Pratite nas

Razno

Radnici u BiH: Većina bi vani, i to u Njemačku

Objavljeno

na

U usporedbi s ostatkom Europe, Bosna i Hercegovina se nalazi na šestom mjestu zemalja čiji su radnici najspremniji na život i rad u inozemstvu.

Više od 78 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine je spremno živjeti i raditi u inozemstvu, pokazuju rezultati istraživanja koje su proveli Boston konzultantska grupa (BCG) te grupacije vodećih portala za zapošljavanje u svijetu – Network.

U usporedbi s ostalim zemljama Europe, stanovnici BiH su na šestom mjestu prema spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji. Nizozemska je na prvom mjestu, čijih 94 posto ispitanika je pozitivno odgovorilo na ovu tvrdnju, a drugo i treće mjesto zauzimaju Francuska (94 posto) i Poljska (85 posto).

Od zemalja iz regije, radnici iz Hrvatske su na petom mjestu s 80 posto, a radnici iz Srbije na desetom mjestu sa 77 posto ispitanika koji bi bili spremni raditi u inozemstvu.

Ispitanici iz Bosne i Hercegovine su izabrali Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72 posto), zatim Austriju (60 posto), te Švicarsku (59 posto).

Skandinavske zemlje također visoko kotiraju kao poželjna odredišta, pa se tako za Švedsku izjasnilo blizu 50 posto ispitanika, a u Norveškoj bi bilo spremno raditi 41 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju zemlje arapskog svijeta, njih su ispitanici ocijenili kao nešto manje atraktivnima, pa se tako za Katar opredijelilo 20 posto ispitanika, Saudijsku Arabiju 17 posto, a u Kuvajtu bi bilo spremno raditi 12 posto ispitanika iz BiH. U istraživanju su najslabije ocijenjene zemlje Afričkog kontinenta.

Podsjećamo, u globalnom poretku istraživanja, najatraktivnijim zemljama za život i rad ispitanici su ocijenili Sjedinjene države (49 posto), dok su sljedeće najpoželjnije destinacije Velika Britanija i Kanada, koje je navelo 37 posto i 35 posto ispitanika.
Istraživanje se dotaklo i motivacijskih faktora u radnom okruženju, pa je tako bh. radnicima najvažnija sigurnost radnog mjesta (9,45 od maksimalnih 10 bodova).

Financijsku stabilnost i osjećaj da poslodavac cijeni njihov rad, ispitanici su pozicionirali na drugo i treće mjesto prema važnosti. Kao najmanje bitnima, ispitanici su ocijenili dobar work-life balans, privlačnu fiksnu plaću i izazovne radne zadatke.

Ovakvi rezultati su poprilično različiti od onih na globalnoj razini, gdje su u ukupnom poretku svih 189 zemalja sudionica istraživanja, ispitanici naveli opće zadovoljstvo radnim mjestom, odnose s kolegama i dobar work-life balans kao tri najvažnija faktora motiviranosti radnika.

U istraživanju je sudjelovalo 1,216 radnika iz Bosne i Hercegovine. Više od 65 posto ispitanika je iz dobne skupine 21-34 godine, dok je druga najbrojnija dobna skupina ispitanika između 35 do 44 godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Razno

Donacija ribočuvarima za još bolje očuvanje prirode OBŽ-a

Objavljeno

na

Objavio

Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije donirala je osječkim ribočuvarima terensko vozilo koje će im olakšati čuvanje ribolovnog područja, ali i područja cjelokupnog regionalnog parka o kojem brine ta javna ustanova.

Novim zakonom koji stupa na snagu s prvim danom 2021. godine, Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije počinje tješnju suradnju s ribočuvarskom službom Šporsko ribolovne zajednice Osijek koja ima 10 pripadnika, volontera, na Dravi, i dvojicu na području Dunava. Dunavski ribočuvari od slijedeće godine osim ribiča moći će kontrolirati ulov i gospodarskih ribara.

Davor Mikulić ravnatelj javne ustanove zaštitu prirode Osječko – baranjske županije rekao je nakon predaje terenskog vozila ribočuvarima kako su obnovom svog voznog parka došli u prigodu donirati vozilo Zajednici športskih ribolovnih društava Osijek i njihovoj ribočuvarskoj službi koja će biti dio službe čuvara prirode. Naime, novi zakon donosi obvezu i čuvarske službe te javne ustanove koja brine o području Regionalnog parka i Parka prirode ekološke mreže Natura 2000.

„Zajedničkom uspostavom nadzora na cijelom ribolovnom području, vozilima na kopnu i skorom nabavom plovila, naša i ribočuvarska služba lakše će i na kopnu, i na vodi, provoditi Zakon o slatkovodnom ribarstvu i Zakon o zaštiti prirode. Ribočuvari će nam biti od izuzetnog značaja jer imaju puno više iskustva pa će i nadzor i sankcioniranje počinitelja biti puno učinkovitije.”, rekao je Mikulić

Igor Lončar, predsjednik Zajednice sportskih ribolovnih društava Osijek uvjeren je kako će ta suradnja donijeti još učinkovitije spriječavanje korištenja neovlaštenih alata u ribolovu, a sama činjenica da će ribočuvari moći kontrolirati gospodarski ribolov i u plovilima, smanjit će nekontrolirani izlov ribe.

„Vrške, struja, plin, mreža, haklanje (korištenje trokuke s laganim olovom i nasumično potezanje) i druga nedozvoljena sredstva izlova ribe lakše ćemo kontrolirati, a i novi zakon donosi promjene u gospodarskom ribolovu kako bi se što više očuvao riblji fond. Primjerice prošle godine smo spalili 3 kilometra mreža kojima se neovlašteno pregrađuju rukavci i izlovljava riba, čak i u vrijeme lovostaja.”, rekao je Lončar, piše HRT radio Osijek.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razno

Domovinski pokret Miroslava Škore okrenuo vola u Gornjoj Dubravi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: direktno.hr

Kod kružnog toka u Granešini u zagrebačkoj Dubravi Domovinski pokret krenuo je u predizbornu kampanju. Iz te je četvrti, podsjetimo, na  prve višestranačke izbore krenuo i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, piše Direktno.hr

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro sa svojim je pristašama uz zvukove tamburice u nedjelju predao izbornu listu DIP-u s kojom će izići na parlamentarne izbore 5. srpnja.

Tom je prilikom najavio da njegova stranka neće više biti treća opcija u Hrvatskoj, već jedina nakon izbora i poručio svojim oponentima ” a posebice svim političkim protivnicima koji šalju poruke da se ja bojim njih, sučeljavanja ili razgovora s njima: pozivam vas da izaberete stadion, sportsku dvoranu ili bilo što u ovoj Hrvatskoj da se nađemo i da razgovaramo pred narodom!”

Kako portal Direktno doznaje, nakon Markovog trga, Škorina ekipa zaputila se u zagrebačku Dubravu na feštu koja je organizirala mladež Domovinskog pokreta. Na proslavi se za goste okrenuo vol na ražnju i svirali tamburaši, a među 300-tinjak uzvanika bili su i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te Igor Peternel dok je Miroslav Škoro došao na slavlje uz zvukove njegove pjesme ‘Sude mi’.

DPMŠ predaje kandidacijske liste DIP-u – Došli su i tamburaši

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari