Ranoranilac ili noćna ptica: Što je bolje?

10

crnka-spavanje
Izreka kaže: tko rano rani, dvije sreće grabi, a i opće je mišljenje da su ranoranioci organiziraniji i produktivniji od osoba koje ujutro vole dulje spavati, a lijegati kasnije, no znanstvenici tvrde da noćne ptice u kvaliteti života ne zaostaju za onima koji ustaju ranije, prenosi Hina.

Činjenica je da u današnje doba u maloj mjeri možemo kontrolirati hoćemo li biti jutarnji ili noćni tip. Istraživanja su pokazala da je ta preferencija gotovo u potpunosti genetski uvjetovana te da je sklonost tomu hoćete li postati noćna ptica ili ranoranilac zapisana u vašem genetskom kodu.

No i našim je precima takav bioritam pojedinaca bio od velike važnosti jer je u vrijeme kada su na Zemlji živjele zajednice lovaca i sakupljača bilo iznimno opasno dopustiti da svi njezini članovi spavaju istodobno. Netko je morao imati drukčiji bioritam i “čuvati stražu”, objavio je ScienceAlert.

U modernim su vremenima ljubitelji kasnog lijeganja zbog prirode radnog vremena i društvenih obveza prirodno zakinuti i konstantno neispavani. Neispavanost ljubitelja kasnog lijeganja koje im nameće ispunjavanje društvenih normi znanstvenici su nazvali “društveni jet lag”.

Dakle, znanstveno je dokazano da su noćne ptice na određeni način u nepovoljnijem položaju jer neispavanost utječe na moždanu aktivnost. Stoga noćobdije imaju manje bijele moždane tvari koja pomaže neuronima u komunikaciji s drugim moždanim stanicama, a to znači i manju mogućnost za proizvodnju hormona “dobre volje”, serotonina i dopamina, prenijela je Hina.

Ali noćobdije su, kažu znanstvenici, kreativnije i imaju bolje kognitivne sposobnosti od jutarnjih tipova. A nedostatak bijele moždane tvari kod njih se nadomješta lučenjem viših razina kortizola, hormona stresa, koji se povezuje s više poslovnih mogućnosti te s financijskom dobiti. Usto su, prema istraživanjima, noćni tipovi psihički izdržljiviji od ranoranilaca.

A kada je o tinejdžerima i spavanju riječ, pravila nema – čini se da hormonalne promjene privremeno mogu prevladati genetske različitosti i to samo privremeno.

facebook komentari

 • Agromentum

  Gluposti, nije važno kad se ide spavat’, nego koliko se spava. Piše da su “noćobdije” “kreativnije i imaju bolje kognitivne sposobnosti “. Jesu baš. Spavaju tri sata noću i kad popiju litru kave, probude se u dva poslije podne a radni dan skoro pa prošao.

 • peppermintt

  ja spadam u ranoranioce , takav mi valjda bioritam 🙂
  ovdi nabacano svega a nije to baš tako, napose ovo za djecu i tinejdžere, za njih jako je bitno uredno spavanje i to prije 22 sata .

 • 1diablo

  Ja bih tinejdžerima produžio do 24h,radi ”filmskog” programa 🙂

 • peppermintt

  ne mere jube, nek sanjaju 😛 :))

 • wolf

  Tako,tako u 24:00 sat vrnut na 23:00.
  Ova je vec u besi nece ni skuzit :)))))

 • 1diablo

  Neka se dica na vrime educiraju… :)))

 • wolf

  Sta bi nas narod reka :Iz malena se uci :)))

 • peppermintt

  jube evo vidi kod Roma u njih je sve to tu oko njih čim progledaju pa vidi kakav im je život i životni vijek

 • 1diablo

  Ono je već genetika u pitanju i tu nema preodgoja..Dijete se odgaja preko dana a ne večernjim tjeranjem u krevet..
  Zamisli roditelja koji je djetetu kupio novi smartfon gdje mu je sve dostupnije nego na tv i pošalje ga u krevet u 22h..Što misliš hoće li se poslužit onim smartfonom ispod jorgana?? :))

 • peppermintt

  Ali je znakovit pokazatelj za sve koji smatraju da su i djeca isključivo seksualni objekti i da što ranije triba početi s sex “odgojem ” . Kod Roma nema ograničenja, nema zaprjeka eto rekli bi neki imaju “zdrav” odnos prema seksualnosti ali…negdi nešto ipak ne štima. 🙂

  Dostupnost svega je jube a tko zna morti im baš zato nije ni zanimljivo ??