa na području Osječko-baranjske županije ne tema. Tema je tko je čija strina, tko je čija mama, žena i hoćemo li slati novinare u zatvor! Svaki od njih morat će jasno dići ruku, a suzdržano je za nas isto kao protiv. Treba biti ZA proglašenje ekološke katastrofe ili ste jednostavno protiv”, jasan je bio zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta.

Radić je odgovorio i zašto podržava najavljene prosvjede na Trgu Slobode. Smatra da je jasno kao dan što se dogodilo te se pokušava ispričati tužna priča o radnicima i kako se tu miješaju kruške i jabuke.

”Tu je došlo do jedne velike kataklizme čije će posljedice grad Osijek i Osječko-baranjska županija trpjeti godinama. Primjerice, čepinski kupus je poznati brend, recite mi tko će kupiti čepinski kupus ove godine? Budite uvjereni da neće nitko. Dolazimo do toga da će štete biti nemjerljive što je tema dva gdje ovo neće biti šteta samo za građane nego i za poljoprivrednike. Afrička svinjska kuga i defacto zabrana uzgajanja svinja, taj nivo koji traže će moći ispuniti samo velika poduzeća poput Belja, Pika Vinkovci i ostalih velikih proizvođača i time smo ugasili tradiciju koja je na ovim prostorima, rekao bih, barem 40 godina”, zaključio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas