Pratite nas

BiH

Radnici kažu da su slabi izgledi za oživljavanje Aluminija, nadzorni odbor tvrdi da su počele pripreme

Objavljeno

na

Slabi su izgledi da će se proizvodnja u posrnulom mostarskom Aluminiju ponovno pokrenuti 1. rujna, objavili su u srijedu predstavnici radnika nakon susreta s vodećim dužnosnicima hrvatske politike u BiH, dok je nadzorni odbor priopćio kako se priprema pokretanje proizvodnje u ljevaonici, te postupno i u ostalim pogonima.

“Nimalo nismo zadovoljni današnjim sastankom. Dobili smo sistematizaciju radnih mjesta gdje se pet od šest zaposlenika smatraju viškom. Mogući su prosvjedi, štrajkovi. Prvoga rujna je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva”, istaknuo je nakon sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić.

Na sastanku u Aluminiju uz upravu kompanije, predstavnike dioničara i radnika, te Nadzornog odbora sudjelovali su i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović te potpredsjednica vlade Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević.

Po riječima predsjednika skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pere Bebeka, danas su predstavljeni i rezultati ankete koja je provedena među djelatnicima koja je pokazala da 526 od oko 900 koliko je zaposleno, želi nastaviti raditi u mostarskoj kompaniji. Njih 76 želi otpremninu dok je 46 radnika zaokružilo oba odgovora da žele otpremninu i nastaviti raditi, što nije valjan odgovor, a čak 177 radnika nije izabralo nijedan od ponuđenih odgovora.

Po njemu čak 550 djelatnika bilo bi tehnološki višak pri pokretanju proizvodnje. Rekao je kako uprava i predstavnici vlasnika Federacije BiH koja ima udjel od 44 posto, koliko imaju i radnici pregovaraju s potencijalnim partnerima kinesko-izraelskog konzorcija koji su iskazali interes za investiranje u Aluminij i pokretanje proizvodnje. On tvrdi da je sada jedino realno pokretanje proizvodnje u tvornici ljevaonici, dok elektroliza za čiji rad trebaju velike količine električne energije neće tako skoro biti pokrenuta.

“U svakom slučaju puno je lošiji rezultat sastanka nego prošli put. Više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljena”, rekao je Bebek.

Posve drukčije bilo je intonirano priopćenje nadzornog odbora Aluminija nakon sastanka.

“Trenutačno se izvode pripremne radnje po do sada obavljenim analizama za pokretanje ljevaonice. Također je dostavljen i plan restrukturiranja koji uključuje sve tri faze obnove rada u Aluminiju d.d. Mostar, s predviđenom dinamikom provođenja svake pojedinačne faze”, navedeno je u priopćenju nadzornog odbora. Rekli su kako je pokretanje pogona ljevaonica preduvjet za ponovni početak rada u tvornici anoda i elektrolizi. Dodaje se kako bi u prvoj fazi trebalo ostati raditi 350 radnika, dok bi se za ostale usporedno s time stvorili uvjeti za stjecanje mirovina i isplatu otpremnina.

Mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže prije više od mjesec dana zbog dugovanja koja su dosegnula 200 milijuna eura. Uprava nije više bila u stanju kupovati električnu energiju i sirovine.

Nedavno je tužiteljstvo Županije hercegovačkoneretvanske otvorilo više istraga o poslovanju Aluminija, a financijska policija započela je uzimati dokumente i ugovore vezane za nabavku sirovina i električne energije.

Mostarski Aluminij zapao je u probleme zbog visoke, nekonkurentne cijene električne energije te loših ugovora s dobavljačima sirovina i kupcima metala.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zoran Tegeltija: Uskoro bi trebala biti poznata sva imena kandidata za ministre i zamjenike

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija očekuje da bi u ponedjeljak ili utorak trebala biti poznata sva imena kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH.

Kada saznam imena, donijet ću odluke te ih, zajedno s podacima, poslati na provjeru u Središnje izborno povjerenstvo i Agenciju za istrage i zaštitu BiH – rekao je Tegeltija za RTRS.

On je podsjetio kako je već započeo konzultacije s političkim strankama koje trebaju činiti Vijeće ministara BiH.

Petak je, zaista, bio uspješan dan. Završili smo s većinom stranaka iz Republike Srpske. Završili smo sinoć i s HDZ-om BiH, a u ponedjeljak nastavljamo razgovore u Sarajevu – rekao je Tegeltija.

On je istaknuo da neke političke stranke nisu kroz svoje stranačka tijela potvrdile imena ministara i zamjenika.

Ja ih znam, ali nećemo objaviti dok one to ne završe. Nadam se da ćemo početkom tjedna okončati pregovore. Jako je važno za cijelo društvo da se što prije formira Vijeće ministara da bi se odblokirali procesi, a posebno da usvojimo proračun za 2020. godinu – rekao je Tegeltija./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bariša Čolak: BiH mora nastaviti europski i euroatlanski put

Objavljeno

na

Objavio

Čolak je naglasio da su dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a zagovaratelji i predvodnici europskog i euroatlanskog puta BiH, te da je nužno nastaviti reforme ključne za napredak.

Obzirom na činjenicu da se konačno formira Vijeće ministara BiH i da će se proces ubrzo završiti, realni su izgledi, najkasnije do kraja ove godine, da će u tom razdoblju profunkcionirati i oba doma Parlamentarne skupštine, odnosno Parlamentarna skupština. Time se zaista stvaraju nužne pretpostavke za ubrzani rad na reformama, a preduvijet je upravo formiranje vlasti, kazao je Bariša Čolak, zamjenik predsjedatelja Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nažalost, izgubili smo jako puno vremena, sve se moglo završiti i prije godinu dana i tako već do sada puno toga napraviti, dodao je Čolak.

Naglasio je da su dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a zagovaratelji i predvodnici europskog i euroatlanskog puta BiH, te da je nužno nastaviti reforme ključne za napredak.

Hrvatska iduće godine predsjedava Vijećem Europske unije i to će Bosni i Hercegovini biti vjetar u leđa.

Kad je riječ o unutarnjim reformama, njih je nužno napraviti skoro u svim sektorima. Po određenim pokazateljima oko milijardu eura, što kreditnih, što drugih sredstava, stoji na raspolaganju, najviše vezano za infrastrukturu. Sama ta činjenica govori, što prije napravimo ratifikaciju sporazuma, ugovora, osigurat ćemo puno brže kretanje, odnosno ulaganje u infrastrukturu, što će doprinijeti razvoju i drugih sektora u BiH. Nemamo vremena za gubljenje, i što prije svi zajedno krenemo i kvalitetnije radimo prije ćemo i probleme riješiti, naglasio je Čolak.

Važno je izvršiti izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se mogli provesti izboru u Gradu Mostaru, s jedne strane, a s druge, kako bi mogli osigurati legitiman izbor i legitimno zastupanje u Domu naroda Federalnog Parlamenta i legitiman izbor članova Predsjedništva BiH. Ovo pitanje je kroz legislativu moguće rješiti najkasnije do petog mjeseca naredne godine, istaknuo je zamjenik predsjedatelja Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je riječ o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava, Čolak je naglasio da to podrazumijeva promjenu samog Ustava BiH, što je dosta zahtjevno pitanje jer za promjenu Ustava treba kvalificirana većina u Parlamentarnoj skupštini BiH.

HDZ BiH i HNS je otvoren i nudimo rješenja da se i te presude Ustavnog suda, od kojih su neke već stare desetak godina, provedu, ali nama je prioritet promjena Izbornog zakona u smislu legitimnog izbora i legitimnog predstavljanja kako u Domu naroda, tako i u Predsjedništvu BiH, zaključio je Bariša Čolak, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari