Connect with us

Radončić udara na povijest, Tursku i opet na Izetbegovića

Objavljeno

-

”Zbog Bakira Izetbegovića i 24 godine vlasti SDA jedina smo europska zemlja koja se zbog dnevne, poltronske, politike stidi svojih gromada velikih patriota koji su junački branili svoju grudu od turske okupacije”, izjavio je za agenciju Patria Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH.[su_spacer]

fahrudin-radoncic-prosinacRadončić, čije izjave za NAP prenosi Dnevni avaz i naziva ga bošnjačkim ”intelektualcem, investitorom, ali i nekadašnjim poznatim novinarom”, se osvrnuo na 180. godišnjicu smrti Husein-kapetana Gradaščevića.

Narod kojem se briše povijest

”Narod kojem se briše povijest i identitet mora dobiti liderstvo i vlast koji će ohrabriti naše znanstvene institucije, obrazovanje i medije da Husein-kapetan Gradaščević bude naš temeljni ponos i uzor, a ne netko koga radikalna i odnarođena elita nedržavnički gura izvan kolektivnog sjećanja bošnjačkog korpusa, nacionalnog identiteta našeg naroda i cijele BiH. Nakon povijesne borbe kapetana Gradaščevića i formiranja Sabora u Sarajevu smo, kao i danas nakon borbe Armije RBiH današnjom politikom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, dovedeni u sramnu poziciju pukog vazala”, rekao je Radončić, koji je obećao da će raditi na tome da se i posmrtni ostaci velikog kapetana Gradaščevića, nakon 180 godina napokon vrate u Bosnu, iz kako je rekao ”turskog zarobljeništva”.

”Naša djeca moraju rasti i sazrijevati uz čuveni odgovor Husein-kapetana izrečen u razgovoru s turskim beglerbegom, kada mu je ovaj rekao da zalud gine, jer Bosne nije bilo i neće je biti: “Beglerbeže, Bosne i Bošnjaka je bilo i biće, bilo je i prije vas, a bit će i poslije vas“ – istaknuo je Radončić za NAP.

Avaz je pak, objavio izvještaj federalnih revizora koji je ukazao je na brojne nepravilnosti prilikom dodjele sredstava iz turske kreditne linije za održivi povratak u Bosni i Hercegovini.

Turski kredit i poslovi

”Ispostavilo se da ovaj kredit za sada nije pokazao prioritetni efekt koji se odnosi na zapošljavanje”, objavile su novine prenoseći pisanje portala Vijesti.ba.

U tekstu se navodi kako su dijeljene su ogromne svote novca, ”ali je rast zaposlenosti mizeran” te da je kredit Republike Turske od stotinu milijuna eura najavljivan kao spas za ekonomiju Bosne i Hercegovine, a posebno održivi povratak u Republiku Srpsku.

”Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je u izjavama za medije tvrdio da je u momentu kada BiH u svakom mjesecu gubi tisuću radnih mjesta turski kredit u godinu i pol, dvije, otvorio novih 5.000 – što radnih mjesta, što osposobio seoskih domaćinstava i na taj način zbrinuo tisuće povratnika”, navodi Avaz, ali dodaje kako izvještaji Ureda za reviziju institucija u Federaciji pokazali su da turski kredit ipak nije potaknuo masovno zapošljavanje.

”Za realizaciju programa bilo je predviđeno ukupno 14 milijuna maraka sredstava Vlade Federacije, dok je Ziraatbank iz turske kreditne linije dala više od 30 milijuna. Konkretno, Ministarstvo poduzetništva i obrta dalo je milijun, a ostalih 13 milijuna ministarstva za izbjegle i raseljene, te poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo”, navodi Avaz i dodaje kako je revizijom utvrđeno da značajan broj kompanija koje su koristile kredit Ziraatbanke, a uz to i grant Vlade od 30 posto, nije izvršio preuzetu obvezu zapošljavanja novih radnika-povratnika.

Jednostavan recept

Slavko Brljević, član Povjerenstva za kontrolu realizacije granta kaže kako je u dosadašnjem nadzoru firmi izvršeno oko 70 posto zaposlenja gdje je utvrđeno da je izravno od granta uposleno manje od stotinjak osoba.

”Dakle ne radi se o tisućama radnih mjesta. Grant Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta koristile su tri kompanije koje su preuzele obvezu zapošljavanja 68 radnika i u revizorskom izvještaju koji se tiče tog dijela navodi se da: Ne može se potvrditi da su korisnici grant sredstava po Programu „Realizacija projekata održivosti povratka za 2012. godinu na prostoru Republike Srpske“ izvršili preuzetu obvezu zapošljavanja novih radnika-povratnika”, prenosi Avaz.

Radončićeve (nekadašnje) novine tvrde kako bi sumnjama u raspodjelu kreditnih sredstava u kraj mogle stati i banke koje rade na raspodjeli kredita – Turkish Zirat i BBI Banka, ali i bh političari koji su sebi pripisali zasluge za osiguravanje ovih kreditnih sredstava.

”Recept je jednostavan, a pravi primjer prije neki dan je dao srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je tamošnjoj javnosti prezentirao privatizacijske i svake druge ugovore Vlade u čiju se transparentnost sumnjalo”, piše Avaz.
izvor:bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas