Pratite nas

Pregled

Radimir Čačić: “Milanovićeva Vlada najgora je u povijesti, Plenković može srušiti samo sam sebe!”

Objavljeno

na

Pitanje je ima li Vrdoljak čist obraz, ozbiljno bih na njegovom mjestu razmislio kako se budim i što ujutro vidim u ogledalu! Bruna Esih bit će iznenađenje izbora u Zagrebu – rekao je u Bujici Radimir Čačić, koji smatra da će Bandić pobijediti, a Esih biti u samom vrhu utrke za Zagreb.

Kao arhitekt se začudio što je kvadrat obnove u Gunji u vrijeme ministrice Mrak-Taritaš plaćan 1.700 eura za kvadrat. “Realno je 700,” kazao je Čačić i dodao: “O ostatku svoje treba reći netko drugi!”

“Milanovićeva Vlada bila je najgora u hrvatskoj povijesti! To sam mu rekao – i to ne jednom! Nije se složio sa mnom, ali to sam mu rekao jer sam u to bio uvjeren,” rekao je u Bujici na Z1 i pridruženim televizijama u ponedjeljak Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista i bivši potpredsjednik Vlade i dodao: “Pri tome mislim na period nakon što sam otišao, a pogotovo nakon odlaska Linića.”

ČAČIĆ VODI U ANKETAMA ZA VARAŽDINSKOG ŽUPANA!

Čačić je ponovo kandidat za župana Varaždinske županije, a relevantne ankete daju mu veliku prednost. U prvome krugu istraživanja mu daju visokih 40,5 posto glasova birača i svog dojučerašnjeg stranačkog učenika, HNS-ovca Predraga Štromara ostavlja na svega 32,6 posto potore.

HDZ-ov kandidat Alen Runac i na ovim će izborima biti samo statist jer po anketama osvaja tek 26,7 posto glasova. U drugom krugu izbora, po istim istraživanjima, predsjednik Reformista uvjerljivo pobjeđuje sa 53 posto glasova, dok Štromar u gubi sa 46 posto. Potporu Čačiću dao je i popularni međimurski župan Matija Posavec.

Čačić je u još jednoj zanimljivoj emisiji komentirao i aktualnu Vladu, situaciju oko Agrokora, Ivana Vrdoljaka, Davora Bernardića, Anku Mrak-Taritaš, izbore u Zagrebu, Brunu Esih…

“Ova Vlada do sada nije donijela ni jednu ozbiljnu odluku, a donijela je nekoliko jako loših. Zaustavila je Plomin, Brijune, uništila je Srđ. S druge strane, ona ima dobre vanjske utjecaje, najnižu cijenu zaduživanja, najnižu cijenu energije, dižemo udio u europskim fondovima. Stvari idu u dobrom smjeru i to će održati Plenkovićevu Vladu.

Zaposlenost će rasti i jedan od razloga za kritiku – odlazak ljudi van, prestart će biti argument jer će se i to polako zaustaviti. Opozicije nema, odnosno SDP-a, a HNS to nije. Tri posto ne može biti ključan faktor u državi. A Vrdoljak ima i manje. Plenković može srušiti samo sam sebe! Primjer je ovo što se događa u Zagrebu, a što mu nije trebalo,” izjavio je Radimir Čačić u Bujici.

ČAČIĆ: VRDOLJAK SE UJUTRO NE MOŽE POGLEDATI U OGLEDALO! OZBILJNO BIH RAZMISLIO KAKO SE BUDIM, DA SAM NA NJEGOVU MJESTU!

Komentirao je odnos s HNS-om u županiji, ali i poslao poruku vrhu stranke, a posebno trenutačnom predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku.

“Pitanje je imaš li čisti obraz i jesi li se u stanju pogledati u ogledalo za sve ono što si radio u prošlosti i kako si se odnosio prema ljudima koji su ti dali podršku i prostor, bez obzira u kojim si strankama. Problem u suradnji u nekim županijama s HNS-om nemamo, problem imaju pojedinci kojima se teško pogledati u ogledalo kada se probude,” ustvrdio je gost Bujice, jasno aludirajući na Vrdoljaka, a što je i potvrdio kada ga je voditelj pitao misli li na aktualnog predsjednika HNS-a.

Čačić je komentirao i informacije da se protiv Vrdoljaka provodi istraga oko odvoza smeća u Gunji, nezakonitog zapošljavanja u HEP-u te bacanja u vjetar stotina milijuna kuna za vjetroelektrane.

“Sam je Vrdoljak izjavio da je službeno zatražio istragu DORH-a. Štete se mjere u milijardama, o tome nemamo što raspravljati! Ako na Staru godinu državna uprava hitno potpiše ugovor s tvrtkama od kojih su neke profitirale u stotinama milijuna na cijenama koje će sutra biti za stotine milijuna manje – i to za 14 godina unaprijed – tu se nema što dodati.

Tu je sve jasno… Kada bi naša državna uprava tako nagla bila i kada je u pitanju interes hrvatskih građana, a ne interes nekih privatnih tvrtki… A te tvrtke evidentirane su kao tvrtke koje nisu zadovoljile uvjete… Ja bih ozbiljno razmislio o tome kako se budim da sam na njegovu mjestu! Vrdoljak najbolje zna ima li razloga za zabrinutost, ali sve ovo što je javno objavljeno, nije dobro za njega.”

Osvrnuo se i na izjavu Ivana Vrdoljaka u ‘Nedjeljom u dva’ da su tri najveća uspjeha Milanovićeve i njegove Vlade bili brodogradnja, autoceste i POS.

“Brodogradnja je riješena, ali kakve veze to ima s Vrdoljakom?! To je bio uvjet Europske unije, netko je to riješio i netko je sve to platio, ali to veze s Vrdoljakom zaista nema, to ima veze sa mnom koji sam preuzeo taj vrući krumpir i završio tu priču prije nego što sam morao otići. Autoceste imaju veze s Račanovom Vladom, dakle opet sa mnom, taj je projekt kasnije devastiran, ali kao koncept je bio uspješan. Druga je stvar kriminal koji se kasnije dogodio, a posljedica kojeg su i visoke cijene i poskupljenja. POS je nešto na što sam osobito ponosan, to je projekt star 14 godina i on je još živ, a ni on, naravno, nema veze s Vrdoljakom!”

Čačić je kritizirao i aktualnu Vladu, ustvrdivši da se bave spinovima i PR-om, a ne realnim problemima: – Pa gdje je nestala ona izjava “Mi kupujemo INA-u!”, to više nitko i ne spominje. Govorili su o prodaji HEP-a, pa danima o 25 posto minus jedna dionica, pa je sad na dnevnom redu Lex Agrokor, svi su Inu zaboravili. To je naša klasišna priča u kojoj stvari zaboravljamo nakon mjesec dana. Zato jesmo tu gdje jesmo, Rumunji su nas stigli, Bugari su tu. Zadnji smo po svim kriterijima u Europskoj uniji i to je neuspjeh svih hrvatskih politika!

Čačić je komentirao i Vladinu mjeru kojom je spriječila poskupljenje plina, a sada nitko pa ni ministar Zdravko Marić ne želi potpisati tu odluku jer je protuzakonita.

ESIH ĆE BITI IZNENAĐENJE IZBORA, PLENKOVIĆA ČEKA PLJUSKA!

Za izbore u Zagrebu Čačić predviđa pobjedu Milana Bandića u drugom krugu.

“Mislim da će pobijediti relativno uvjerljivo. To jasno pokazuju i ankete, barem ove što su neutralne. Što se tiče Brune Esih, HDZ do jučer nije imao kandidata, a sada su se pojavila dva. Esih i Prgomet zajedno realno nose između 12 i 15 posto, toliko dobiva desnica u Zagrebu. Priča sa njenom kandidaturom sada sve mijenja.

Postignut je i sporazum SDP-a i HNS-a pa se i tu stvari malo mijenjaju. Kada se sve na kraju zbroji, Esih će apsolutno biti jedan relevantan kandidat, završit će na trećem ili četvrtom mjestu, iza Bandića i Mrak-Taritaš. Što se tiče HDZ-a, bez obzira na moj korektan odnos s Prgometom, on je civiliziran čovjek i dobar liječnik, ali on neće dobiti glasove i Plenković će tu dobiti ozbiljnu političku pljusku,” predviđa Radimir Čačić.

Čačić je iz pozicije bivšeg resornog ministra, ali i struke, s obzirom da je arhitekt, komentirao aferu Anke Mrak-Taritaš i cijenu obnove kuća u Gunji i Rajevu Selu od čak 1.700 eura po kvadratu, za vrijeme dok je ona bila resorna ministrica.

“U Račanovu Vladu ušao sam kao ministar obnove. Bavio sam se obnovom kuća prognanika, to je praktički ista stvar kao u Gunji. Nema govora, 700 eura je i više nego realna cijena! S time gradite kuću, srušite je do temelja i gradite nove, kakve nikada tamo nisu bile!

Dobro je pitanje gdje je nestalo ostalih 1.000 eura po kvadratu?! Netko će se time pozabaviti. Ne mislim da je to direktno odgovornost ministra, ali ako je njen potpis stvarno na dokumentima, onda nemam komentara, ali netko će imati!”

Na pitanje što misli o šefu opozicije Davoru Bernardiću, Čačić je odgovorio: – On je drag i pristojan mladi čovjek koji nema tu snagu. Stanković je s njim u emisiji u nedjelju umro od dosade! U sat vremena nije dobio nijedan stav ni čvrstu rečenicu, a ono malo što je dobio, bilo je potpuno krivo. U emisiji je rekao da će gradovi i županije u kojima vlada SDP ići s novim kurikulom, nakon lokalnih izbora.

To je kao da kažete da Grad Varaždin donese odluku o ratnom sukobu između nas i Amerike! Kurikulum je jedinstven na razini države, to je nacionalna stvar. Ne razumijem kako on to ne zna, a još manje da nitko nije primjetio tu bedastoću i reagirao. Bero će morati u sebi naći sposobnosti da ide s jasnijim gardom. SDP u suprotnom nestaje! Nije on sam, takvi su im i kadrovi, teško da tu ima pomoći…

Komentirao je ‘Lex Todorić’, odnosno Vladin zakon kojom će spašavati tvrtke s minimalno 8.000 zaposlenih i više od milijardu kuna duga.

“Nije samo ova Vlada kriva što se Agrokor dugo nije tretiralo kao niz drugih kompanija. Novi zakon je zaista zakon za Agrokor, jer taj zakon još može obuhvatiti samo HEP i INA-u. Država se mora uključiti, ali ne da pogoduje privatnom vlasništvu tamo gdje to nije društveno racionalno. Eventualne promjene morat će se uvjetovati promjenom upravljačke strukture, iako je Todorić stvorio fenomenalnu kompaniju. Imao je viziju i odradio fenomelan posao u tehnološkom smislu, ali rizičan način poslovanja morao je doći na naplatu, a država to na vrijeme nije uočila.”

ŠTROMAR JE ĆATO!

Voditelj je spomenuo probleme župana Predraga Štromara s DORH-om i aferama o kojima su se već raspisali lokalni mediji. Bujanec je spomenuo aferu ‘Euroconsulting’, gdje je, pored županijske i gradske agencije, poslove pripreme natječajne dokumentacije za povlačenje europskih sredstava dobivala privatna tvrtka člana HNS-a i Štromarova prijatelja te bliskog suradnika Nikole Kučiša. Tu je i afera s ‘vođenjem’ fantomskih, nepostojećih projekata, kao što je onaj aglomeracije vezan uz Varkom, gdje je pronevjereno 8,6 milijuna kuna.

“Grad Varaždin je već nekoliko godina duboko u aferama i problemima, no Županija do sada nije bila. Sada po prvi puta u povijesti, DORH ozbiljno ispituje stvari i u Županiji. Iz tvrtke koju vodi čovjek koji je do jučer vodio razvojnu agenciju Županije, što je samo po sebi sukob interesa, inače član HNS-a i bliski suradnik Štromara, dogovaraju se cijene i dogovori šalju mailovima. Svi natječaji za ogromni projekt aglomeracije su pali, osim jednog – onog za vođenje, plaćenog 8,6 milijuna kuna! I to dobiva čovjek koji je do jučer bio direktor razvojne agencije! On u svom ugovoru o radu ima klauzulu da ne smije koristiti poslovne podatke i djelovati u prostoru te agencije.

Njemu je župan na štetu građana Županije potpisao u ugovoru o prekidu radnog odnosa pravo da koristi reference i da radi u tom prostoru, nakon toga ti mu se poslovi gotovo bez izuzetka povjeravaju, neki bez natječaja, a drugi na natječaje za nešto što ne postoji! Ljudi u tim poduzećima rade štetu koju svi mi plaćamo jer se cijela priča već popela na milijun kuna šteta i penala, s obzirom da ne rade kvalitetno.”

Čačić je aktualnog župana Varaždinske županije nazvao – “ćato”: – Hrvatska pa tako i Varaždin, imaju problem ljudi na vodećim pozicijama koji se boje preuzeti odgovornost.

Najviše se boje oni koji imaju nečistu savjest, a nakon toga oni koji nisu osobe s vlastitom karijerom, nego su politički paraziti koji su tu jer je to jedino što mogu, niti išta znaju niti iza njih stoje reference. To je slučaj našeg Štromara, to je bio pristojan dečko koji, kad bi mu se nešto reklo, uglavnom to bio u stanju i napraviti. On je ĆATO! Kada takvi postanu bitni faktori, ne mogu postići rezultat jer njima je dobro tako kako je!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Petanjek na Bleiburgu: Hrvatski narod ima prvo očuvati sjećanje na svoju prošlost

Objavljeno

na

Objavio

Krčki biskup Ivica Petanjek poručio je u subotu, u propovijedi tijekom 74. komemoracije Bleiburške tragedije, da hrvatski narod ima pravo i da treba očuvati sjećanje na svoju prošlost i odati počast svim žrtvama te se usprotivio svima koji mu osporavaju to pravo.

Premda je zbog ustezanje dozvole Biskupije iz Klagenfurta za skup u Bleiburgu misu formalno vodio ravnatelj Hrvatskog caritasa i Hrvatske katoličke mreže Fabijan Svalina, krčki biskup je održao propovijed i u nekoliko je navrata tijekom propovijedi pobrao pljesak okupljenih.

Petanjek je u propovijedi kazao da je “naš narod poratnu sudbinu vezao uz križni put Isusa Krista“ i da slavljenjem euharistije za sve stradalnike naroda, njihovu žrtvu poistovjećujemo s Isusovom žrtvom, te da se ne smije dozvoliti da “njihova žrtva bude izbrisana iz sjećanja našeg naroda”.

Narodu se ne može oduzeti pamćenje

“Ovaj događaj je pokazatelj da se narodu ne može oduzeti pamćenje”, kazao je Petanjek i pozvao sve do kojih dopire njegov glas da pokušaju shvatiti da ne mogu uništiti ovakva okupljanja.

“Nama naše bake i roditelji, nisu prenijeli mržnju, nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje jer nekoga mrzimo nego jer svoje volimo”, rekao je Petanjek iza čijih se riječi čuo pljesak okupljenih.

Upozorio je da samo prividno živimo u ujedinjenoj Europi i da su granice velike, da su sve snage uprte da se pokaže samo jedno mišljenje na ove događaje.

Omogućili su inima, koji su sva ova desetljeća upirali sve svoje snage da u našem narodu ugase pamćenje na prošle događaje, da ponovno podignu svoje glave i pokažu koliko je još uvijek velika tama u njihovim srcima, kazao je.

“Mi danas na ovom mjestu, na prvoj postaji narodnog Križnog puta, moramo zavapiti Gospodinu da se maknu granice među nama, našim narodima, pa i u crkvi Kristovoj. Vjerujem da ima dovoljno razboritih koji će prepoznati istinu pa da ta istina dođe iz Europe ili preko oceana. Od drugih tražimo da nam sude, da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću. Dokad ćemo se mi Hrvati parničiti među sobom? Dokad će nam drugi suditi i govoriti što je istina?, upitao se.

Petanjek je izrazio uvjerenje da u hrvatskom narodu ima još toliko mudrih i razboritih koji su spremni otvoriti svoje srce i um Istini i povjerovati joj, ne čekajući da ta istina dođe iz Europe ili preko Oceana. Zašto se kroz cijelu povijest ponižavamo i od drugih očekujemo i tražimo da nas sude i da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću, upitao je?

Zamolimo Oca nebeskoga da nam u ime Isusovo otvori srce i um da upoznamo istinu, jer će nas istina osloboditi, poručio je Petanjek u svojoj propovijedi u Bleiburgu.

Na komemoraciji koja je okupila sličan broj sudionika kao lani, vladale su stroge mjere nadzora, koje, prema policiji koja je priopćila na samom mjestu događaja, nisu prekršene.

Policija je događaj povremeno nadzirala i iz helikoptera, iz daljega, kako ne bi zvučno remetila komemoraciju.

 Predstavnici hrvatskih vlasti bez izjava 

Predstavnici hrvatskih vlasti nisu željeli davati izjave, ali su novinari iznudili po jednu kratku rečenicu od izaslanika predsjednika Vlade, ministra uprave Lovre Kušćevića, koji je rekao da je na Bleiburgu zbog komemoracije žrtava, i ministra branitelja Tome Medveda, koji je kazao da je zadovoljan činjenicom da sve je prošlo u redu.

U ime pokrovitelja, Hrvatskog sabora, izaslanik predsjednika Sabora bio je zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader, dok je u ime predsjednice Republike bila nazočna predstojnica ureda Anamarija Kirinić.

(Hina)

 

Nije Bleiburg samo livada natopljena hrvatskom krvlju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hrvatska u izravnim pregovorima sa SAD-om i Švedskom oko borbenih zrakoplova

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / T. Brandt

Hrvatska Vlada tijekom 2019. godine pokušat će definirati drugi pokušaj nabavke borbene eskadrile zrakoplova. Od toga plana, bez obzira na propast posla s Izraelom i nabavke F16 Baraka, u Hrvatskoj ne odustaju.

Nakon što se prije mjesec dana iz SAD-a vratila hrvatska vojna delegacija s inicijalnih razgovora oko eskadrile, 8. svibnja u MORH-u je održan isti, inicijalni sastanak sa Šveđanima, na kojima je “reaktiviran” interes Hrvata za nabavku JAS-39 Gripen.

Delegaciju iz Švedske vodila je osoba iz FMV-a, državnog poduzeća koje vodi poslove oko izvoza oružja. Uz nju je bio i predstavnik SAAB-a, proizvođača JAS-39 Gripena. U MORH-u ih je dočekala hrvatska delegacija od 10-ak osoba predvođenih kontraadmiralom Hranjom, piše Večernji list

Kao velika novost i zanimljivost, na sastanku je bio i Robert Kopal, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića, što dokazuje osobni interes premijera.

U isto vrijeme ministar obrane Damir Krstičević posjetio je svoje kolege, ministra obrane Slovačke i Bugarske, kako bi saznao sve detalje oko njihove nabavke novih američkih F-16 Blok 70/72. Hrvatska planira u lipnju i Amerikancima i Šveđanima poslati gabarite aviona za koje je ona zainteresirana i može se pretpostaviti da će nakon lipnja krenuti konkretni pregovori s njima, i to po načelu “jedan na jedan”, dakle izravno i očito ne putem dugotrajnog međunarodnog natječaja.

Već sada je, međutim, jasno da kada bi i skupili toliko novaca Hrvatska u idućih pet do šest godina neće moći od SAD-a dobiti nove F16 s obzirom da će iz njihove nove tvornice u Južnoj Karolini prvi primjerci početi izlaziti tek u prosincu 2021. Prvo će se realizirati narudžba Emirata od 24 primjerka, potom Slovačke s 14 aviona, pa Bugarske od osam.

RH je stoga od SAD-a već zatražila isporuku rabljenih F16 Bloka 50/52, no problem je što zasad u SAD-u ne pokazuju volju da HRZ-u ponude takve F-16-tice.

Na sastanku sa Šveđanima hrvatska je strana dobila potvrdu da je SAAB-ova linija za Gripene C/D još uvijek aktivna i da može proizvesti eskadrilu za RH.

Također se moglo nazrijeti da će, dođe li do nje, Švedska ponuda ovoga puta biti povoljnija od one iz propalog natječaja, kada su tražili 900 milijuna eura. U MORH-u očekuju da će, nakon što u lipnju pošalju “narudžbu” u SAD i Švedsku, u roku od otprilike četiri tjedna dobiti konkretne odgovore.

Nakon toga vidjet će se da li naš glavni strateški partner SAD uopće ima odgovarajuću ponudu i je li ona švedska u skladu s našim mogućnostima i željama da do kraja godine RH na obuku uputi grupu naših pilota koji su još lani bili izabrani za obuku u Izraelu, piše Večernji list

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari