Connect with us

Vijesti

Radnici ‘Aluminija’ podržali potpisivanje sporazuma Vlade FBiH i tog poduzeća

Objavljeno

-

[dropcap]S[/dropcap]indikat obespravljenih radnika ‘Aluminija’ pozdravlja Odluku Vlade Fedracije BiH o davanju suglasnosti na Aneks broj 8. na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Aluminija d.d. Mostar, koji se u ponedjeljak treba potpisati u Mostaru.

Predloženim Aneksom definirana struktura kapitala u ‘Aluminiju’: 44 posto državno vlasništvo, 44 posto dionički kapital, a preostalih 12 posto vlasništvo Republike Hrvatske, odnosno šibenskog TLM-a, trebala bi, po njihovom mišljenju, biti konačno stavljena točka na agoniju koju proživljavaju više od dvadeset godina.

Time je aktualna Vlada FBiH, s premijeromn Nerminom Nikšićem na čelu, ispoljila odlučnost i želju da se ovim Aneksom riješi struktura kapitala, obeštete obespravljeni radnici i da se nastavi proizvodnja u ‘Aluminiju’, da u upravljačka tijela Aluminija uđu predstavnici Federalne vlade i da se izabere novi menadžment poduzeća.

Ovim Aneksom, Sindikat je uspio, preko 90 posto, da osigura sva prava po Sporazumu iz 2006. godine, kao osnov za konačno rješavanje njihovog statusa.

“Sada, kada smo na pragu rješavanja naše agonije, ne trebaju nam nikakvi dušebrižnici, koji iz samo njima znanih razloga i podgrijavani od nekih mešetara i instruirani iz kojekakvih ‘kuhinja’, koji su godinama na sve moguće načine sprječavali da ostvarimo naša prava.

Nama su odavno jasna njihova nastojanja i tobožnja ‘briga’ da se riješi problem pravednog rješavanja našeg statusa i stoga im sada javno poručujemo da je njihovoj prljavoj igri došao kraj, da su demaskirani i da njihove bolesne namjere neće spriječiti sutrašnje potpisivanje Sporazuma”, navode u pismu iz Sindikata obespravljenih radnika ‘Aluminija’ kojega je potpisao predsjednik Alica Rahimić.

[box_light]

Premijer Nikšić dolazi u Mostar na sastanak s direktorom ‘Aluminija’ Ivom Bradvicom

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastat će se u ponedjeljak, 17. lipnja, u Mostaru s direktorom “Aluminija” d.d. Mostar Ivom Bradvicom, te predstavnicima Sindikata radnika “Aluminija” d.d. Mostar, Sindikata bivših radnika “Aluminija” d.d. Mostar, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije i Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru, s početkom u 11.00 sati, a izjave za medije učesnika sastanka planirane su za 12.15 sati, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

[/box_light]

 

 

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari