Connect with us

BiH

Raguž: Model za Mostar preslikati na Travnik

Published

on

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao je kako dogovorom HDZ-a BiH i SDA oko izmjena izbornih pravila i Statuta Grada Mostara ni jedna strana nije profitirala jer se radi samo o legitimiranju trenutnog stanja. Dodao je da njegova stranka, ako bude participirala u novom sazivu Gradskog vijeća, neće glasovati za uvođenje supotpisništva svih financijskih transakcija, osim u slučaju primjene istog pravila u Travniku. Mišljenja je da je potpisani sporazum o načelima izmjena Izbornog zakona BiH alibi Draganu Čoviću i HDZ-u BIH da se ide u formiranje nove Vlade FBiH.

Odgovarajući na pitanje tko je više profitirao iz Sporazuma za Mostar kojega su potpisali  HDZ-a BiH i SDA, Raguž kaže da se ne bi složio da je itko profitirao jer je jedina stvar koja je uistinu dogovorena model izbora vijećnika u Gradsko vijeće.

“Izabran je tzv. Model B, s fiksnim kvotama, koji je po mojoj procjeni lošiji od tzv. Modela A, odnosno kompenzacijskog modela. Sve ostalo, razgovori oko izmjena Statuta, oko izmjena izbornog zakona su čisti marketing, jer samo kratkim uvidom u potpisane dokumente očigledno je kako se ponovo radi o dogovorima u cilju budućih dogovora oko dogovora. Drugim riječima, samo se legitimiralo već postojeće, aktualno stanje u gradu Mostaru. Ne može se dogovoriti da je itko profitirao”, rekao je Raguž.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH doveli su HDZ BiH i SDA za pregovarački stol. Osvrćući se na isključivanje svih ostalih političkih stranaka iz pregovaračkog procesa, Raguž ističe da međunarodna zajednica općenito, ne samo u ovom slučaju, svojim ponašanjem pokazuje besmisao postojanja ovakve BiH kao države.

-Kakvo smo mi demokratsko društvo ako će se glavni zakonodavni i provedbeni akti dogovarati u stranačkim prostorijama, iza zatvorenih vrata, a ne u institucijama vlasti. Zašto mi uopće idemo na izbore birati zakonodavnu vlast, ako će Dragan Čović i Bakir Izetbegović zakone donositi, pod strogim okom inozemnih veleposlanika? Prema tome, nije problem isključivanje ostalih stranaka iz procesa, ja prvi bih ih isključio. Od 2012. do 2018. sam aktivno sudjelovao u svim pregovorima, pa i u formiranju ovih Modela za izbor vijećnika, većina predstavnika tih stranaka, osobito iz bošnjačke oporbe, poput SDP-a, DF-a i sl. su bili remetilački faktori. Da su HDZ/SDA ne znam što dogovorili, oni bi to proglasili izdajom, kaže Raguž za HMS.

Predsjednik HRS-a drži da je osnovni problem što se dopustilo da se dogovori oko zakonskih akata vode iza zatvorenih vrata i od strane ljudi koje narod za to nije birao.

-Bilo kakva rasprava oko Statuta, izvan prostorija Gradskog vijeća i od strane bilo koga drugog osim legitimno izabranih gradskih vijećnika je šamar u lice svim građanima Mostara, mišljenja je Raguž.

Raguž je u izjavi za HMS odgovorio i na pitanje Hoće li HRS podržati „novi Statut“ ako uđe u Vijeće.

Ističe da je simptomatično kako javnosti nisu ponuđeni dokumenti teksta izmjena Statuta s naglašenim izmjenama starog teksta, što je, kako kaže, pravna norma i praksa.

“Prije konačnog odgovora, moramo uraditi detaljne analize kako bi provjerili sve što se eventualno izmijenilo. No, definitivno nećemo podržati uvođenje supotpisništva svih financijskih transakcija. To bi bio ogroman ustupak s hrvatske strane i s obje ruke bi ga potpisali, ukoliko bi se isti model preslikao primjerice na Travnik. Ovako, određenim grupacijama će se dati u ruke mehanizam blokada i kočenja razvoja grada, kao što je to sad slučaj u Skupštini HNŽ gdje se jedan tehnički zakon poput zakona o izvršenju proračuna diže na razinu vitalnog nacionalnog interesa”, rekao je Raguž.

Upitan vjerujete li da ćemo izbore 2022. dočekati s izmijenjenim Izbornim zakonom, odnosno kako gleda na “Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH”, koji su jučer također potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Raguž kaže da potpisani Sporazum nije ništa drugo nego “alibi dokument Draganu Čoviću i HDZ-u za formiranje nove federalne Vlade”.

Podsjetio je na neke ranije potpisane sporazume sličnog sadržaja koji nisu zaživjeli u praksi.

-On nikoga ni u čemu ne obvezuje, ali može se s njime mahati u trenutku formiranja nove Vlade Federacije, bez izmijenjenog Izbornog zakona. Što se tiče prvog dijela pitanja, sjetite se kako smo mi od 2012. do danas imali nekoliko potpisanih dogovora oko budućih dogovora za izmjene Izbornog zakona, koji nisu zaživjele u praksi. Daj Bože da griješim, ali Opće izbore 2022. ćemo dočekati s istim privremenim, od SIP-a protuustavno nametnutim, pravilima na osnovu koji su održani izbori 2018. godine, rekao je Raguž./B. G./HMS/

Evo što sadrže sporazumi koje su danas potpisali HDZ BiH i SDA

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari