Connect with us

Vijesti

Radimir Čačić ušao u zatvor

Published

on

Bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u 19.04 došao je u zagrebački Remetinec, gdje počinje izdržavati zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 2010. u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

[dropcap]Č[/dropcap]ačić je do Remetinca stigao automobilom s odvjetnikom Rajkom Mlinarićem. Pred zatvorom su ga dočekali mnogobrojni novinari i snimateljske ekipe. Oko 8 sati Čačić je izašao iz dvorišta obiteljske kuće u Varaždinu, u automobilu kojim je upravljala njegova supruga Marija, i uputio se prema Zagrebu.

Konačnu odluku o kaznionici u kojoj će biti najmanje 11 mjeseci donijet će stručnjaci nakon opservacije koju Čačić mora proći u Remetincu.

Odvjetik Mlinarić izjavio je da je počelo izvršavanje kazne te da je Čačić optimističan i vrlo realan u ovoj situaciji. Na kraju krajeva, došao je riješiti jednu etapu svoga života vezano uz presudu koja je donesena. Nema mjesta ni panici, ni povećim emocijama, ima mjesta jednostavno realnom promišljanju i obvezi koje je Čačić svjestan i koju je u ovom trenutku počeo izvršavati, rekao je Mlinarić ispred zatvora u Remetincu.

Znamo početak, međutim ne znamo kraj, dodao je. Pojasnio je da se kraj ne zna jer da je presuda bila izvršavana u Mađarskoj, znalo bi se odmah da je početak prvi dan, a kraj istek 11. mjeseca. Dakle, gospodin Čačić bi u Mađarskoj, da je ta kazna izvršavana u Mađarskoj, služio zatvorski dio od 11 mjeseci, a nakon toga bi bio pušten na uvjetnu slobodu. Ovdje u Hrvatskoj znamo početak, a ne znamo kraj zato što je Vrhovni sud Republike Hrvatske donio presudu s kojom nismo zadovoljni i koja nije zakonita po našem shvaćanju i kojom su povrijeđena ustavna prava i nije slijedio mađarsku presudu. Dakle, presuda u Mađarskoj je puno blaža nego presuda u Hrvatskoj. To se nije smjelo dogoditi i to je razlog naše ustavne tužbe kojom se pravno želimo zaštititi od takvog postupka. Zbog čega se Hrvatska odlučila pooštriti sankciju za gospodina Čačića zasad nije jasno, u pravnom smislu nema razloga za takvo odlučivanje i očekujemo da Ustavni sud ispravi tu pogrešku, ustvrdio je Čačićev odvjetnik Mlinarić.

Čačić je u studenome 2012. u Kapošvaru osuđen na 22 mjeseca zatvora i trogodišnju zabranu upravljanja motornim vozilom zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 8. siječnja 2010. u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Potvrđujući mađarsku kaznu, zagrebački je sud u siječnju ove godine odlučio da nakon najmanje polovice izdržane kazne Čačić može tražiti prijevremeni otpust.

U nedavnom medijskom istupu na HTV-u, u emisiji Tema dana, na pitanje kako se osjeća, odgovorio je – dobro s obzirom na okolnosti. Rekao je da će u zatvoru imati više vremena za čitanje, ali i za podizanje fizičke kondicije, za koju smatra da mu nije blistava. Kazao je da iz politike nije izašao niti će izaći, samo je svoje aktivnosti zaledio.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari