Connect with us

Naši u svijetu

Rakete i zračni udari pokopali nade u trajni prekid vatre

Published

on

Gaza-12Nade u postizanje dogovora Palestinaca i Izraelaca o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze pokopane su pošto je sa područja Palestine ispaljeno nekoliko desetaka raketa na Izrael, koji je uzvratio zračnim napadima u kojima je život izgubilo najmanje troje ljudi, prenose agencije.

Neizravni izraelsko-palestinski pregovori o primirju, koji se već danima održavaju u Kairu uz posredovanje Egipta, nalaze se pred propašću za što se međusobno optužuju dvije strane.

Optuživši Hamasove islamiste za prekid primirja, Izrael je trenutačno opozvao svoje pregovarače s pregovora u Kairu, prepustivši sudbini dosadašnje napore ostvarene posredovanjem Egipta u nastojanjima da se postigne dugoročni sporazum između Izraela i militantnih skupina u Pojasu Gaze, čime bi se omogućila obnova toga područja nakon pet tjedana sukoba.

Rakete su iz Gaze ispaljene gotovo osam sati prije isteka primirja, čije je 24-satno produljenje dogovoreno u ponedjeljak navečer.

Na Izrael su ispaljeni deseci raketa, a jedan je projektil pao na šire područje Tel Aviva, izazvavši materijalnu štetu ali bez ljudskih žrtava.

Svjedoci u Gazi tvrde da su izraelski zrakoplovi uzvratili s 35 zračnih napada, uključujući jedan na kuću u gradu Gazi, pri čemu su život izgubile jedna žena i dvogodišnja djevojčica. U napadu je poginula još jedna zasad neidentificirana osoba, prenosi agencija Reuters. Izraelski mediji prenose da je cilj u bombardiranoj kući bio jedan viši dužnosnik Hamasa koji bi mogao biti vođa skupine odgovorne za raketne napade na Izrael. Vojska je odbila komentirati napad na konkretan cilj, potvrdivši samo da je jučer izvršen napad na 30 ciljeva diljem Gaze.

Hamas je potvrdio da je nakon napada u kojemu je poginulo troje ljudi ispalio najmanje 40 raketa na Izrael, posebno ciljajući područje Jeruzalema i Tel Aviva, uključujući međunarodnu zračnu luku Ben-Gurion. Izraelska sigurnosna služba priopćila je da u zračnoj ljuci nije došlo do prekida prometa.

Hamas je izdao su priopćenje u kojemu optužuju Izrael za kršenje mira i počinjenje masakra. Neprijatelj je otvorio vrata pakla, stoji u priopćenju u kojemu se nadalje najavljuje da će Izrael platiti veliku cijenu za napade.

hrt.hr/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari