Connect with us

Politika

‘Raskrinkan’ “šef” profila “Vinkovačke drolje” na facebooku

Objavljeno

-

Mladić Leon priznao osobi koja ga je otkrila preko interneta da je administrator grupe “Vinkovačke drolje”

[pullquote_left]Večernji list u posjedu je imena dviju osoba koje su navodni administratori sramotnog profila na Facebooku “Vinkovačke drolje”.[/pullquote_left]

 

Virtualan razgovor

U razgovoru preko interneta s osobom koja ga je očito provalila, mladi je administrator priznao sudjelovanje u maltretiranju nesretnih mladih Vinkovčanki čije se slike zadnjih tjedana pojavljuju na stranici na Facebooku “Vinkovačke k…”. Tijekom virtualnog razgovora Leon je odgovorio osobi koja ga je otkrila:

“Misli kaj hoćeš, ja nisam stavio ni jednu sliku, ne znam ni jednu curu iz Vinkovaca, samo sam tražio frajera da me stavi za admina. Ne znam tko je glavni na toj stranici”. Ne zna se je li njegov profil pravi ili lažan. Zaključan je, u njega mogu zaviriti samo prijatelji, a jedino što se vidi je njegova fotografija, te ironije li, veliki plakat s ciljem suzbijanja nasilja među ženama na kojem pored fotografije krupnog muškarca stoji natpis: “Udari mene, a ne žene – Fizičko i psihičko zlostavljanje nije znak snage nego slabosti”. Mlađahni administrator tvrdi da ne živi u Vinkovcima nego u Zagrebu. Evo dijela razgovora skrivene osobe i njega.

Skrivena osoba: “Odakle znaš ovaj profil, zašto ga imaš među frendovima?

Leon: Zato kaj me postavio za admina na jednoj stranici.

Skrivena osoba: “Kurve, jel tak?”

“Da, zašto pitaš?”

“Budeš vidio.”

“Što to pričaš, tko si ti uopće? Kaj si iz Vinkovaca?”

Skriveno ime: “Nisam.”

Leon: “Nego?”

Skriveno ime: “Sve u svoje vrijeme, gospodine.”

Leon: “Dobro, kaj briješ ti, daj mi reci? Kaj te zanima to i tko si ti?”

Skriveno ime: “Ne moraš me ispitivati, budemo mi tebe ispitali.”

Leon: “Ko bu mene kaj ispitivo. Kaj briješ ti? Kaj se ti meni prijetiš?”. Leon dalje nagovara nepoznatu osobu da mu se predstavi.

Mimo Facebooka

Uz sporan profil, iste osobe povezuju se i s domenom vk-drolje.com.

Adresa koju je jedan od administratora domene, Ivan, naveo kao svoju, nalazi se u Ulici kralja Tomislava u Vinkovcima. Ondje pod tim imenom nema nikoga. Nitko u ulici ne pozna osobu s Ivanovim imenom i prezimenom, kao ni Leona.

Stati na kraj osobama koje tjednima zagorčavaju život mladim Vinkovčankama objavljujući im fotografije i nazivajući ih ku….., pokušao je jedan osječki informatički stručnjak kojeg su angažirale obitelji zlostavljanih djevojaka.

– Kad smo prijavili stranicu Facebooku, rekli su da ona ne krši pravila. Djevojke su na slikama pristojno odjevene, a postoji i jezična barijera. Možda ne shvaćaju koliko je to uvredljivo jer nitko u tvrtki Facebook aktivno ne prevodi sadržaje s hrvatskoga na engleski jezik – nastavlja. S obzirom na da je Facebook američka tvrtka, ako je se želi prisiliti da ukloni stranice, trebalo bi je prijaviti američkom državnom odvjetništvu. Drugim riječima, potrebna je zajednička akcija hrvatske i američke policije. Radi se o diplomatskoj zavrzlami. Facebook je, kaže on, jedan od najzaštićenijih sustava pa je nemoguće tek tako otkriti počinitelja. – Put do njega može odvesti preko domene internetske stranice koju su otvorili mimo društvene mreže. No, učiniti to izravno preko Facebooka je neizvedivo – objašnjava.

vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas