Pratite nas

Pregled

Radimir Čačić: “Milanovićeva Vlada najgora je u povijesti, Plenković može srušiti samo sam sebe!”

Objavljeno

na

Pitanje je ima li Vrdoljak čist obraz, ozbiljno bih na njegovom mjestu razmislio kako se budim i što ujutro vidim u ogledalu! Bruna Esih bit će iznenađenje izbora u Zagrebu – rekao je u Bujici Radimir Čačić, koji smatra da će Bandić pobijediti, a Esih biti u samom vrhu utrke za Zagreb.

Kao arhitekt se začudio što je kvadrat obnove u Gunji u vrijeme ministrice Mrak-Taritaš plaćan 1.700 eura za kvadrat. “Realno je 700,” kazao je Čačić i dodao: “O ostatku svoje treba reći netko drugi!”

“Milanovićeva Vlada bila je najgora u hrvatskoj povijesti! To sam mu rekao – i to ne jednom! Nije se složio sa mnom, ali to sam mu rekao jer sam u to bio uvjeren,” rekao je u Bujici na Z1 i pridruženim televizijama u ponedjeljak Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista i bivši potpredsjednik Vlade i dodao: “Pri tome mislim na period nakon što sam otišao, a pogotovo nakon odlaska Linića.”

ČAČIĆ VODI U ANKETAMA ZA VARAŽDINSKOG ŽUPANA!

Čačić je ponovo kandidat za župana Varaždinske županije, a relevantne ankete daju mu veliku prednost. U prvome krugu istraživanja mu daju visokih 40,5 posto glasova birača i svog dojučerašnjeg stranačkog učenika, HNS-ovca Predraga Štromara ostavlja na svega 32,6 posto potore.

HDZ-ov kandidat Alen Runac i na ovim će izborima biti samo statist jer po anketama osvaja tek 26,7 posto glasova. U drugom krugu izbora, po istim istraživanjima, predsjednik Reformista uvjerljivo pobjeđuje sa 53 posto glasova, dok Štromar u gubi sa 46 posto. Potporu Čačiću dao je i popularni međimurski župan Matija Posavec.

Čačić je u još jednoj zanimljivoj emisiji komentirao i aktualnu Vladu, situaciju oko Agrokora, Ivana Vrdoljaka, Davora Bernardića, Anku Mrak-Taritaš, izbore u Zagrebu, Brunu Esih…

“Ova Vlada do sada nije donijela ni jednu ozbiljnu odluku, a donijela je nekoliko jako loših. Zaustavila je Plomin, Brijune, uništila je Srđ. S druge strane, ona ima dobre vanjske utjecaje, najnižu cijenu zaduživanja, najnižu cijenu energije, dižemo udio u europskim fondovima. Stvari idu u dobrom smjeru i to će održati Plenkovićevu Vladu.

Zaposlenost će rasti i jedan od razloga za kritiku – odlazak ljudi van, prestart će biti argument jer će se i to polako zaustaviti. Opozicije nema, odnosno SDP-a, a HNS to nije. Tri posto ne može biti ključan faktor u državi. A Vrdoljak ima i manje. Plenković može srušiti samo sam sebe! Primjer je ovo što se događa u Zagrebu, a što mu nije trebalo,” izjavio je Radimir Čačić u Bujici.

ČAČIĆ: VRDOLJAK SE UJUTRO NE MOŽE POGLEDATI U OGLEDALO! OZBILJNO BIH RAZMISLIO KAKO SE BUDIM, DA SAM NA NJEGOVU MJESTU!

Komentirao je odnos s HNS-om u županiji, ali i poslao poruku vrhu stranke, a posebno trenutačnom predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku.

“Pitanje je imaš li čisti obraz i jesi li se u stanju pogledati u ogledalo za sve ono što si radio u prošlosti i kako si se odnosio prema ljudima koji su ti dali podršku i prostor, bez obzira u kojim si strankama. Problem u suradnji u nekim županijama s HNS-om nemamo, problem imaju pojedinci kojima se teško pogledati u ogledalo kada se probude,” ustvrdio je gost Bujice, jasno aludirajući na Vrdoljaka, a što je i potvrdio kada ga je voditelj pitao misli li na aktualnog predsjednika HNS-a.

Čačić je komentirao i informacije da se protiv Vrdoljaka provodi istraga oko odvoza smeća u Gunji, nezakonitog zapošljavanja u HEP-u te bacanja u vjetar stotina milijuna kuna za vjetroelektrane.

“Sam je Vrdoljak izjavio da je službeno zatražio istragu DORH-a. Štete se mjere u milijardama, o tome nemamo što raspravljati! Ako na Staru godinu državna uprava hitno potpiše ugovor s tvrtkama od kojih su neke profitirale u stotinama milijuna na cijenama koje će sutra biti za stotine milijuna manje – i to za 14 godina unaprijed – tu se nema što dodati.

Tu je sve jasno… Kada bi naša državna uprava tako nagla bila i kada je u pitanju interes hrvatskih građana, a ne interes nekih privatnih tvrtki… A te tvrtke evidentirane su kao tvrtke koje nisu zadovoljile uvjete… Ja bih ozbiljno razmislio o tome kako se budim da sam na njegovu mjestu! Vrdoljak najbolje zna ima li razloga za zabrinutost, ali sve ovo što je javno objavljeno, nije dobro za njega.”

Osvrnuo se i na izjavu Ivana Vrdoljaka u ‘Nedjeljom u dva’ da su tri najveća uspjeha Milanovićeve i njegove Vlade bili brodogradnja, autoceste i POS.

“Brodogradnja je riješena, ali kakve veze to ima s Vrdoljakom?! To je bio uvjet Europske unije, netko je to riješio i netko je sve to platio, ali to veze s Vrdoljakom zaista nema, to ima veze sa mnom koji sam preuzeo taj vrući krumpir i završio tu priču prije nego što sam morao otići. Autoceste imaju veze s Račanovom Vladom, dakle opet sa mnom, taj je projekt kasnije devastiran, ali kao koncept je bio uspješan. Druga je stvar kriminal koji se kasnije dogodio, a posljedica kojeg su i visoke cijene i poskupljenja. POS je nešto na što sam osobito ponosan, to je projekt star 14 godina i on je još živ, a ni on, naravno, nema veze s Vrdoljakom!”

Čačić je kritizirao i aktualnu Vladu, ustvrdivši da se bave spinovima i PR-om, a ne realnim problemima: – Pa gdje je nestala ona izjava “Mi kupujemo INA-u!”, to više nitko i ne spominje. Govorili su o prodaji HEP-a, pa danima o 25 posto minus jedna dionica, pa je sad na dnevnom redu Lex Agrokor, svi su Inu zaboravili. To je naša klasišna priča u kojoj stvari zaboravljamo nakon mjesec dana. Zato jesmo tu gdje jesmo, Rumunji su nas stigli, Bugari su tu. Zadnji smo po svim kriterijima u Europskoj uniji i to je neuspjeh svih hrvatskih politika!

Čačić je komentirao i Vladinu mjeru kojom je spriječila poskupljenje plina, a sada nitko pa ni ministar Zdravko Marić ne želi potpisati tu odluku jer je protuzakonita.

ESIH ĆE BITI IZNENAĐENJE IZBORA, PLENKOVIĆA ČEKA PLJUSKA!

Za izbore u Zagrebu Čačić predviđa pobjedu Milana Bandića u drugom krugu.

“Mislim da će pobijediti relativno uvjerljivo. To jasno pokazuju i ankete, barem ove što su neutralne. Što se tiče Brune Esih, HDZ do jučer nije imao kandidata, a sada su se pojavila dva. Esih i Prgomet zajedno realno nose između 12 i 15 posto, toliko dobiva desnica u Zagrebu. Priča sa njenom kandidaturom sada sve mijenja.

Postignut je i sporazum SDP-a i HNS-a pa se i tu stvari malo mijenjaju. Kada se sve na kraju zbroji, Esih će apsolutno biti jedan relevantan kandidat, završit će na trećem ili četvrtom mjestu, iza Bandića i Mrak-Taritaš. Što se tiče HDZ-a, bez obzira na moj korektan odnos s Prgometom, on je civiliziran čovjek i dobar liječnik, ali on neće dobiti glasove i Plenković će tu dobiti ozbiljnu političku pljusku,” predviđa Radimir Čačić.

Čačić je iz pozicije bivšeg resornog ministra, ali i struke, s obzirom da je arhitekt, komentirao aferu Anke Mrak-Taritaš i cijenu obnove kuća u Gunji i Rajevu Selu od čak 1.700 eura po kvadratu, za vrijeme dok je ona bila resorna ministrica.

“U Račanovu Vladu ušao sam kao ministar obnove. Bavio sam se obnovom kuća prognanika, to je praktički ista stvar kao u Gunji. Nema govora, 700 eura je i više nego realna cijena! S time gradite kuću, srušite je do temelja i gradite nove, kakve nikada tamo nisu bile!

Dobro je pitanje gdje je nestalo ostalih 1.000 eura po kvadratu?! Netko će se time pozabaviti. Ne mislim da je to direktno odgovornost ministra, ali ako je njen potpis stvarno na dokumentima, onda nemam komentara, ali netko će imati!”

Na pitanje što misli o šefu opozicije Davoru Bernardiću, Čačić je odgovorio: – On je drag i pristojan mladi čovjek koji nema tu snagu. Stanković je s njim u emisiji u nedjelju umro od dosade! U sat vremena nije dobio nijedan stav ni čvrstu rečenicu, a ono malo što je dobio, bilo je potpuno krivo. U emisiji je rekao da će gradovi i županije u kojima vlada SDP ići s novim kurikulom, nakon lokalnih izbora.

To je kao da kažete da Grad Varaždin donese odluku o ratnom sukobu između nas i Amerike! Kurikulum je jedinstven na razini države, to je nacionalna stvar. Ne razumijem kako on to ne zna, a još manje da nitko nije primjetio tu bedastoću i reagirao. Bero će morati u sebi naći sposobnosti da ide s jasnijim gardom. SDP u suprotnom nestaje! Nije on sam, takvi su im i kadrovi, teško da tu ima pomoći…

Komentirao je ‘Lex Todorić’, odnosno Vladin zakon kojom će spašavati tvrtke s minimalno 8.000 zaposlenih i više od milijardu kuna duga.

“Nije samo ova Vlada kriva što se Agrokor dugo nije tretiralo kao niz drugih kompanija. Novi zakon je zaista zakon za Agrokor, jer taj zakon još može obuhvatiti samo HEP i INA-u. Država se mora uključiti, ali ne da pogoduje privatnom vlasništvu tamo gdje to nije društveno racionalno. Eventualne promjene morat će se uvjetovati promjenom upravljačke strukture, iako je Todorić stvorio fenomenalnu kompaniju. Imao je viziju i odradio fenomelan posao u tehnološkom smislu, ali rizičan način poslovanja morao je doći na naplatu, a država to na vrijeme nije uočila.”

ŠTROMAR JE ĆATO!

Voditelj je spomenuo probleme župana Predraga Štromara s DORH-om i aferama o kojima su se već raspisali lokalni mediji. Bujanec je spomenuo aferu ‘Euroconsulting’, gdje je, pored županijske i gradske agencije, poslove pripreme natječajne dokumentacije za povlačenje europskih sredstava dobivala privatna tvrtka člana HNS-a i Štromarova prijatelja te bliskog suradnika Nikole Kučiša. Tu je i afera s ‘vođenjem’ fantomskih, nepostojećih projekata, kao što je onaj aglomeracije vezan uz Varkom, gdje je pronevjereno 8,6 milijuna kuna.

“Grad Varaždin je već nekoliko godina duboko u aferama i problemima, no Županija do sada nije bila. Sada po prvi puta u povijesti, DORH ozbiljno ispituje stvari i u Županiji. Iz tvrtke koju vodi čovjek koji je do jučer vodio razvojnu agenciju Županije, što je samo po sebi sukob interesa, inače član HNS-a i bliski suradnik Štromara, dogovaraju se cijene i dogovori šalju mailovima. Svi natječaji za ogromni projekt aglomeracije su pali, osim jednog – onog za vođenje, plaćenog 8,6 milijuna kuna! I to dobiva čovjek koji je do jučer bio direktor razvojne agencije! On u svom ugovoru o radu ima klauzulu da ne smije koristiti poslovne podatke i djelovati u prostoru te agencije.

Njemu je župan na štetu građana Županije potpisao u ugovoru o prekidu radnog odnosa pravo da koristi reference i da radi u tom prostoru, nakon toga ti mu se poslovi gotovo bez izuzetka povjeravaju, neki bez natječaja, a drugi na natječaje za nešto što ne postoji! Ljudi u tim poduzećima rade štetu koju svi mi plaćamo jer se cijela priča već popela na milijun kuna šteta i penala, s obzirom da ne rade kvalitetno.”

Čačić je aktualnog župana Varaždinske županije nazvao – “ćato”: – Hrvatska pa tako i Varaždin, imaju problem ljudi na vodećim pozicijama koji se boje preuzeti odgovornost.

Najviše se boje oni koji imaju nečistu savjest, a nakon toga oni koji nisu osobe s vlastitom karijerom, nego su politički paraziti koji su tu jer je to jedino što mogu, niti išta znaju niti iza njih stoje reference. To je slučaj našeg Štromara, to je bio pristojan dečko koji, kad bi mu se nešto reklo, uglavnom to bio u stanju i napraviti. On je ĆATO! Kada takvi postanu bitni faktori, ne mogu postići rezultat jer njima je dobro tako kako je!

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Marijan Knezović u Otvorenom: BiH nije onakva kako je dogovoreno

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je službeni posjet Bosni i Hercegovini. Nenajavljeno je posjetila Križančevo Selo i Ahmiće te odala počast bošnjačkim i hrvatskim žrtvama.

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno urednika Damira Smrtića o njezinome posjetu BiH, o odnosima Hrvatske s tom susjednom zemljom, o položaju Hrvata i izmjenama izbornog zakona razgovarali su posebni savjetnik Predsjednice RH Mate Granić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, Josip Klisović (SDP), komentator HRT-a Tihomir Vinković i analitičar Marijan Knezović.

Posjet predsjednice Grabar-Kitarović BiH Mate Granić ocjenjuje jako važnim. Atmosfera svih sastanaka bila je odlična, iako je bilo nerazumijevanja u njihovoj pripremi.

Granić čvrsto vjeruje da će ovaj posjet pomoći da legitimni predstavnici tri naroda pronađu najbolja rješenja za otvorena pitanja koja postoje.

Joško Klisović kazao je da nije bilo nikakvih novih poruka za BiH u posjetu predsjednice i da bi posjet bio besmislen da nije odlučila otići u Ahmiće i Križančevo selo.

Na taj način je simbolički pokazala da Hrvatska stoji iza svih žrtava rata, neovisno o tome tko su bili počinitelji. Dodao je kako je predsjednica posjetila BiH da bi objasnila što je radila u Turskoj, koju je, prema Klisoviću, posjetila kako bi dobila potporu Erdogana za promjenu izbornog zakona u BiH – u čemu nije uspjela.

Granić mu je rekao da ne poznaje činjenice i temeljne principe diplomacije, kao i da laže o razlogu posjetu Turskoj, koji je bio postizanje Daytonskog sporazuma i njegovih elemenata.

Marijan Knezović smatra da će prava kriza u BiH doći s izbornim zakonom. Hrvati u BiH ne prihvaćaju i ne vole ovakvu BiH, ali žele uspjeh BiH u kojoj će se osjećati ravnopravno i biti treći entitet. Hrvate se već 25 godina politički izolira kao da nisu temelj BiH, rekao je Knezović. BiH je dogovor tri temeljna naroda, a ako se izbaci jedan, to onda nije ista država.

Knezović ne vjeruje da će se dogoditi novi izborni zakon i to zbog onih koji tvrde da provode građansku politiku u BiH, a ustvari je to fasada za velikobošnjački nacionalizam pričom o tome kako su druga dva nacionalizma loša, a građanstvo je dobro. BiH ionako nije nikome u fokusu, kao ni njega funkcionalnost i stabilnost, jer takva BiH nikome ne bi odgovarala. Problem je u samom ustavnom uređenju BiH koja je, kaže Knezović, postala protuustavna država. Više od 200 puta amandmanima – koji su prisilno nametnuti od strane predstavnika i nisu ratificirani u parlamentu – mijenjan je Daytonski sporazum.  Uvijek je to bilo na štetu Hrvata i Srba, tj. onih koji žele federalizam.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Božinović u State Departmentu: Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wess Mitchell, istaknuo je u srijedu na sastanku s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da je Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe i “primjer dobre vladavine i uspješnog pristupanja euroatlanskim integracijama”.

“U tom smislu joj pripada i važna uloga za dovršetak euroatlanske integracije ostalih zemalja jugoistočne Europe. Prioritet naše administracije je imati snažne strateške odnose s Republikom Hrvatskom”, kazao je Mitchel na sastanku u američkom State Departmentu kojega je Božinović posjetio kao prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u vrijeme nove američke administracije.

“Ovo je bila dobra prilika da se potvrde dobri saveznički odnose SAD-a i Hrvatske. Mitchel je poznavatelj prilika u Europi i Hrvatska i Amerika na sve izazove s kojima je suočena Europa i naš dio svijeta dijele jednak pristup”, izjavio je Božinović nakon sastanka.

SAD podržava izgradnju NLG terminala na Krku i rješavanje pitanja sa Slovenijom

Na sastanku s Mitchelom razgovaralo se o strateškom partnerstvu Hrvatske i SAD-a kada je riječ o bilateralnim odnosima i zajedničkoj ulozi u jugoistočnoj Europi. Poseban naglasak stavljen je na nastavak suradnje oko izgradnje LNG terminala na Krku koji je važan i za energetsku sigurnost i diversifikciju, a koji SAD promatraju i kao strateški projekt.

Ministar je izvijestio o donošenju posebnog zakona kojim bi se ubrzala operacionalizacija tog projekta, a pomoćnik Mitchel je potvrdio da je to jedan od strateških projekata i za vladu predsjednika Trumpa te da uživa punu podršku SAD-a.

Mitchela je posebno zanimalo hrvatsko stajalište o dinamici odnosa sa Slovenijom u svjetlu odluke Arbitražnog suda. Božinović ga je detaljno izvijestio o genezi graničnog pitanja te iznio poznato hrvatsko stajalište, posebno istaknuvši kako nije moguća provedba odluke Arbitražnog suda koju Slovenija pokušava jednostrano primijeniti te da se Hrvatska zalaže za bilateralno rješavanje ovog pitanja slijedom. Na tom tragu je, dodao je Božinović, Hrvatska slovenskoj strani izložila konkretan prijedlog u vidu Protokola kojim se predlažu konkretni koraci i potvrđuje konstruktivan pristup Hrvatske u rješavanju ovog pitanja.

Mitchel je prenio očekivanja da dvije saveznice u EU i NATO-u ovo pitanje riješe na konstruktivan način, ali i izrazio spremnost da se, ukoliko to obje strane ocjene uputnim, SAD eventualno uključi u postizanje dogovora. Najavio je posjet regiji u proljeće ove godine.

Susret sa senatorom Johnsonom

Nakon posjeta State Departmentu Božinović se u Senatu sastao sa senatorom Ronom Johnsonom kojega je izvijestio o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

“Ono što nam je zajednički cilj je da države našeg susjedstva postanu članice NATO-a i EU i Hrvatska tu kao država koja je i model da je sve te ciljeve moguće postići uz ozbiljan trud i ozbiljnu opredijeljenost prema euroatlanskim aspiracijama može sa svoje strane dati puni doprinos”, kazao je Božinović nakon sastanka hrvatskim novinarima.

I sa senatorom je bilo riječi o izgradnji LNG terminala na Krku te je, u kontekstu njegove realizacije, istaknuta strateška pozicija Hrvatske za koju je i SAD-u i Hrvatskoj “u interesu da ju iskoristimo”.

“Razgovarali smo i o izazovima suvremenog doba kao što su borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, a to su i pitanja koja ćemo malo detaljnije razmotriti s našim sugovornicima u danima koji slijede”, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Na novinarsko pitanje kako interes američke administracije za naš dio svijeta ne posustaje ni unatoč agendi nove administracije “Amerika prva”, Božinović je kazao: “Amerika prva, ali Amerika koja je svjesna da je Hrvatska njezin najstabilniji partner u jugoistočnoj Europi”.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari