Pratite nas

Vijesti

Radikalne selefije iz BiH ozbiljna prijetnja državi i regiji

Objavljeno

na

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić upozorila je danas da su selefije iz BiH, koje se bore na ratištima širom islamskih zemalja u svijetu, ozbiljna prijetnja za sigurnost BiH.

Poznato je da se u Iraku, Siriji, Afganistanu, Egiptu i tko zna gdje sve ne u svijetu `ratnici` iz BiH bore pod zastavom islama i `pomažu svojoj braći`. Ono što predstavlja poseban sigurnosni izazov jest kako će se BiH izboriti s takvim osobama kada se vrate s tih kriznih područja – rekla je Srni Majkićeva i ukazala da bi,prema procjenama, džihadisti-povratnici mogli budti i regionalni problem.

Ona je podsjetila da je na jednoj od posljednjih sjednica Zajedničke komisije, na kojoj je raspravljano o stanju sigurnosti u BiH, skrenuta pažnja da je ovaj problem jedan od najozbiljnijih prijetnji sigurnosti BiH i njenim građanima.

Prema njenim riječima, selefije iz BiH odlaze na ratišta širom svijeta i tamo dolaze u kontakt s raznim radikalnim elementima i međunarodnim terorizmom.
Iskustva s kojim se oni vraćaju mogu po BiH biti  veoma problematična, a neke procjene govore da bi to mogao biti i regionalni problem  naglasila je Majkićeva.

Ona smatra da na pitanju selefija najviše treba uraditi sigurnosne agencije u BiH, ali i bošnjački narod u cjelini, jer su ti radikalni islamisti usmjereni protiv svih onih koji ne poštuju njihovo prakticiranje vjere, dakle i protiv svog i drugih naroda.

Majkićeva je zaključila da je sudjelovanje državljana BiH u ratom zahvaćenim žarištima širom islamskih zemalja ozbiljna prijetnja sigurnosti BiH, čije se institucije ovim pitanjem moraju ozbiljno pozabaviti.

Selefija Derviš Halilović iz sela Smajići kod Nemile poginuo je u Siriji, nakon što je među grupu mudžahedina pala granata.

Derviš, koji je promijenio ime u Omar, bio je tijekom rata u BiH član jedinice “El-mudžahid”, koja je bila u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

Trenutno se u Siriji nalazi nekoliko desetina mudžahedina iz zemalja bivše Jugoslavije, najviše iz BiH, Albanije, Makedonije i Srbije, odnosno Sandžaka.

Srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Gjenero i Pavelić: Predsjednica je napravila niz dobrih stvari…

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Z1 televizije gostovali su politički analitičar Davor Gjenero i glavni urednik hrvatske danas Neven Pavelić.

Teme su bile aktualna politička situacija, propala nabavka borbenih zrakoplova, odgovornosti i mogućnosti kod dogovaranja novih; Predsjednica RH, učinci za mandata (kritika depopulacije, Vlade, odnos s Blokiranima), ankete i kandidati za njeno mjesto; Penavine kritike i političke perspektive….

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Balkan

Čović i Bevanda nazočili obilježavanju dana Republike Srpske

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH  Dragan Čović i njegov stranački kolega i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda nazočili su današnjem prijemu u Banja Luci povodom Dana Republike Srpske.

Ovo nije prvi put, pišu Nezavisne novine, da Čović sudjeluje na obilježavanju Dana RS. Dragan Čović je 2013. i 2015. godine prisustvovao obilježavanju 9. siječnja.

Podsjećamo, danas se u Banja Luci održao i  svečani defile povodom dana Republike Srpske na kojem su sudjelovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka  Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, kao i brojni drugi uzvanici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari