Connect with us

Gospodarstvo

Ramljak: Gubitak Konzuma u 2016. iznosio je 1,9 milijardi kuna

Objavljeno

-

Konzum je na kraju 2015. godine prikazao dobit od 235 mil. kn, dok su službena izvješća pokazala da je postaojao stvarni gubitak od više od 1,4 mlrd. kn i tako za sve ostale kompanije unutar grupe Konzum.

Svi ti gubici bili su iznad visine kapitala od 5 mlrd. kn.

Po svim našim izračunima vjerojatno je da je Konzum  imao gubitak iznad visine kapitala, izjavio je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor predstavljajući revizorska izvješća o poslovanju Agrokorovih kompanija.

Ovom prezentacijom želio bih naglasiti da ćemo prezentirati isključivo samo rezultate pojedinih kompanija koje su sastavu Agrokora budući da još nismo nismo imali privremeno Vjerovničko vijeće. Nećemo prezentirati konsolidirane podatke i podatke za Agrokor dd, kazao je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor.

To je bio jedan kompleksan zadatak. Zahvalio bih se svima koji su radili na njemu jer su ga završili u rekordnom roku. Radili su u zadnjih pet mjeseci vrlo intenzivno. Agrokor kao grupa je vrlo jedan kompleksan sustav. Sve ovo nije bilo lako raspetljati u ovako kratkom roku. Došli smo do rezultata za koje svi vjerujemo, a sam rezvizor je to i potvrdio da su to sada realni rezultati koji odražavaju realnu vrijednost ove kompanije, kazao je Ramljak.

Prezentirana su revidirana izvješća i izvješća u maloprodaji, poljoprivredi i prehrani. Istaknuo je da će iznijeti podatke za Tisak Konzum, Konzum Velpro, Merkator, Belje, Vupik i Pik Vinkovci i u diviziji Prehrana Jamnica, Roto Ledo i Pik Vrbovec.

U revizijama, kompanijama morali smo otvarati izvješća i iz ranijih godina koja su već bila zatvorena i revidirana, jer se vidjelo da su neke stvari već u 2015. bile krivo vođene. Grupni pregled, neto rezultat, to jest gubitak u maloprodaji, iznosi preko 95% gubitka. Konzum je imao neto gubitak 1,859 mlrd. kn dok je Tisak imao gubitak od 388 milijuna kuna, grupa poljoprivreda je ostvarila na kraju 2016. godine gubitak od 329 milijuna kuna od čega skoro 75% čini Pik Vinkovci 233 milijuna kuna dok je grupa Prehrana u kojoj su Ledo, Jamnica, Pik Vrbovec i Zvijezda ostvarili gubitak 741 milijuna.

Ova kompanija ima preko 3 milijarde različitih stavki i sve ih je trebalo pregledati kako bi se utvrdilo stvarno stanje.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari