Pratite nas

Vijesti

Radimir Čačić ušao u zatvor

Objavljeno

na

Bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u 19.04 došao je u zagrebački Remetinec, gdje počinje izdržavati zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 2010. u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

[dropcap]Č[/dropcap]ačić je do Remetinca stigao automobilom s odvjetnikom Rajkom Mlinarićem. Pred zatvorom su ga dočekali mnogobrojni novinari i snimateljske ekipe. Oko 8 sati Čačić je izašao iz dvorišta obiteljske kuće u Varaždinu, u automobilu kojim je upravljala njegova supruga Marija, i uputio se prema Zagrebu.

Konačnu odluku o kaznionici u kojoj će biti najmanje 11 mjeseci donijet će stručnjaci nakon opservacije koju Čačić mora proći u Remetincu.

Odvjetik Mlinarić izjavio je da je počelo izvršavanje kazne te da je Čačić optimističan i vrlo realan u ovoj situaciji. Na kraju krajeva, došao je riješiti jednu etapu svoga života vezano uz presudu koja je donesena. Nema mjesta ni panici, ni povećim emocijama, ima mjesta jednostavno realnom promišljanju i obvezi koje je Čačić svjestan i koju je u ovom trenutku počeo izvršavati, rekao je Mlinarić ispred zatvora u Remetincu.

Znamo početak, međutim ne znamo kraj, dodao je. Pojasnio je da se kraj ne zna jer da je presuda bila izvršavana u Mađarskoj, znalo bi se odmah da je početak prvi dan, a kraj istek 11. mjeseca. Dakle, gospodin Čačić bi u Mađarskoj, da je ta kazna izvršavana u Mađarskoj, služio zatvorski dio od 11 mjeseci, a nakon toga bi bio pušten na uvjetnu slobodu. Ovdje u Hrvatskoj znamo početak, a ne znamo kraj zato što je Vrhovni sud Republike Hrvatske donio presudu s kojom nismo zadovoljni i koja nije zakonita po našem shvaćanju i kojom su povrijeđena ustavna prava i nije slijedio mađarsku presudu. Dakle, presuda u Mađarskoj je puno blaža nego presuda u Hrvatskoj. To se nije smjelo dogoditi i to je razlog naše ustavne tužbe kojom se pravno želimo zaštititi od takvog postupka. Zbog čega se Hrvatska odlučila pooštriti sankciju za gospodina Čačića zasad nije jasno, u pravnom smislu nema razloga za takvo odlučivanje i očekujemo da Ustavni sud ispravi tu pogrešku, ustvrdio je Čačićev odvjetnik Mlinarić.

Čačić je u studenome 2012. u Kapošvaru osuđen na 22 mjeseca zatvora i trogodišnju zabranu upravljanja motornim vozilom zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 8. siječnja 2010. u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Potvrđujući mađarsku kaznu, zagrebački je sud u siječnju ove godine odlučio da nakon najmanje polovice izdržane kazne Čačić može tražiti prijevremeni otpust.

U nedavnom medijskom istupu na HTV-u, u emisiji Tema dana, na pitanje kako se osjeća, odgovorio je – dobro s obzirom na okolnosti. Rekao je da će u zatvoru imati više vremena za čitanje, ali i za podizanje fizičke kondicije, za koju smatra da mu nije blistava. Kazao je da iz politike nije izašao niti će izaći, samo je svoje aktivnosti zaledio.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Čačić: Plenković već ima sve potpise za Vladu

Objavljeno

na

Objavio

Radimir Čačić za Slobodnu: Plenković je već osigurao većinu, ima i naš glas, ali u obzir ne dolaze nikakvi Hasanbegovići i Zekanovići

Radimir Čačić nakon nedjeljnih izbora postao je najdugovječnijom personom na hrvatskoj političkoj sceni.

– Ponovno sam izabran, ali u Sabor neću. Ići će moja zamjenica, druga s liste, Natalija Martinčević. Inače, ovo mi je sedmi put da dobivam povjerenje birača. I da, još uvijek sam najdugovječniji čovjek u hrvatskoj politici – kazao je Slobodnoj Dalmaciji u telefonskom razgovoru u ponedjeljak nešto prije podneva.

Jesu li za vas ovakvi rezultati i uvjerljivi trijumf HDZ iznenađujući?

– Rekao bih u okvirima u kojima se cijela priča događala, nitko nije očekivao da će stvar završiti tako radikalnim okretanjem biračkog tijela prema desnom centru i desnici. Dio razloga krije se u činjenici da smanjena izlaznost uvijek preferira snažne stranačke organizacije. Tomu i sada svjedočimo. SDP nema organizaciju, niti ju je ikada imao. Ona je neusporediva s onom kakvu ima HDZ. Jedini koji još ima kakve-takve organizacije usporedive s njima jest HSS, pravom, iako regionalnom, raspolaže i IDS, te mi koji to sada radima na sjeveru zemlje. Nekada je imao i HNS. Stranke koje ne dišu sa svojim terenom, koje nemaju kapilarni sustav, one ne mogu računati na ozbiljan rezultat.

Kako je Davor Bernardić uspio uvjeriti toliki dio Hrvatske da može biti premijer? Nitko mu se, unatoč očitim nedostacima, nije usudio reći da to naprosto ne može, pa čak ni vi.

– Ha, ha, ha… Ja sam mu rekao ono što sam rekao i uvijek stojim iza toga. Obzirom tko je sve bio premijer u posljednja tri mandata, nije bilo niti jednog razloga da to ne bude Davor Bernardić. On je mladi dečko koji je s fakulteta došao u politiku i nikada nije bio niti na jednoj izvršnoj funkciji, ali nisu bili ni Milanović, ni Plenković kada su postajali premijeri. Druga je stvar što je naš sustav takav da je to moguće. U pristojnim zemljama to je neizvedivo. Najprije moraš imati neke utakmice u nogama, moraš dokazati sposobnost za voditi izvršnu vlast.

Naravno da su to sve pametni i obrazovani ljudi. I Milanović, i Plenković, pa i Bero. U tom društvenjačkom smislu, kroz politiku vezanih znanja, Milanović i Plenković su bili apsolutmo jači, jer su pravnici. To je jednostavno društvena znanost, a Berbardić je fizičar. Nemam ja dvojbi da bi on isto tako naučio voditi Vladu. Kako, koliko bi to bilo dobro, to je druga stvar i ne treba njega u tom smilu eliminirati, ali cijeli sustav koji dovodi do takvih mogućnosti nije dobar. Nije dobro da ljudi kada preuzimaju vladu nemaju iskustvo i zato je ovo jedna sretna okolnost da Plenković može nastaviti raditi. On je taj zanat kroz ove četiri preteško gadne godine ispekao.

Jeste li se već čuli s Andrejem Plenkovićem i je li vam ponudio koaliciju?

– Da, čuli smo. Mi ne idemo ni u kakvu koaliciju. Mi smo i prošli put projektno podržali Vladu i još sam ranije rekao da ćemo ga podržati ako lijevi centar ne bude u stanju izboriti se za šansu. Mi smo spremni razgovarati i mi tu nemamo nikakvih uvjeta. Imamo one koje smo javno obznanili. Dakle, ravnopravni status sjevera zemlje, projekti ovog područja, gdje su birači koji su iza nas stali, te opći civilizacijski standard. Drugim riječima, ne želimo nikakve Hasanbegoviće, Zekanovićeve, Glasnoviće, da više ne navodim sve što bi tome još trebalo dodati. Ne želimo ni pomišljati da bi se družili s takvo ekipom ili blizu takvih ljudi. Jedan normalni, moderni, demokratski desni centar je nešto što je za Hrvatsku dobro. I to ćemo mi apsolutno podržati.

Hoće li Plenković imati lagan zadatak oko sastavljanja Vlade?

– Da. Pa i nema nikakvog zadatka. On je stvar već riješio. On sada ima potpise za Vladu. To ne mislim, već znam. Osim nas, jedan iz HNS-a i osam manjinaca, što je 76 koliko mu i treba

HNS je opstao unatoč prognozama o potpunom nestanku vaše nekadašnje stranke.

– HNS je s devet pao na jedan mandat. Ako to znači da je opstao, onda ja ništa ne znam. Sve ovisi kako gledate na stvari. Pasti s devet na jedan mandat, ja bih rekao da je nestao. Ne zaboravite da govorim o izbornoj jedinic u kojoj imaju 14 općinskih načelnika i dva gradonačelnika. Pa da svaki od njih da vrijedi samo tisuću glasova, oni bi bili na dva mandata. Oni su potpuno, potpuno nestali. Ovo što se desilo je granični prolaz i oni su kao stranka na aparatima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Sjednica Predsjedništva SDP-a: Odlazi li Davor Bernardić?

Objavljeno

na

Objavio

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U SDP-u ne skrivaju razočaranje, u stranci se traži odgovornost. Postavlja se pitanje, odlazi li čelni čovjek stranke Davor Bernardić.

Restart koalicija koju predvodi SDP, a u njoj su još HSS, HSU, GLAS, IDS, SNAGA i PGS – pretrpjela je težak poraz. Prema privremenim rezultatima DIP-a koalicija je osvojila 41 mandat, a takav rezultat ne zadovoljava apetite stranke i birača.

Sjednica Predsjedništva stranke sazvana je za 10 sati, na kojoj će, kako je Davor Bernardić i najavio biti razgovora o njegovoj mogućoj ostavci.

Bernardić: Ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari