Pratite nas

Radončić napustio sastanak petorke, Čović: Ne osjećam se krivim za nepostizanje dogovora

Objavljeno

na

[pullquote_left]Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić napustio je sastanak federalne “petorke” na kojem se razgovarao o implementaciji presude “Sejdić-Finci”.[/pullquote_left]

Radončić je u izjavi za novinare kazao da je sastanak napustio jer je Bakir Izetbegović došao s novim prijedlogom izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

“Izetbegović je donio novi prijedlog koji ni on sam ne razumije jer su mu ga vjerovatno pisali neki savjetnici”, rekao je Radončić. Dodao je da je on još uvijek za opciju indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, ali u tome nema podršku SDA niti stranaka iz RS.

Na sastanku su još uvijek Izetbegović, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija i Martin Raguž. radoncic

Ne osjećam se uopće krivim za nepostizanje dogovora mada neki pokušavaju da to i tako prikažu – kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka političkih lidera iz FBiH.

Pojasnio je da je danas održani sastanak bio još jedan pokušaj da se približe stavovi te da su svi lideri prokomentirali dosadašnje susrete o implementaciji presude “Sejdić-Finci”.

Meni je jasno gdje su problemi i pokušavao sam na svakom sastanku da ojačamo povjerenje, a što je ključ uspjeha. Mi danas baštinimo inžinjeringe prethodna dva izbora kada je u pitanju član Predsjedništva BiH, federalna razina, itd. Morat ćemo mijenjati Ustav BiH ako želimo implementirati presudu, ali u svakoj varijanti mi inzistiramo na principima potpisanim u Bruxellesu, a koji trebaju osigurati da jedan narod ne bira predstavnike drugom narodu – ponovio je Čović stav HDZ-a BiH.

Komentari pojedinih lidera o neuspjehu sastanka su, dodao je, samo ulaznica za izborni ciklus.

Ponovio je stavove HDZ-a BiH kada je u pitanju izbor i odlučivanje u Domu naroda PSBiH. Riječ je o modelu koji podrazumijeva odlučivanje natpolovičnom većinom prisutnih na sjednici i natpolovičnom većinom u svakom od klubova. Izbor članova Predsjedništva je, istaknuo je, kompliciraniji.

I dalje je nama prihvatljiv i indirektni izbor, pa i asimetrija izbora jer je u ovoj zemlji svakako sve asimetrija. Ali, osnovni princip da jedni drugima ne biramo predstavnike mora biti ispoštovan – zaključio je Čović.

 Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari