Connect with us

Iz Svijeta

Rasprava o novoj crnogorskoj vladi, Medojević program nazvao neozbiljnim

Objavljeno

on

Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić predstavio je u srijedu u crnogorskom parlamentu prijedlog programa vlade, a zastupnici će se na kraju rasprave, koja će trajati najmanje dva dana, izjasniti o programu i o predloženim kandidatima za ministre.

Krivokapić je predstavljajući program naveo da su prioriteti buduće vlade borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusjedski odnosi, osiguranje poštenih uvjeta na izborima, smanjenje troškova javne uprave, stvaranje povjerenja javnosti i potpuna transparentnost rada državne administracije.

Kazao je također da će nova vlada “punim kapacitetom nastaviti pregovore s Europskom unijom kako bi Crna Gora što prije postala njena članica”.

Krivokapić je kazao da se stanje koje njegova vlada zatiče može nazvati svojevrsnim “državnim udarom” ustvrdivši da je “vlast u odlasku primijenila i provodi scenarij spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao”. Postojeća kriza može se nadići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem, permanentnim jačanjem ekonomije i unapređivanjem vladavine prava, rekao je Krivokapić. Kao prioritete naveo je poticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i održivog i inkluzivnog gospodarskog razvoja.

Krivokapić je prošlog tjedna predstavio prijedlog sastava svog kabineta, u koji ulaze 12 ministara i jedan potpredsjednik, čelnik koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović, dok je vlada u odlasku, premijera Duška Markovića, imala 18 ministarstva i četiri potpredsjednika.

Predstavljanju programa Krivokapićeve vlade prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Tročlana vladajuća koalicija i sama je sastavljena od triju koalicija – “Za budućnost Crne Gore”, na čijem čelu je Zdravko Krivokapić, “Crno na bijelo”, lidera Ujedinjene reformske akcije Dritana Abazovića i Mir je naša nacija, koju predvode Demokrati Alekse Bečića, te je na izborima 30. kolovoza osvojila tijesnu većinu od 41 zastupničkog mandata, od ukupno 81 mjesta, koliko ih ima u crnogorskoj skupštini.

Zastupnici će o Krivokapićevom kabinetu i programu zbog teške epidemiološke situacije i mogućnosti da pojedini članovi skupštine budu u izolaciji, prvi put u povijesti moći glasati on-line.

Članice vladajuće koalicije ne podržavaju sastav vlade, ali će vladu podržati?

Nebojša Medojević, jedan od čelnika Demokratskog fronta čiju koalicijsku listu predvodio upravo Zdravko Krivokapić, rekao je na početku zasijedanja da se nisu stekli uvjeti da se raspravlja o prijedlogu programa vlade. Po njegovoj ocjeni ekspoze koji je dobio nije „ozbiljan dokument“, u njemu nisu navedeni rokovi te je naveo da nije siguran da ga u „ovoj formi može podržati“ zatraživši da se Krivokapiću dade još jedan dan da dopuni ekspoze, no taj prijedlog je odbijen.

Upravo su čelnici Demokratskog fronta bili, uz Đukanovićevu oporbenu Demokratsku partiju socijalista, najveći kritičari prijedloga sastava Krivokapićeve vlade, jer nisu dobili mjesta u njoj iako su ih očekivali, te su joj dali 200 dana da pokaže rezultate obećavajući da će za nju tijekom zasjedanja glasati svi njihovi zastupnici.

Iz DF-a tvrde da je ovo zapravo manjinska vlada koalicije “Crno na bijelo” Dritana Abazovića i Srpske pravoslavne crkve, s obzirom da je većina predloženih kandidata za ministre bliska SPC-u.

Nova crnogorska vlast ima 41 zastupnika od ukupno njih 81 tako da odustajanje samo jednog od njih može značiti da nova vlada nije izabrana.

Osporavana rješenja za ministre

Pojedina rješenja Zdravka Krivokapića za ministre podijelila su crnogorsku javnost i izazvale oštre kritike. Naročito je sporna kandidatura profesorice s Filozofskog fakulteta u Nikšiću Vesne Bratić za ministricu znanosti, kulture i sporta, prije svega zbog njenih stajališta o negiranju crnogorske nacije, ali i pročetničkih objava na društvenim mrežama, gdje je i jednog od najpoznatijih kolumnista na Blakanu Borisa Dežulovića nazvala ustašom. I nevladine udruge koje se bave pravima žena zatražile su od Krivokapića da povuče njezinu kandidaturu za ministricu.

Osporavano je i prijedlog Đorđa Radulovića za ministra vanjskih poslova, uz prigovore o nedovoljnom iskustvu, s obzirom da devet godina radi u tom ministarstvu, a od diplomatskog iskustva ima iza sebe mjesto atašea u odsjeku bilaterale te je bio i zamjenik crnogorskog veleposlanika u Rumunjskoj.

Krivokapić je kritiziran i zbog rješenja za ministra pravosuđa i manjinskih prava, za koje je predložio advokata Vladimira Leposavića, koji široj javnosti poznat je kao pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i član pravnog tima SPC, koji je prethodnom razdoblju radio na ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Jedini potpredsjednik vlade bit će Dritan Abazović, koji je i jedini političar u vladi, koju njezin mandatar naziva vladom stručnjaka. On je i jedini pripadnik manjinskih naroda, jer su stranke koje zastupaju manjine odbile Krivokapićev prijedlog da sudjeluju u izvršnoj vlasti. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari