Connect with us

Vijesti

Radmanović: Centralizacija gura Srbe i Hrvate u otcjepljenje

Objavljeno

-

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra da su za BiH rješenja vraćanje na izvorni ” Dejton ” ili disolucija i upozorava da Bošnjaci svojim centralističkim stavovima guraju Srbe i Hrvate u otcjepljenje .

[dropcap]U[/dropcap] intervjuu za ” Jerusalem Post ” , prvom koji je u ovom prestižnom listu dao jedan političar iz Srpske , Radmanović ukazuje na nemogućnost međunarodne zajednice , u bilo kojoj formi , da unedogled onemogućava diskusiju u vezi s tim pitanjem .

On poručuje da Bošnjaci , kao najbrojniji narod u BiH , treba da uzmu u obzir poglede drugih i napominje da je došlo do opsežnih izmjena izvornog
Dejtonskog sporazuma nametanjima iz OHR – a i suprotstavljenim aspiracijama potpisnica tog dokumenta .

Na pitanje da li je način stjecanja kosovske neovisnosti presedan i za Republiku Srpsku Radmanović je prenio da je rukovodstvo Srpske uzelo u obzir međunarodnu konstelaciju , prije svega , odsustvo podrške SAD i mnogih europskih zemalja za takav korak .

On naglašava da je Narodna skupština Republike Srpske izglasala rezoluciju u vezi s tim pitanjem , koja se bazira na izmjeni međunarodnog pravnog poretka u slučaju natpolovičnog pojedinačnog priznanja Kosova u UN .

Radmanović ističe da se Republika Srpska ne plaši prijetnji iz svijeta u slučaju takvog razvoja događaja .

U najtiražnijem vikend – izdanju ” Jerusalem posta ” na dvije stranice Radmanović je govorio o spektru tema , au predstavljanju gosta naglašena je Radmanovićeva uloga u povijesnom glasovanju u Vijeću sigurnosti UN u studenom 2011. godine , prenio je za Srnu pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić .

Istaknuto je da je tada BiH bila nestalni član Vijeća sigurnosti i da je upravo protivljenje Republike Srpske onemogućilo glas BiH u korist zahtjeva Palestinske uprave za priznanje njihove jednostrano proglašene neovisnosti i članstvo UN .

List naglašava da je na taj način isposlovan neriješen rezultat u Vijeću sigurnosti UN i onemogućeno ulaganje američkog veta u tom predmetu .

U tekstu su izneseni različiti pristupi bošnjačkog člana i člana Predsjedništva iz Republike Srpske prema stranama na Bliskom istoku .

Radmanović ukazuje na uspješnu suradnju Izraela i Republike Srpske , s uvjerenjem da će doći do razvijanja te suradnje .

On napominje da se bliski odnosi Izraela i Republike Srpske razvijaju zahvaljujući dobroj volji ljudi na obje strane , posebno naglašavajući konstruktivnu ulogu Predstavništva Republike Srpske u Izraelu .

Naglašena je podrška Republike Srpske , u institucijama BiH , blokiranju glasovanja s negativnim posljedicama po Izrael u međunarodnim forumima , kao i izraelska asistencija u stručnim osposobljavanjima kadrova iz Republike Srpske u raznim područjima .

Radmanović je govorio io stradanju srpskog i židovskog naroda tijekom nacističke Nezavisne Države Hrvatske , kao io suprotstavljanju prijetnjama koje se i dan – danas nadvijaju nad tim narodima .

On je podsjetio na zločine počinjene nad židovskim i srpski narodom , s naglaskom na one koje su počinili pripadnici Handžar SS divizije tijekom Drugog svjetskog rata i holokausta .

Govoreći o pojavi neonacističkih skupina u BiH , poput ” Bošnjačkog pokreta nacionalnog ponosa ” , Radmanović je rekao da je problem u tome što se nitko iz bilo kojeg nacionalnog korpusa ne bavi takvim skupinama , te podsjetio na nedavne neonacističke ispade u Hrvatskoj i na nedostatak reagovanja , ne samo hrvatskih vlasti , već i EU .

Odgovarajući na pitanje da li bi “Sarajevska hagada” trebalo biti predana u Izrael , Radmanović je rekao da je njena neprocjenjiva povijesna važnost čini nasljeđem cijelog čovječanstva , te da treba prevladati situaciju nefunkcioniranja Muzeja u Sarajevu , a jedna od mogućnosti mogla bi biti njeno privremeno izlaganje u gradu kao što je New York .

” Jerusalem Post ” je vodeći izraelski dnevni list na engleskom jeziku . Uživa veliki ugled u židovskoj dijaspori , s naglaskom na SAD , ali i u diplomatskim krugovima u Izraelu, te ovdašnjoj anglosaksonskoj zajednici, piše JerusalemPost

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari