Pratite nas

Rasprava o braku

Objavljeno

na

Saborska rasprava o prijedlogu raspisivanja referenduma o braku, otvorila je dodatne logičke i pravne nejasnoće, ali i pokazala važnost definiranja braka. Kako sam već ovdje pisao, donedavno je tisućljetna tradicija ljudske civilizacije podrazumijevala da se brak odnosi samo na zajednicu muškarca i žene. Tu činjenicu do novijeg doba nitko nije dovodio u pitanje. Zašto je odjednom ta samorazumljivost postala ne samo upitnom nego i dvojbenim stavom u pogledu ljudskih prava?

 

To je pitanje na koje bih volio čuti argumentiran, i to jako, jako argumentiran, promišljen, logički jasan stav nekoga tko misli drukčije od mene. Zaista me zanima kako netko može obraniti tezu da je preko noći tradicionalan stav o braku postao anticivilizacijski iako ga potvrđuje povijest i iskustvo ljudske civilizacije, kulture, i religije. Ako je za neke tradicionalni pojam braka upitan, onda smo došli do praga kad je ozbiljna rasprava o definiciji braka potrebna, bez uvreda, bijesa i mržnje.

 

Što je, dakle, brak? Zanimljivo bi bilo čuti iskrene odgovore i stavove antropologa, sociologa, teologa, povjesničara, psihologa i lišiti javni i privatni dijalog ideološkog imperativa i političke instrumentalizacije. Zašto nemamo okruglih stolova, tribina, javnih rasprava, emisija, koje bi okupile ljude raznih profila, i koji bi pošteno, ponajprije u povijesnom, društveno-sociološkom, religijskom i običajnom kontekstu rasvijetlili genezu i stvarnost braka kao institucije i sakramenta, kao posvećene zajednice između muškarca i žene za sve kulture i narode ovoga svijeta?

 

Čak i za ateiste koji ne ulaze u sakramentalni brak nego u brak sklopljen pred državom, brak je bio svetinja, nešto što je važan korak u životu pojedinca. Možda sam naivčina, ali još uvijek vjerujem u ljudski um, duh i intelektualno poštenje, pa i nepristranost ljudi koji mogu na ovu temu nešto značajnije reći po svome znanju i iskustvu.

 

Definiranje braka

Svijet je došao do te točke da se sve preispituje, pa tako i samorazumljivost dojučerašnjih društvenih stvarnosti i moralnih danosti, ali umjesto režanja, buke i vike, bilo bi dobro upregnuti um, angažirati misaone procese i doći do nekih odgovora koji bi možda pokazali da je prevrednovanje svih vrijednosti projekt – ne od jučer – koji nas dovodi u vrjednosni labirint.Ključno je pitanje je li brak samo zajednica muškarca i žene kako smo do sada vjerovali ili se može odnositi i na istospolnu zajednicu? Definiranje braka nije moguće bez razmatranja geneze braka u povijesti čovječanstva kao i njegove društvene i religijske evolucije. Ako netko dokazuje da je brak i zajednica istospolnih osoba, onda bi trebao dokazati zašto je tomu tako usuprot dugoj povijesti i tradiciji braka kao zajednice muškarca i žene.

Svođenje rasprave oko ovog pitanja na porugu i alogičke kalambure kao što to čine neki zastupnici u parlamentu, čisti je primitivizam. Marin Jurjević, „mali Baja”, splitski komunist partijskog vijeka od vremena Brežnjeva, rekao je da bi krajnja konzekvenca konstatacije o braku kao zajednici muškarca i žene koja bi ušla u Ustav, bila utvrđivanje spola prije sklapanja braka. „Tražite da svatko tko je bio u braku mora ići na pregled da mu se utvrdi spol da ne bi bilo tu neke zabune…”, rekao je Jurjević.

Ako je to argument, makar i sarkastični, onda bi krajnja konzekvenca takvog stava bilo brisanje spolova – ne treba onda pisati ni u osobnim dokumentima ni „F” ni „M”, a i kad se djeca rode, u rodilištu bi bilo najbolje da ih se upisuje kao srednji rod, po pravopisu. Ako ćemo baš biti do kraja sarkastični, zašto „mali Baja” ne bi išao na provjeru spola i za sve ostale dokumente, od partijske knjižice i putovnice do izvoda iz matične knjige rođenih, a ne samo za vjenčani list? Jer po njegovoj logici, tko zna, možda je svo vrijeme bio drugarica a ne drug?

Zoran Vukman
velecasnisudac.com

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Borjana Krišto: Odluka SIP-a je neustavna i nezakonita

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, nazvala je neustavnom i nezakonitom odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o načinu izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH čime bi se trebala omogućiti uspostava vlasti na svim razinama u toj zemlji.

“Ova je odluka neustavna, pa i nezakonita”, rekla je u izjavi za medije u Mostaru Krišto pojašnjavajući kako je Ustavni sud BiH upravo izbrisao odredbe koje utvrđuju način izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH.

“SIP kao tijelo koje treba organizirati i provoditi izborne rezultate po Izbornom zakonu BiH nema nikakve ovlasti donositi odluku i propisati koliko koja županija daje izaslanika. Ovime se SIP stavlja u ulogu zakonodavca”, pojasnila je Krišto.

Navela je kako je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da se iz svake županije bira po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin posve suprotna odluci Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić iz 2016. godine.

Ustavni sud je tada izbrisao rečenicu da se iz svake od 10 županija bira po jedan predstavnik triju konstitutivnih naroda u Dom naroda te je zbog toga posve uklonio i način raspodjele mandata zastupnika iz županija.

“Odluku koju je SIP donio je suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnog predstavljanju konstitutivnih naroda kada je u pitanju Dom naroda. Suprotna je i Ustavu BiH s obzirom da su donijeli odluku u kojoj stoji da se iz svake županije bira po jedan izaslanik iz svakoga naroda iz svake županije ukoliko je tamo izabran”, dodala je Krišto.

Po njezinim riječima bi, po ovome modelu SIP-a, Posavska županija s 36.000 Hrvata birala jednog izaslanika u Dom naroda, jednako kao i Bosansko-podrinjska županija u kojoj žive tek 24 Hrvata. To stvara razliku u vrijednosti mandata od 1400 puta, što je Ustavni sud BiH osporio.

Upitana hoće li se hrvatske stranke, okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, žaliti na ovakvu odluku Krišto nije dala jednoznačan odgovor.

“Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo poziciju konstitutivnih naroda, odnosno legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama”, rekla je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Dodala je i kako je upravo u tijeku rasprava pred Ustavnim sudom o njezinoj apelaciji, kojom se traži poništavanje prijepornih odredaba Ustava Federacije BiH o načinu biranja izaslanika za Dom naroda Federacije BiH.

U slučaju da se primijeni sadašnja formula SIP-a za raspodjelu mandata, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora imale bi najmanje 12 od 17 izaslanika Domu naroda FBiH, što ih čini nezaobilaznim partnerom za sudjelovanje u vlasti i donošenje svih odluka.

(Hina)

 

Petrić: Stvoreni su uvjeti za uspostavu svih razina vlasti u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Petrić: Stvoreni su uvjeti za uspostavu svih razina vlasti u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP) Branko Petrić izjavio je u utorak u Sarajevu kako su napokon stvoreni svi uvjeti za nastavak procesa uspostave vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu, jer je rješeno pitanje konstituiranja Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

“Napokon smo donijeli uputu o konstituiranju Doma naroda koristeći se svim načelima Ustava BiH, Ustava Federacije BiH i izbornog zakona, čime su stvoreni uvjeti za uspostavu Doma naroda parlamenta Federacije BiH i vlasti u cijeloj državi. To smo uradili unatoč prijeporima o tome tko to treba uraditi. Tako je, kako je i koristili smo sva načela kako bi pronašli najmanji zajednički imenitelj”, kazao je Petrić novinarima nakon sjednice SIP-a.

Pojasnio je kako će odluka o načinu konstituiranja Doma naroda stupiti na snagu najkasnije za dva dana i odmah nakon toga županijske skupštine mogu početi s izborom izaslanika za Dom naroda.

Po njegovim riječima, na ovu odluku nije moguće podnositi žalbu Sudu BiH, ali jest Ustavnom sudu BiH pa će se tamo i raspravljati o eventualnim prigovorima na zakonitost i ustavnost ovakve odluke.

“Naša je odluka formirana na postojećim propisima”, kazao je Petrić.

Članovi SIP-a su, većinom od 5:2 glasa, u utorak donijeli odluku o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, koja je temeljena na rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine i uz odrednicu kako će iz svake od deset županija unutar entiteta biti delegiran barem po jedan pripadnik svakog konstititutivnog naroda.

Sukladno odluci SIP-a najveći broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda, odnosno po tri, delegirat će županije Središnja Bosna, Hercegovačko-neretvanska te Zapadno-hercegovačka. Dva izaslasnika delegirat će Livanjska županija, dok će se iz preostalih šest županija delegirati po jedan hrvatski zastupnik.

Uz takav izračun izvjesno je kako bi HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima mogao osigurati najmanje 12 od 17 mjesta u Hrvatskom klubu unutar Doma naroda i time bitno utjecati na proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari