Connect with us

Hrvatska

Radovi na Pelješkom mostu nastavljaju se i u ovoj godini punom snagom

Objavljeno

-

Radovi na gradilištu Pelješkog mosta nastavljaju se i u ovoj godini punom snagom unatoč gotovo svakodnevnoj kiši i jakom jugu. U Komarnu je uplovio i četvrti brod s višetonskim dijelovima rasponske konstrukcije mosta.

Kinezi svaki važan posao na gradilištu Pelješkog mosta počinju vatrometom. Tako je bilo i ovaj put kad se na stup podizao dio rasponske konstrukcije, dugačak kao pola nogometnoga igrališta, piše HRT

Isti takav dio na brodu je Al Genoa koji je iz Kine dovezao 16 dijelova rasponske konstrukcije. Četrnaest je 12 metarskih, jedan je dug čak 56 metara. Naravno, svi su široki 23 metra kolika će biti i širina mosta.

Dosad su iz Kine na gradilište dovezena 74 dijela konstrukcije ukupne dužine 1080 metara.

– Od kojih je 38 segmenata već postavljeno na svoje pozicije na stupnim mjestima i još očekujemo tri pošiljke s kojima bi trebalo doći 91 segmet, rekao je predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta Jeroslav Šegedin.

Radnici su prvi dan bez kiše i vjetra još od Božića iskoristili za betoniranje pilona, zavarivanje konstrukcije.

– Pri ovakvim vremenskim uvjetima na tim visinama nije baš jednostavno i uputno obavljati betoniranja . Međutim nadamo se da će izvođač sve male zaostatke koji su nastali u ovom kratkom periodu uspjeti nadoknaditi prilikom montaže čelične konstrukcije, objasnio je Šegedin.

Dijelove mosta grade i domaći kooperanti. Tvrtka s Korčule izrađuje ležišta za čeličnu užad na kojoj će visjeti konstrukcija.

– Isto tako radimo vrata , sva vanjska vrata na ovim stupovima , na čeličnim betonskim stupovima i radimo unutar samog mosta oko pet kilometra revizijskih staza, rekao je Jerko Andrijić, direktor tvrtke Radež Blato.

Rasponska konstrukcija Pelješkog mosta, prema projektu, duga je 2400 metara. Dosad je postavljeno i zavareno 570.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari