Pratite nas

Pregled

Rasprava Igora Vukića i Marka Juriča o knjizi ‘Radni logor Jasenovac’ koja je na HRT-u zabranjena (VIDEO)

Objavljeno

na

Ovacije 500 prisutnih za Igora Vukića na Kaptolu

Razgovor je vodio Marko Jurič koji je u pitanjima zastupao suprotne teze od onih koje je autor Igor Vukić postavio u svojoj knjizi o logoru Jasenovac.

Dvorana Vijenac, na Kaptolu 29a u Zagrebu bila je preksinoć (7. lipnja) pretijesna kako bi primila sve one koji su došli pozdraviti istraživača Igora Vukića na njegovom drugom predstavljanju knjige Radni logor Jasenovac.

Za ovu prigodu odstupilo se od uobičajene promocije, onako kako smo ih navikli gledati. Naime, na pozornici su se pojavili autor Igor Vukić, nakladnik Josip Pavičić i novinar i televizijski urednik i voditelj Marko Jurič.

Nakon što je gospodin Pavičić kratko predstavio autora i njegovo djelo, obavijestio je nazočne kako će se promocija odvijati u formi dijaloga i to tako što će Jurič postavljati autoru pitanja koja su se najčešće u javnosti čula od njegovih oponenata i osporavatelja, a ovaj će pokušati na njih odgovoriti.

Započelo je s kontroverzama iz vremena komunističkog razdoblja, prije svega vezano za broj žrtava, pri čemu je Vukić detaljno objasnio kako nema dokaza da su ustaše vršile bilo kakva masovna smaknuća, te da to potvrđuju izjave samih logoraša i svjedoka događanja u Jasenovcu, ali i ekshumacije posmrtnih ostataka čiji je broj minoran u odnosu na službene brojke „žrtava“, pa i onaj što ih danas sadrži službeni popis JUSP Jasenovac (od 1945. godine do danas iskopano je manje od 500 ljudskih kostura).

Ostatak razgovora protekao je u opisima života u logoru – prije svega onih koji potječu iz autentičnih izvora, odnosno svjedočenja samih logoraša.

Prikazana su i dva kratka isječka iz budućeg dokumentarnog filma u kojima bivši logoraši Jasenovca jasno potvrđuju kako to nije bio logor smrti nego radni logor – kaznionica u koju se stizalo po presudi i na određeno vrijeme, te da su zatočenici imali među ostalim razvijen kulturno-zabavni i sportski život, pravo na liječničku skrb i osobnu higijenu, uvjete za školovanje itd., itd.

Vukić je naglasio kako nitko ne tvrdi da je ustaški logor Jasenovac bio odmaralište, ali su daleko pretjerane i potpuno neutemeljene tvrdnje o masovnom teroru i likvidacijama, jer za takvo što niti u dokumentima ni u iskazima logoraša nema nikakvih dokaza.

Postoje svjedočenja o egzekucijama, ali one su jednako provođene nad zatočenicima i ustašama ako se kršila stega i propisani red. To potvrđuju presude u kojima su opisani kompletni sudski procesi vođeni prema tadašnjim zakonima.

Autor nije zaboravio pohvaliti i vrijedne istraživače dr sc Nikolu Banića i dr sc Mladena Koića koji rade na provjeri službenog mrežnog popisa žrtava JUSP Jasenovac i na tom polju postižu vrlo vrijedne rezultate, što također bitno doprinosi utvrđivanje konačne istine o ovom logoru.

Izrečeno je mnogo toga, ali 60 minuta bilo je premalo za odgovore na sva pitanja kad je riječ o temi koja hrvatski narod tako teško opterećuje već više od pola stoljeća.

Nakon promocije knjige, publika je strpljivo u redu čekala s kupljenim primjercima na autogram autora koji se u općoj gužvi trudio udovoljiti svakom zahtjevu.

Večer koju zasigurno neće zaboraviti nitko od nas, a vjerujem ni Vukić i njegovi suradnici.

Začudo, nije bilo nikoga s „druge strane“, iako su na vrijeme obaviješteni o mjestu i vremenu održavanja promocije knjige.

Dakle, ipak je dobro što se Jurič stavio u njihovu ulogu i nastojao autora isprovocirati – jer tako smo doznali mnoge stvari koje bi Vukić možda i izostavio da je sve išlo uobičajenim tijekom.

Jednom riječju, večer za pamćenje!

Hvala Igoru, gospodinu Pavičiću, Juriču i predivnoj publici koja je ovacijama pozdravila hrabrog istraživača.

Istina i činjenice najbolji su odgovor na klevete, podmetanja i objede.

Eppur si muove!

Dragi moji Hrvati, sve su prilike da se njihova kula sazdana od laži i krivotvorina dobro zatresla – iz temelja!

I vrijeme je bilo.

Zlatko Pinter / Kamenjar.com

 

VIDEO! Igor Vukić u Bujici: Ne bojim se Pupovčevih prijetnji zatvorom!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Neće biti prihvatnih centara za migrante u susjedstvu Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju u Bruxellesu da neće biti prihvatnih centara za migrante u području hrvatskog jugoistočnog susjedstva te da su na mini summitu o migraciji čelnici 16 zemalja Europske unije uglavnom razgovarali o prihvatnim centrima izvan EU-a.

“Razgovaralo se uglavnom o mogućnostima prihvatnih centara koji bi bili izvan teritorija EU-a, nije bilo rasprave da bi to bilo unutar EU-a. Naprotiv, ideja je da se po uzoru na dogovore s Turskom, Jordanom, Libanonom pronađu rješenja koja bi spriječila veće migracijske valove u budućnosti”, rekao je Plenković novinarima nakon završetka mini summita o migracijama i azilu na koji se odazvalo 16 zemalja članica EU-a.

Na upit razmatra li se mogućnost da ti prihvatni centri budu i na zapadnom Balkanu ili samo u sjevernoj Africi, Plenković je rekao kako od toga vjerojatno nema ništa.
“Moj je dojam da od tih spekulacija da bi to bilo u našem susjedstvu neće biti apsolutno ništa”, rekao je.

Plenković je rekao da je sastanak, koji je sazvao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, bio prigoda za otvorenu razmjenu mišljenja o tri teme.
Prva je politika migracija i azila, gdje o njezinoj vanjskoj dimenziji postoji konsenzus i gdje postoji želje da se nastavi provedba dogovora između Turske i EU-a tako da EU isplati preostali dio sredstava koje je obećao te da se po tom modelu nađu slični aranžmani s drugim državama, osobito na sjeveru Afrike, primjerice Libijom, kako bi se onemogućio daljnji tijek ilegalnih migracija.

Drugo je potpuni konsenzus o zaštiti vanjskih granica EU-a, a treće je pitanje sekundarnih migracija o čemu je načelno dogovoreno da se nastave razgovori o sedam zakonodavnih akata, uključuju i reviziju Dublinske uredbe s ambicijom da se proces dogovaranja unutar EU-a dovrši do kraja godine, rekao je Plenković.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je po završetku sastanka da se svi slažu oko potrebe da se smanji broj ilegalnih migranata, da svi žele zaštitu vanjskih granica i da svi u EU trebaju snositi odgovornost po pitanju migracija.

“Ne može biti da se jedni bave samo s primarnom migracijom, a drugi samo sekundaronom”, rekla je Merkel.
“Svi su odgovorni za sve. Gdjegod je moguće želimo europsko rješenje. Gdje to nije moguće želimo dogovor onih koji to žele kako bi pronašli zajednički okvir za djelovanje”, dodal je njemačka kancelarka.

Rekla je da je na današnjem sastanku pokazano puno dobre volje i da će se sljedećih dana nastaviti raditi na traženju rješenja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da su danas problemi s migracijama manji nego godinu dana ranije jer je EU poduzeo odlučne akcije te da danas “postoji politički pritisak u nekim zemljama članicama u vezi sa sekundarnim kretanjem migranata unutar EU-a”.

(Hina)

 

Višnja Starešina: Hrvatska kao Europska vojna krajina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Njemački mediji o Hrvatskoj: To je najbolja sportska zemlja u svijetu – u čemu je tajna

Objavljeno

na

Objavio

Njemački mediji su se ovih dana raspisali o Hrvatskoj. Puni su hvale za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i hrvatske nogometaše.

Njemački Bild je dao najbolju ocjenu Hrvatske kao sportske zemlje. Njihov novinar piše:

“Hrvatska je najbolja sportska zemlja na svijetu” piše Bild donoseći usporedbu i zaključak: S 4,2 milijuna stanovnika, tek je nešto veća od Berlina (3,5), ali je ipak najbolja sportska zemlja na svijetu.”

Pobrojali su i gotovo sve hrvatske vrhunske sportaše. Počeli su s rukometašima koji su osvojili broncu 2016. godine na Europskom prvenstvu, nastavili s vaterpolistima koji su 2017. godine bili svjetski prvaci, te bili na svakom natjecanju među favoritima, piše Fenix-magazin

bildSpomenuli su i tenisku zvijezdu Gorana Ivaniševića koji je 2001. godine osvojio Wimbledon, Janicu Kostelić, jednu od najuspješnijih skijašica u povijesti tog sporta,  koja je osvojila ukupno četiri olimpijska zlata i dvije srebrene medalje.

-Kako to da je jedna mala zemlja tako velika u sportu? U čemu je tajna, pitaju se novinari Bilda.

Odgovor su pokušali dobiti od košarkaške legende Dine Rađe, koji im je je rekao: – To je nama u genima, ali i u dobrom školskom sustavu, rano prepoznajemo talente i ulažemo u njih.”

Osim njemačkih medija, i Nijemci ovih dana čestitaju mnogim Hrvatima, kolegama na poslu, prijateljima te hrvatskim dužnosnicima u Njemačkoj.

Veleposlanik RH Gordan Grlić Radman dobio je doista lijepu čestitku iz gospodarske udruge Geesthacht u kojoj poslovni savjetnici Leo Benjas i Erika von Cochenhausen čestitaju na zaslužnoj pobjedi naše reprezentacije.

“Hrvatska momčad je pokazala čudesnu i zadivljujuću volju, želju i trud za pobjedom i to za svoju Hrvatsku.”, piše između ostalog u pismu kojeg potpisuju Leo Benjas i Erika von Cochenhausen.

Fenix-magazin/MD

 

To je zemlja nas Hrvata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori