Pratite nas

BiH

Radončić: Nećemo tolerirati da neki šetaju i šire virus

Objavljeno

na

Ministar sigurnosti i predsjedatelj Koordinacijskog tijela BiH Fahrudin Radončić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao kako su šatori postavljeni na svim graničnim prijelazima, osim na Orašju i Dubici.

Po njegovim riječima, kapacitetu su: Bosanska Gradiška 200, Izačić 100, Bijača 100, Bosnaski Brod 100, Rača 50, Šepak 50, Vardište 50, Klobuk 20 osoba.

Ministar Radončić je naveo kako je, uz pomoć UNDP-a, Ministarstvo sigurnosti BiH osiguralo da u narednih nekoliko dana dvije entitetske vlade – Vlada Federacije BiH i Vada RS-a, mogu kupiti 50 tisuća testova za koronavirus.

Kazao je i to da će šatorsko naselje u Lipi, koje jako opterećuje Unsko-sansku županiju, zahvaljujući Stožeru civilne zaštite Federacije i direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku, rješavati na način „da će oni poslati 30 šatora, gdje će moći stati 200 ležajeva, a toliko je upućeno deka i onoga što treba“.

Ministar Radončić je naveo kako će Koordinacijsko tijelo predložiti Vijeću ministara BiH opciju da nema PDV-a, odnosno niti poreznih carinskih dadžbina na medicinsku opremu, materijale, dok traje borba s koronavirusom.

Kaže kako je danas razgovarao s kineskim veleposlanikom te se očekuje da će pomoć iz te zemlje biti u narednih 15-tak dana.

Ministar Radončić je informirao novinare i kako je danas održao videokonferenciju s direktorima i rukovoditeljima sigurnosnih agencija u BiH.

– Sada je najveći posao staviti pod kontrolu osobe pod izolacijom. Moramo shvatiti da naši građani moraju biti u izolaciji i više nećemo tolerirati da neki šetaju i šire virus i ubijaju ljude – istaknuo je ministar Radončić.

Kaže kako je njegova preporuka bila da se apsolutno koriste zakonske ovlasti, odnosno da se pišu kaznene prijave. Dodao je da mjere daju rezultate.

Naveo je primjer da su 6. ožujka granicu BiH u oba pravca prešle 106.362 osobe, a da je 19. ožujka prešlo 8.924 osobe.

– Znači dramatično smo smanjili broj prelazaka, što mislim da je veoma dobro – kazao je, između ostalog, Radončić, prenosi Fena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Marinko Čavara: Ne smijemo zaboraviti veliku žrtvu koju je HVO Bihać dalo u teškim vremenima

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je prigodnu čestitku.

„U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać svim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać, te članovima obitelji poginulih i nestalih pripadnika upućujem iskrene čestitke.

Doprinos hrvatskog naroda i HVO-a regije Bihać u obrani nekadašnjeg Bihaćkog okruga, a današnje Unskosanske županije, kao i zajedničku borbu i suradnju hrvatskog i bošnjačkog naroda na ovim prostorima tijekom Domovinskog rata moramo sačuvati od zaborava. Ne smijemo zaboraviti ni veliku žrtvu koju je HVO regija Bihać dao u tim teškim vremenima, 72 poginulih, troje nestalih i oko 250 teže i lakše ranjenih svojih pripadnika.

Svaki pripadnik HVO-a regije Bihać može biti ponosan na svoju dostojanstvenu borbu i žrtvu koju su postrojbe HVO-a regije Bihać dale za opstanak na ovim prostorima.

Stoga, obilježavanjem ove značajne obljetnice odajmo počast svim poginulim pripadnicima HVO-a regije Bihać, njihovim obiteljima uputimo izraze dubokog poštovanja, a svim pripadnicima HVO-a regije Bihać beskrajnu zahvalnost“, stoji u čestitki.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HSP BiH traži prekid suradnje s Dodikom nakon njegove izjave o Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojom je izjavom kako je “sve na Bleiburgu trebalo pobiti” potaknuo brojne reakcije u BiH, a iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u ponedjeljak je stigao zahtjev da hrvatske političke stranke iz BiH zbog toga s njim prekinu svaku suradnju.

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH u ponedjeljak je pozvala Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koordinaciju hrvatskih stranaka u BiH, da zbog najnovijih izjava o Bleiburgu potpuno prekine suradnju s Dodikom.

“Evo mog stava o tome, u Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one koji su hodali godinama, trebalo je naći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu napraviti prema tome kada pogledam što su nam uradili”, kazao je Dodik u intervjuu kojega je u nedjelju objavila beogradska “Politika”.

Ovakvo stajalište obrazložio je konstatacijom kako se ne može zaboraviti na zločine koje su ustaše počinile na području Banje Luke i okolnim selima te u logoru Jasenovac.

Dodik je ustvrdio kako su ustaše u NHD nad Srbima počinile ganocid te je iznio svoju procjenu kako ih je samo u Jasenovcu ubijeno 500 tisuća.

“U mom selu, Mrčevcima, ustaše su pokupile 140 mirnih mještana i sve su ih ubili. Nema srpskog sela u kojem se to nije dogodilo”, kazao je Dodik dodajući kako je “povijesna istina” da su “ustaše koje su klale Srbe poslije bili rukovodioci u komunističkom režimu”.

Hrvatska stranka prava BiH pozvala je zbog ovih navoda na javnu osudu Milorada Dodika i prekid suradnje.

“Pozivamo HNS BiH koji je bio supokrovitelj obilježavanja spomena na Bleiburšku tragediju, da javno osudi Milorada Dodika, te da se prekine svaka suradnja s njim dok se javno ne ispriča za ovu suludu izjavu”, naveli su iz HSP-a BiH uz konstataciju kako su na u Bleiburgu “pobijeni nedužni, civili-starci, žene, djeca kao i razoružani vojnici”.

Dodik je bio među onima koji su se odlučno protivili služenju Svete mise za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali.

HSP sudjeluje u HNS-u kao tijelu koje koordinira djelovanje hrvatskih stranaka u BiH. Na čelu HNS-a je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je prošlog tjedna najavio kako će njegova stranka i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne samo zadržati dosadašnju razinu suradnje nego će je i ojačati. (Hina)

Ivan Miklenić: Predugih 45 godina bila je nametnuta apsolutna šutnja o bleiburškim žrtvama

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari