Pratite nas

BiH

Radnici kažu da su slabi izgledi za oživljavanje Aluminija, nadzorni odbor tvrdi da su počele pripreme

Objavljeno

na

Slabi su izgledi da će se proizvodnja u posrnulom mostarskom Aluminiju ponovno pokrenuti 1. rujna, objavili su u srijedu predstavnici radnika nakon susreta s vodećim dužnosnicima hrvatske politike u BiH, dok je nadzorni odbor priopćio kako se priprema pokretanje proizvodnje u ljevaonici, te postupno i u ostalim pogonima.

“Nimalo nismo zadovoljni današnjim sastankom. Dobili smo sistematizaciju radnih mjesta gdje se pet od šest zaposlenika smatraju viškom. Mogući su prosvjedi, štrajkovi. Prvoga rujna je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva”, istaknuo je nakon sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić.

Na sastanku u Aluminiju uz upravu kompanije, predstavnike dioničara i radnika, te Nadzornog odbora sudjelovali su i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović te potpredsjednica vlade Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević.

Po riječima predsjednika skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pere Bebeka, danas su predstavljeni i rezultati ankete koja je provedena među djelatnicima koja je pokazala da 526 od oko 900 koliko je zaposleno, želi nastaviti raditi u mostarskoj kompaniji. Njih 76 želi otpremninu dok je 46 radnika zaokružilo oba odgovora da žele otpremninu i nastaviti raditi, što nije valjan odgovor, a čak 177 radnika nije izabralo nijedan od ponuđenih odgovora.

Po njemu čak 550 djelatnika bilo bi tehnološki višak pri pokretanju proizvodnje. Rekao je kako uprava i predstavnici vlasnika Federacije BiH koja ima udjel od 44 posto, koliko imaju i radnici pregovaraju s potencijalnim partnerima kinesko-izraelskog konzorcija koji su iskazali interes za investiranje u Aluminij i pokretanje proizvodnje. On tvrdi da je sada jedino realno pokretanje proizvodnje u tvornici ljevaonici, dok elektroliza za čiji rad trebaju velike količine električne energije neće tako skoro biti pokrenuta.

“U svakom slučaju puno je lošiji rezultat sastanka nego prošli put. Više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljena”, rekao je Bebek.

Posve drukčije bilo je intonirano priopćenje nadzornog odbora Aluminija nakon sastanka.

“Trenutačno se izvode pripremne radnje po do sada obavljenim analizama za pokretanje ljevaonice. Također je dostavljen i plan restrukturiranja koji uključuje sve tri faze obnove rada u Aluminiju d.d. Mostar, s predviđenom dinamikom provođenja svake pojedinačne faze”, navedeno je u priopćenju nadzornog odbora. Rekli su kako je pokretanje pogona ljevaonica preduvjet za ponovni početak rada u tvornici anoda i elektrolizi. Dodaje se kako bi u prvoj fazi trebalo ostati raditi 350 radnika, dok bi se za ostale usporedno s time stvorili uvjeti za stjecanje mirovina i isplatu otpremnina.

Mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže prije više od mjesec dana zbog dugovanja koja su dosegnula 200 milijuna eura. Uprava nije više bila u stanju kupovati električnu energiju i sirovine.

Nedavno je tužiteljstvo Županije hercegovačkoneretvanske otvorilo više istraga o poslovanju Aluminija, a financijska policija započela je uzimati dokumente i ugovore vezane za nabavku sirovina i električne energije.

Mostarski Aluminij zapao je u probleme zbog visoke, nekonkurentne cijene električne energije te loših ugovora s dobavljačima sirovina i kupcima metala.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila Široki Brijeg

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek u srijedu je sa suradnicima posjetila Široki Brijeg te obišla Franjevački samostan i prisustvovala otvaranju Mediteran Film Festivala (MFF).

Prijem i doček za ministricu u Vladi Republike Hrvatske upriličili su gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivan Marić i vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ fra Miljenko Stojić.

Prilikom posjete ministrica je sa svojim suradnicima obišla Gospino svetište, i to samostan, Franjevački muzej i galeriju, riznicu, nekadašnju zgradu sjemeništa i ratno sklonište u kojem je ubijeno i spaljeno 12 fratara, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Širokog Brijega. S ministricom Obuljen Koržinek u posjetu je stigla i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

U obilasku riznice izaslanstvo je pogledalo izložene metalne predmete, misno ruho, slike i nekoliko knjiga iz samostanske knjižnice, kao i stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg koji sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do 2015. godine.

Nekadašnja zgrada sjemeništa još je u fazi obnove, a veliki dio sredstava za njezinu obnovu i dogradnju, kojom će biti uređen etno muzej i knjižnica, odobren je od Vlade Republike Hrvatske, točnije preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Domaćini su izrazili zahvalnost za potporu Vlade RH koja svake godine financijski podrži sve važnije projekte u Širokom Brijegu. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U Sarajevu počela sjednica Federalne vlade

Objavljeno

na

Objavio

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, razmatrat će Prednacrt zakona o infrastrukturi prostornih podataka (IPP) Federacije BiH kojim se uređuju pravila za osnivanje, održavanje i razvoj infrastrukture prostornih podataka FBiH, njen sadržaj, kao i uspostavljanje i nadležnosti njenih tijela.

Radi se o skupu tehnologija, mjera, normi, usluga, ljudskih kapaciteta i ostalih faktora koji omogućavaju djelotvorno objedinjavanje, upravljanje, održavanje i dijeljenje prostornih podataka određenih ovim zakonom s ciljem zadovoljenja potreba u FBiH, kao i njihove upotrebe van FBiH.

Na dnevnom redu je i Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH, koji je povezan je s drugim aktivnostima u ovoj oblasti, što uključuje funkcioniranje Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH u zakonima predviđenom obimu, posebno u pogledu neovisnosti i stvaranja pretpostavki za funkcioniranje tržišta električne energije i odvajanja reguliranih i tržišnih djelatnosti.

Također uključuje modernizaciju i prestrukturiranje rudnika uglja. Ključne promjene i obaveze koje proizilaze na osnovu odredbi Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, i koje će biti obuhvaćene ovim programom, jesu funkcionalno razdvajanje svih djelatnosti, pravno razdvajanje i neovisnost za djelatnost distribucije i računovodstveno razdvajanje djelatnosti osigurano na regulirano i tržišno.

Bosna i Hercegovina je potpisnik Ugovora o uspostavi Energetske zajednice koji je na snazi od 1. srpnja 2006. godine. Time je preuzeta obaveza preuzimanja i provedbe pravne stečevine Europske unije koja se, između ostalog, odnosi na tržište električne energije.

Vlada će se izjasniti i o predloženom Programu utroška sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama, kojim je za ovogodišnju podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljsku populaciju planirano 675.000 KM.

Pred članovima Federalne vlade su izvještaji o provođenju Akcijskog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području FBiH, te Koordinacijskog tijela za praćenje primjene Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije upoznat će Vladu o realizaciji projekata izgradnje vjetroelektrana u FBiH i statusu njihovog priključenja na prijenosnu mrežu, priopćio je danas Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari