Pratite nas

Vijesti

Radnici ‘Aluminija’ podržali potpisivanje sporazuma Vlade FBiH i tog poduzeća

Objavljeno

na

[dropcap]S[/dropcap]indikat obespravljenih radnika ‘Aluminija’ pozdravlja Odluku Vlade Fedracije BiH o davanju suglasnosti na Aneks broj 8. na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Aluminija d.d. Mostar, koji se u ponedjeljak treba potpisati u Mostaru.

Predloženim Aneksom definirana struktura kapitala u ‘Aluminiju’: 44 posto državno vlasništvo, 44 posto dionički kapital, a preostalih 12 posto vlasništvo Republike Hrvatske, odnosno šibenskog TLM-a, trebala bi, po njihovom mišljenju, biti konačno stavljena točka na agoniju koju proživljavaju više od dvadeset godina.

Time je aktualna Vlada FBiH, s premijeromn Nerminom Nikšićem na čelu, ispoljila odlučnost i želju da se ovim Aneksom riješi struktura kapitala, obeštete obespravljeni radnici i da se nastavi proizvodnja u ‘Aluminiju’, da u upravljačka tijela Aluminija uđu predstavnici Federalne vlade i da se izabere novi menadžment poduzeća.

Ovim Aneksom, Sindikat je uspio, preko 90 posto, da osigura sva prava po Sporazumu iz 2006. godine, kao osnov za konačno rješavanje njihovog statusa.

“Sada, kada smo na pragu rješavanja naše agonije, ne trebaju nam nikakvi dušebrižnici, koji iz samo njima znanih razloga i podgrijavani od nekih mešetara i instruirani iz kojekakvih ‘kuhinja’, koji su godinama na sve moguće načine sprječavali da ostvarimo naša prava.

Nama su odavno jasna njihova nastojanja i tobožnja ‘briga’ da se riješi problem pravednog rješavanja našeg statusa i stoga im sada javno poručujemo da je njihovoj prljavoj igri došao kraj, da su demaskirani i da njihove bolesne namjere neće spriječiti sutrašnje potpisivanje Sporazuma”, navode u pismu iz Sindikata obespravljenih radnika ‘Aluminija’ kojega je potpisao predsjednik Alica Rahimić.

[box_light]

Premijer Nikšić dolazi u Mostar na sastanak s direktorom ‘Aluminija’ Ivom Bradvicom

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastat će se u ponedjeljak, 17. lipnja, u Mostaru s direktorom “Aluminija” d.d. Mostar Ivom Bradvicom, te predstavnicima Sindikata radnika “Aluminija” d.d. Mostar, Sindikata bivših radnika “Aluminija” d.d. Mostar, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije i Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru, s početkom u 11.00 sati, a izjave za medije učesnika sastanka planirane su za 12.15 sati, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

[/box_light]

 

 

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u gradu Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

NEDJELJA 17. studenog u 18 sati  jednakovremeno paljenje lampaša duž ulice grada Vukovara u Zagrebu (9 km) i u 18.30 sati središnji događaj ispred Spomenika dr. Franji Tuđmanu, kod koncertne dvorane V. Lisinski

uz nazočnost svih sudionika akcije – paljenje lampaša u obliku slova VUKOVAR i KRIŽA sa svijećom, koju palimo “Vukovarskim svijetlom mira”, molitva i kraći program, podržan od hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika

PONEDJELJAK 18. studenog u 19.00 sati – Sv. Misa za sve branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i Domovine Hrvatske u župnoj crkvi Sv. Mati Slobode (za cijeli grad Zagreb) i nakon Sv. Mise – u 20 sati   koncert: “ZAPAMTITE VUKOVAR”

uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske, Zbora i orkestra Policijske akademije, te hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Bulj pozvao na uključivanje vojske u zaštitu granice

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH) Mostov Miro Bulj pozvao je u srijedu da se vojska čim prije uključi u zaštitu granice s obzirom na ilegalan ulazak migranata u Hrvatsku.

Bulj kaže da prema zakonu vojska može obavljati policijske poslove i da ju je potrebno čim prije uključiti u zaštitu granica upozoravajući da je ugrožena imovina i stanovništvo uz granicu.

“Ne može četiri do pet policajaca čuvati na stotine tisuća metara granice”, istaknuo je i pozvao ministra unutarnjih poslova da uputi zahtjev Ministarstvu obrane.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić potvrdio da je prema izmjenama zakona iz 2016. vojska može asistirati policiji u zaštiti državne granice. No ističe kako hrvatska policija odlično radi svoj posao i da treba vjerovati ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji kaže da nema potrebe za angažmanom vojske.

“Hrvatska vojska je u svakom trenutku spremna intervenirati,  što smo bezbroj puta dosad dokazali – bilo da je riječ o prirodnim nepogodama ili o požarima, poplavama, i ako bude bilo potrebe i ako bude tako ocijenjeno da se vojska treba  angažirati – ona će se u roku od nekoliko sati angažirati”, kazao je.

Predstavljajući izmjene  Zakona o službi u OSRH Ivić je kazao da se njima predlaže  omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge.

Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin, dodao je.

S obzirom na prvi slučaj stradavanja hrvatskog vojnika u misiji u inozemstvu, izmjenama zakona uređuje se i problematika pogibije i teškog stradavanja u obavljanju službe, odnosno prva koja ostvaruje obitelj hrvatskog vojnika. Dodatno se uređuju i prava na troškove prijevoza za vojnike.

“Izmjenama se određena rješenja poboljšavanju radi povećanja funkcionalnosti i daljnjeg unapređenja obrambenog sustava”,  rekao je Ivić naglasivši da su sredstva za primjenu zakona osigurana u proračunu za iduću godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari