Pratite nas

Pregled

Radimir Čačić: “Milanovićeva Vlada najgora je u povijesti, Plenković može srušiti samo sam sebe!”

Objavljeno

na

Pitanje je ima li Vrdoljak čist obraz, ozbiljno bih na njegovom mjestu razmislio kako se budim i što ujutro vidim u ogledalu! Bruna Esih bit će iznenađenje izbora u Zagrebu – rekao je u Bujici Radimir Čačić, koji smatra da će Bandić pobijediti, a Esih biti u samom vrhu utrke za Zagreb.

Kao arhitekt se začudio što je kvadrat obnove u Gunji u vrijeme ministrice Mrak-Taritaš plaćan 1.700 eura za kvadrat. “Realno je 700,” kazao je Čačić i dodao: “O ostatku svoje treba reći netko drugi!”

“Milanovićeva Vlada bila je najgora u hrvatskoj povijesti! To sam mu rekao – i to ne jednom! Nije se složio sa mnom, ali to sam mu rekao jer sam u to bio uvjeren,” rekao je u Bujici na Z1 i pridruženim televizijama u ponedjeljak Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista i bivši potpredsjednik Vlade i dodao: “Pri tome mislim na period nakon što sam otišao, a pogotovo nakon odlaska Linića.”

ČAČIĆ VODI U ANKETAMA ZA VARAŽDINSKOG ŽUPANA!

Čačić je ponovo kandidat za župana Varaždinske županije, a relevantne ankete daju mu veliku prednost. U prvome krugu istraživanja mu daju visokih 40,5 posto glasova birača i svog dojučerašnjeg stranačkog učenika, HNS-ovca Predraga Štromara ostavlja na svega 32,6 posto potore.

HDZ-ov kandidat Alen Runac i na ovim će izborima biti samo statist jer po anketama osvaja tek 26,7 posto glasova. U drugom krugu izbora, po istim istraživanjima, predsjednik Reformista uvjerljivo pobjeđuje sa 53 posto glasova, dok Štromar u gubi sa 46 posto. Potporu Čačiću dao je i popularni međimurski župan Matija Posavec.

Čačić je u još jednoj zanimljivoj emisiji komentirao i aktualnu Vladu, situaciju oko Agrokora, Ivana Vrdoljaka, Davora Bernardića, Anku Mrak-Taritaš, izbore u Zagrebu, Brunu Esih…

“Ova Vlada do sada nije donijela ni jednu ozbiljnu odluku, a donijela je nekoliko jako loših. Zaustavila je Plomin, Brijune, uništila je Srđ. S druge strane, ona ima dobre vanjske utjecaje, najnižu cijenu zaduživanja, najnižu cijenu energije, dižemo udio u europskim fondovima. Stvari idu u dobrom smjeru i to će održati Plenkovićevu Vladu.

Zaposlenost će rasti i jedan od razloga za kritiku – odlazak ljudi van, prestart će biti argument jer će se i to polako zaustaviti. Opozicije nema, odnosno SDP-a, a HNS to nije. Tri posto ne može biti ključan faktor u državi. A Vrdoljak ima i manje. Plenković može srušiti samo sam sebe! Primjer je ovo što se događa u Zagrebu, a što mu nije trebalo,” izjavio je Radimir Čačić u Bujici.

ČAČIĆ: VRDOLJAK SE UJUTRO NE MOŽE POGLEDATI U OGLEDALO! OZBILJNO BIH RAZMISLIO KAKO SE BUDIM, DA SAM NA NJEGOVU MJESTU!

Komentirao je odnos s HNS-om u županiji, ali i poslao poruku vrhu stranke, a posebno trenutačnom predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku.

“Pitanje je imaš li čisti obraz i jesi li se u stanju pogledati u ogledalo za sve ono što si radio u prošlosti i kako si se odnosio prema ljudima koji su ti dali podršku i prostor, bez obzira u kojim si strankama. Problem u suradnji u nekim županijama s HNS-om nemamo, problem imaju pojedinci kojima se teško pogledati u ogledalo kada se probude,” ustvrdio je gost Bujice, jasno aludirajući na Vrdoljaka, a što je i potvrdio kada ga je voditelj pitao misli li na aktualnog predsjednika HNS-a.

Čačić je komentirao i informacije da se protiv Vrdoljaka provodi istraga oko odvoza smeća u Gunji, nezakonitog zapošljavanja u HEP-u te bacanja u vjetar stotina milijuna kuna za vjetroelektrane.

“Sam je Vrdoljak izjavio da je službeno zatražio istragu DORH-a. Štete se mjere u milijardama, o tome nemamo što raspravljati! Ako na Staru godinu državna uprava hitno potpiše ugovor s tvrtkama od kojih su neke profitirale u stotinama milijuna na cijenama koje će sutra biti za stotine milijuna manje – i to za 14 godina unaprijed – tu se nema što dodati.

Tu je sve jasno… Kada bi naša državna uprava tako nagla bila i kada je u pitanju interes hrvatskih građana, a ne interes nekih privatnih tvrtki… A te tvrtke evidentirane su kao tvrtke koje nisu zadovoljile uvjete… Ja bih ozbiljno razmislio o tome kako se budim da sam na njegovu mjestu! Vrdoljak najbolje zna ima li razloga za zabrinutost, ali sve ovo što je javno objavljeno, nije dobro za njega.”

Osvrnuo se i na izjavu Ivana Vrdoljaka u ‘Nedjeljom u dva’ da su tri najveća uspjeha Milanovićeve i njegove Vlade bili brodogradnja, autoceste i POS.

“Brodogradnja je riješena, ali kakve veze to ima s Vrdoljakom?! To je bio uvjet Europske unije, netko je to riješio i netko je sve to platio, ali to veze s Vrdoljakom zaista nema, to ima veze sa mnom koji sam preuzeo taj vrući krumpir i završio tu priču prije nego što sam morao otići. Autoceste imaju veze s Račanovom Vladom, dakle opet sa mnom, taj je projekt kasnije devastiran, ali kao koncept je bio uspješan. Druga je stvar kriminal koji se kasnije dogodio, a posljedica kojeg su i visoke cijene i poskupljenja. POS je nešto na što sam osobito ponosan, to je projekt star 14 godina i on je još živ, a ni on, naravno, nema veze s Vrdoljakom!”

Čačić je kritizirao i aktualnu Vladu, ustvrdivši da se bave spinovima i PR-om, a ne realnim problemima: – Pa gdje je nestala ona izjava “Mi kupujemo INA-u!”, to više nitko i ne spominje. Govorili su o prodaji HEP-a, pa danima o 25 posto minus jedna dionica, pa je sad na dnevnom redu Lex Agrokor, svi su Inu zaboravili. To je naša klasišna priča u kojoj stvari zaboravljamo nakon mjesec dana. Zato jesmo tu gdje jesmo, Rumunji su nas stigli, Bugari su tu. Zadnji smo po svim kriterijima u Europskoj uniji i to je neuspjeh svih hrvatskih politika!

Čačić je komentirao i Vladinu mjeru kojom je spriječila poskupljenje plina, a sada nitko pa ni ministar Zdravko Marić ne želi potpisati tu odluku jer je protuzakonita.

ESIH ĆE BITI IZNENAĐENJE IZBORA, PLENKOVIĆA ČEKA PLJUSKA!

Za izbore u Zagrebu Čačić predviđa pobjedu Milana Bandića u drugom krugu.

“Mislim da će pobijediti relativno uvjerljivo. To jasno pokazuju i ankete, barem ove što su neutralne. Što se tiče Brune Esih, HDZ do jučer nije imao kandidata, a sada su se pojavila dva. Esih i Prgomet zajedno realno nose između 12 i 15 posto, toliko dobiva desnica u Zagrebu. Priča sa njenom kandidaturom sada sve mijenja.

Postignut je i sporazum SDP-a i HNS-a pa se i tu stvari malo mijenjaju. Kada se sve na kraju zbroji, Esih će apsolutno biti jedan relevantan kandidat, završit će na trećem ili četvrtom mjestu, iza Bandića i Mrak-Taritaš. Što se tiče HDZ-a, bez obzira na moj korektan odnos s Prgometom, on je civiliziran čovjek i dobar liječnik, ali on neće dobiti glasove i Plenković će tu dobiti ozbiljnu političku pljusku,” predviđa Radimir Čačić.

Čačić je iz pozicije bivšeg resornog ministra, ali i struke, s obzirom da je arhitekt, komentirao aferu Anke Mrak-Taritaš i cijenu obnove kuća u Gunji i Rajevu Selu od čak 1.700 eura po kvadratu, za vrijeme dok je ona bila resorna ministrica.

“U Račanovu Vladu ušao sam kao ministar obnove. Bavio sam se obnovom kuća prognanika, to je praktički ista stvar kao u Gunji. Nema govora, 700 eura je i više nego realna cijena! S time gradite kuću, srušite je do temelja i gradite nove, kakve nikada tamo nisu bile!

Dobro je pitanje gdje je nestalo ostalih 1.000 eura po kvadratu?! Netko će se time pozabaviti. Ne mislim da je to direktno odgovornost ministra, ali ako je njen potpis stvarno na dokumentima, onda nemam komentara, ali netko će imati!”

Na pitanje što misli o šefu opozicije Davoru Bernardiću, Čačić je odgovorio: – On je drag i pristojan mladi čovjek koji nema tu snagu. Stanković je s njim u emisiji u nedjelju umro od dosade! U sat vremena nije dobio nijedan stav ni čvrstu rečenicu, a ono malo što je dobio, bilo je potpuno krivo. U emisiji je rekao da će gradovi i županije u kojima vlada SDP ići s novim kurikulom, nakon lokalnih izbora.

To je kao da kažete da Grad Varaždin donese odluku o ratnom sukobu između nas i Amerike! Kurikulum je jedinstven na razini države, to je nacionalna stvar. Ne razumijem kako on to ne zna, a još manje da nitko nije primjetio tu bedastoću i reagirao. Bero će morati u sebi naći sposobnosti da ide s jasnijim gardom. SDP u suprotnom nestaje! Nije on sam, takvi su im i kadrovi, teško da tu ima pomoći…

Komentirao je ‘Lex Todorić’, odnosno Vladin zakon kojom će spašavati tvrtke s minimalno 8.000 zaposlenih i više od milijardu kuna duga.

“Nije samo ova Vlada kriva što se Agrokor dugo nije tretiralo kao niz drugih kompanija. Novi zakon je zaista zakon za Agrokor, jer taj zakon još može obuhvatiti samo HEP i INA-u. Država se mora uključiti, ali ne da pogoduje privatnom vlasništvu tamo gdje to nije društveno racionalno. Eventualne promjene morat će se uvjetovati promjenom upravljačke strukture, iako je Todorić stvorio fenomenalnu kompaniju. Imao je viziju i odradio fenomelan posao u tehnološkom smislu, ali rizičan način poslovanja morao je doći na naplatu, a država to na vrijeme nije uočila.”

ŠTROMAR JE ĆATO!

Voditelj je spomenuo probleme župana Predraga Štromara s DORH-om i aferama o kojima su se već raspisali lokalni mediji. Bujanec je spomenuo aferu ‘Euroconsulting’, gdje je, pored županijske i gradske agencije, poslove pripreme natječajne dokumentacije za povlačenje europskih sredstava dobivala privatna tvrtka člana HNS-a i Štromarova prijatelja te bliskog suradnika Nikole Kučiša. Tu je i afera s ‘vođenjem’ fantomskih, nepostojećih projekata, kao što je onaj aglomeracije vezan uz Varkom, gdje je pronevjereno 8,6 milijuna kuna.

“Grad Varaždin je već nekoliko godina duboko u aferama i problemima, no Županija do sada nije bila. Sada po prvi puta u povijesti, DORH ozbiljno ispituje stvari i u Županiji. Iz tvrtke koju vodi čovjek koji je do jučer vodio razvojnu agenciju Županije, što je samo po sebi sukob interesa, inače član HNS-a i bliski suradnik Štromara, dogovaraju se cijene i dogovori šalju mailovima. Svi natječaji za ogromni projekt aglomeracije su pali, osim jednog – onog za vođenje, plaćenog 8,6 milijuna kuna! I to dobiva čovjek koji je do jučer bio direktor razvojne agencije! On u svom ugovoru o radu ima klauzulu da ne smije koristiti poslovne podatke i djelovati u prostoru te agencije.

Njemu je župan na štetu građana Županije potpisao u ugovoru o prekidu radnog odnosa pravo da koristi reference i da radi u tom prostoru, nakon toga ti mu se poslovi gotovo bez izuzetka povjeravaju, neki bez natječaja, a drugi na natječaje za nešto što ne postoji! Ljudi u tim poduzećima rade štetu koju svi mi plaćamo jer se cijela priča već popela na milijun kuna šteta i penala, s obzirom da ne rade kvalitetno.”

Čačić je aktualnog župana Varaždinske županije nazvao – “ćato”: – Hrvatska pa tako i Varaždin, imaju problem ljudi na vodećim pozicijama koji se boje preuzeti odgovornost.

Najviše se boje oni koji imaju nečistu savjest, a nakon toga oni koji nisu osobe s vlastitom karijerom, nego su politički paraziti koji su tu jer je to jedino što mogu, niti išta znaju niti iza njih stoje reference. To je slučaj našeg Štromara, to je bio pristojan dečko koji, kad bi mu se nešto reklo, uglavnom to bio u stanju i napraviti. On je ĆATO! Kada takvi postanu bitni faktori, ne mogu postići rezultat jer njima je dobro tako kako je!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvati pobjednici vodeće azijske izložbe inovacija MTE 2019

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su na velikoj malezijskoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija – MTE 2019, u Kuala Lumpuru, novi veliki uspjeh – osvojili su 15 odličja, Best of the Best Award, glavnu nagradu, četiri zlata, tri srebra i sedam posebnih nagrada.

MTE je ove godine okupio 435 inovacija iz Malezije i 10 država jugoistočne Azije i Europe, s naglaskom na izvrsnu poslovnu posjetu koja je rezultirala velikim brojem ostvarenih kontakata u svrhu komercijalizacije hrvatskih inovativnih proizvoda na malezijskom tržištu, priopćio je u subotu Savez inovatora Zagreba.

Za 10 predstavljenih najboljih hrvatskih inovacija i novih proizvoda, izlagači, svi iz Zagreba, su osvojili ukupno 15 odličja, Best of the Best Award, glavnu nagradu, 4 zlata, 3 srebra i 7 posebnih nagrada.

Pobjednik izložbe je Matej Grozdanović, Modulos Sustavi Namještaja d.o.o. za inovaciju „ModulosDesk – prvi modularni stol na svijetu“.

Zlatne medalje osvojili su Vjekoslav Majetić, DOK-ING d.o.o. za inovaciju „Postrojenje – Termička obrada mulja“, Mirjana Brlečić, Priroda liječi d.o.o. za inovaciju „Nikel remove control 365 celullite“, Tomislav Bronzin, Citus d.o.o. za inovaciju „[email protected] Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality“ i Gordana Matijašić, Matija Gretić, Anna Poropat i Josip Vinčić, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu za inovaciju „Super-H capsule – 3D-tiskana kapsula s više odjeljaka za kontroliranu dostavu djelatne tvari“

Dobitnici srebrnih odličja su Igor Puhar, Radiona Skatt d.o.o. za inovaciju „Kutna spojna pločica Lastavica“, Neven Palčec, MyRent d.o.o. za inovaciju „Pametne brave“ i Juro Živičnjak i Dubravko Rogale, Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, za inovaciju Triboelektrični generator za pohranjivanje statičkog naboja iz odjeće“
Malezijska asocijacija inovatora „MACRI“ je hrvatskim izlagačima dodijelila tri posebne nagrade, „HUIF“ Asocijacija najboljih inovatora Saudijske Arabije, dvije posebne nagrade, kao i Poslovna mreža Asean-Hrvatska.

Prvi put u 18-godišnjoj povijesti MTE-a, a u povodu 10. obljetnice hrvatskog sudjelovanja i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Malezije i Hrvatske, jedna država, Hrvatska, bila je država partner izložbe.

Organizatori MTE-a su uz veliku potporu Veleposlanstva RH u Maleziji i u suradnji sa Savezom hrvatskih inovatora (SHI) i HGK organizirali poslovnu konferenciju uz sudjelovanje visokih malezijskih političkih dužnosnika i poslovne zajednice.

Tom prilikom je formirana Poslovna savjetnička mreža za suradnju Hrvatske i država ASEANA, a SHI je sa tvrtkom Transformational Innovative Maverick potpisao ugovor o poslovnoj suradnji u području komercijalizacije hrvatskih inovacija i novih proizvoda.

Veleposlanik Krešo Glavač, je u uvodnom izlaganju istaknuo svjetski poznate uspjehe hrvatskih inovatora u prošlosti i pozvao malezijsku poslovnu zajednicu na suradnju u tržišnoj primjeni novih dostignuća hrvatskih inovatora, navodi se u priopćenju.

Nakon preliminarnog dijela konferencije, uslijedili su izravni poslovni kontakti (B2B) zainteresiranih poslovnih ljudi za izložene hrvatske proizvode i razgovori s nazočnim inovatorima i poduzetnicima i predstavnicima SHI-a.

U priopćenju su istaknute najvažnije tvrtke s kojima su održani razgovori: Goforth Corporation; Interstars Group; Ume Asia Pacific Properties; Transformational Innovative Maverick; NanoMalaysia; Efinity Social Enterprise; Reliacraft Engineering; Pintas; East Group Asia Pcific; Kass; Titanium Adrentex; EU – Malaysia Chamber of Commerce and Industry.

Najveće poslovne uspjehe ostvarili su predstavnici IN2 i INFOBIP, koji su i osobno nazočili izložbi.

Hrvatsko izaslanstvo predstavilo je 44. hrvatski salon inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019, koji se u studenom ove godine, održava u Zagrebu. “Najveća hrvatska izložba inovacija privući će prema obećanjima voditelja nacionalnih izaslanstava, velik broj inovatora iz Malezije, Indonezije, Singapura, Irana i Tajvana, a očekujemo i nove partnere iz Ukrajine i Kine”, navodi se u priopćenju.

Hrvatski nastup na MTE 2019 organizirali su Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba, uz, kako se ističe, veliku potporu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatsko izaslanstvo se vraća u Zagreb 25. veljače u 11,50 sati letom iz Londona, stoji na kraju priopćenja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Sud u Den Haagu 20. ožujka odlučuje o Karadžićevoj žalbi

Objavljeno

na

Objavio

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu odlučit će 20. ožujka o žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je prvostupanjskom presudom 2016. osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH, objavljeno je u petak navečer.

“Žalbeno vijeće planira objaviti odluku o žalbi u slučaju Radovana Karadžića 30. ožujka”, objavio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, nasljednik Haaškog suda.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Haški tužitelji zatražili su u završnim riječima na kraju suđenja da se Karadžića za njegovu presudnu ulogu u zločinima proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora. Karadžić je za sebe tražio oslobađajuću presudu.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine. Uhićen je 21. srpnja 2008. u Srbiji gdje se godinama skrivao i radio pod imenom dr. Dragan Dabić.

ICTY-ju je izručen devet dana kasnije.

Suđenje je započelo 26. listopada 2009., a završne riječi održane su krajem rujna 2014.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari