Pratite nas

Ruža Tomašić: Ne želim slaviti s Vesnom Pusić jer je zvala Nikolića

Objavljeno

na

Ruža Tomašić: Ne želim slaviti s Vesnom Pusić jer je zvala Nikolića

S našom europarlamentarkom Ružom Tomašić, predsjednicom HSP-a dr. Ante Starčević, razgovarali smo u povodu njezina priopćenja u kojem navodi da danas demonstrativno neće prisustvovati službenoj ceremoniji proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Je li licemjerno da odbijate biti na proslavi ulaska u EU, a pristajete na 8000 eura plaće u Europskom parlamentu?

– Ne, zašto? Napisala sam da neću ići na svečanost u Banske dvore, nego ću biti na Trgu bana Jelačića, među narodom.

Zašto?

– Zato što je Vesna Pusić išla u Beograd moliti četničkog vojvodu da dođe na proslavu.

Četnički vojvoda je, nažalost, službeni predsjednik Srbije. Zar predlažete da prekinemo odnose sa susjednom zemljom?

– Nisam za prekid odnosa sa Srbijom, niti s bilo kojom drugom zemljom. Ali ne možemo se praviti da Nikolić nije četnički vojvoda. Zašto ga moliti?

Otkud vam to da ga je išla moliti?

– Bilo bi joj bolje da je išla u neke druge zemlje, koje nam mogu više pomoći kad uđemo u EU. Zašto se nije više angažirala oko dolaska Angele Merkel?

Kancelarka Merkel je priopćila da razlog njenog nedolaska ne leži u “aferi Perković”, nego u njezinim drugim obvezama?

– Da, možete misliti. Već je objavljeno da joj je nedjelja prazna, da nema nikakvih drugih obveza.

Kancelarka je jučer u Bruxellesu izjavila da ima brojne obaveze u ponedjeljak ujutro, pa da zato ne može doći?

– Znala je ona i ranije za te obveze i svejedno najavila da će doći, a onda tri dana uoči proslave odustane. Molim vas, pa nije nitko glup.

Dobro, hoćete li vi biti gost u Europskom parlamentu?

– Kako mislite?

Nedavno ste izjavili da je Hrvatska samo za Hrvate, a da su svi drugi gosti. S obzirom na…

– Nisam tako rekla. Jeste li vi slušali tu moju izjavu?

I slušao i gledao, nažalost.

– Mislila sam zapravo na političke Hrvate, tu sam kiksala što nisam to jasno rekla. Ako netko ne prihvaća i stalno kritizira institucije hrvatske države, onda on nije politički Hrvat i ne znam zašto ostaje u Hrvatskoj. Naravno da i Srbi i svi drugi mogu biti politički Hrvati, kao što ima i Hrvata koji nisu politički Hrvati. Na to sam mislila.

Dobro, s obzirom na vaše protueuropske stavove, po kojima niste “politički Europljanin”, jeste li vi onda gost u Europskom parlamentu?

– Pa ja ću biti gost u EU ako budem samo napadala. Ako budem govorila protiv EU, da to ništa ne valja i da je najbolje da odemo, onda sam gost. Ali, ako budem kritizirala određene stvari, onda nisam gost. A jasno da ću u Europskom parlamentu biti kritična prema institucijama EU-a. Ja sam i prije govorila da nisam protiv EU-a, ali mislim da još nije vrijeme da uđemo.

Maloprije ste rekli da, ako je netko kritičan prema hrvatskim institucijama, neka ide iz Hrvatske. Dakle, sebi dopuštate kritičnost prema EU-u, a drugima ne dopuštate kritičnost prema Hrvatskoj. Nije li to licemjerno?

– Nije. Kritizirati je jedno, a napadati drugo. Kad uđemo u EU, to moramo prihvatiti i raditi na tome da se Hrvatskoj isplati to što je ušla. Ja neću pljuvati po EU-u, kao što neki pljuju po Hrvatskoj, uključujući i Hrvate.

DAMIR PILIĆ

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari