Connect with us

BiH

Radončić: Schmidt je rekao ono što jest hrvatski korpus nije birao Komšića za svog člana Predsjedništva

Objavljeno

on

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić bio je gost emisije Mreža na FTV-a, u kojoj je govorio o aktualnim političkim temama, a posebno se dotaknuo i izbora za člana Predsjedništva BiH.

Ne možemo stalno optuživati Hrvate da su protiv BiH. Možemo govoriti da njih možda ima previše na određenim funkcijama u odnosu na broj stanovnika, ali Schmidt je rekao ono što jest  hrvatski korpus nije birao Komšića za svog člana Predsjedništva. Hrvatski korpus je svoje glasove dao Čoviću. Sada je mudrost svih nas da nađemo rješenje koje će zadovoljiti i legitimnost i legalnost, izjavio je lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Na upit novinarke Federalne televizije “Hoćete li dopustiti to legalno i legitimno predstavljanje Hrvata u Predsjedništvu BiH?”, Radončić je odgovorio:

Ne vidim ništa loše u legalnom i legitimnom predstavljanju Hrvata u Predsjedništvu BiH. I svi rade da se to dogodi. Da Hrvati imaju taj komoditet, kao nacionalni korpus, da ih Bošnjaci ne majoriziraju. Neka i Komšić pobijedi hrvatskim glasovima, u čemu je problem? Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva. Komšića smo birali tri puta i birali smo Izetbegovića i Džaferovića tri puta.

I to je tzv. koncept građanskog predstavljanja koji Bošnjacima najviše odgovara, kao najmnogobrojnijem narodu u BiH. Očigledno da mi kao Bošnjaci teško možemo dobiti međunarodnu podršku za tu vrstu koncepta. Ljudi se boje da će Hrvati, kao najmalobrojniji narod, biti preglasani, kazao je Radončić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari