Pratite nas

Komentar

Raspravama o Šešelju amnestira se uloga KOS-a JNA i Miloševićevih “socijalista”

Objavljeno

na

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je u subotu hrvatskim vlastima da prestanu Srbiji dijeliti lekcije o djelovanju haškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja

Tom prigodom Dačić je ocijenio kako Šešelj na političkoj sceni Srbije nije nikakav značajan politički faktor, što naravno jako dobro znaju Ivo Josipović, Zoran Milanović, Vesna Pusić i ostali akteri političke scene u Hrvatskoj.

-Nemoj da nam Hrvatska dijeli lekcije o Šešelju zbog toga što mi nismo utjecali na to pod kojim će uvjetima biti pušten, nego Haški tribunal citirali su elektronički mediji u Beogradu Dačićevu izjavu na izbornoj skupštini Jedinstvene Srbije, koalicijskog partnera socijalista (SPS) čiji je Dačić predsjednik.

Naravno, Dačić je potpuno u pravu. Niti je Šešelj devedesetih bio kakav značajan faktor na srbijanskoj vojno-političkoj sceni. Niti je to danas.

petokraka_kokardaDevedesetih je bio obični glasnogovornik ratnohuškačkog velikosrpskog projekta Slobodana Miloševića, bez bilo kakvog značajnijeg utjecaja u operativnom djelovanju. Kako političkim, tako i vojno-sigurnosnim aparatom, kako tada-tako i danas, upravljao je netko drugi.

Priče o ulozi Šešeljovaca, Arkanovaca i sličnih paravojnih formacijama obični su spinovi nastali u kuhinji KOS-a JNA i SDB-a Srbije, koje su putem medija, pa i onih u Republici Hrvatskoj, godinama puštani u javnost.

Kao posljedicu takvog djelovanja imamo činjenicu da rijetko tko u javnosti govori o zločinima JNA u Vukovaru, Škabrnji, Dalju, ili napadima JNA u Dubrovniku. Umjesto toga, hrvatski državni vrh bavi se cirkuskim predstavama Vojislava Šešelja, dok istovremeno prešućuju bilo kakvu odgovornost JNA za zločine počinjene u Republici Hrvatskoj.

Poznavatelji funkcioniranja sigurnosnih sustava iznimno dobro znaju, što uostalom i naglašavaju u svojim ne tako čestim istupima, da se niti jedan masovni zločin u Hrvatskoj ili BiH nije mogao dogoditi bez znanja i izuravnog sudjelovanja tzv. Uprave za bezbednost JNA, koja je formirala i nadzirala sve srbijanske paravojne formacije.

I unatoč tome, dio političara, iz ovih ili onih razloga, upecao su se na “lepak” serviran od strane srbijanskih “kontraobavještajaca”, zamagljujući svojim izjavama bilo kakvu odgovornost JNA i Miloševićeve partije, koja je kao i Račanov SDP, pravna i politička slijednica Brozove KPJ, za zločine počinjene tijekom agresije.

Upravo zbog toga Josipoviću, Milanoviću i Vesni Pusić treba upravo ovakav Vojislav Šešelj. Upravo preko izjava o Vojislava Šešelja postjugoslavenska prokomunistička klika u hrvatsku javnost pokušava servirati teze o svojoj navodnoj skrbi za hrvatske nacionalne interese.

Na takav način, gurajući Šešelja u sferu političkog značaja, i dalje sustavno zamagljuju odgovornost JNA i Miloševićevih “socijalista” u agresiji na Hrvatsku, ali i bacaju tminu na dobar dio vlastitih aktivnosti.

Naravno, Josipovići stratezi i spin majstori znaju da će se forsiranjem priča o Šešelju u javnosti “istopiti” teme o njegovim sastancima sa srbijanskim veleposlanikom, zagovaranje povlačenja hrvatske tužbe za genocid, zahtjev o povlačenju zakona o ništetnosti, kao i mnogi drugi potezi.

Da su Josipović, Milanović i Pusić ozbiljni političari, kao što nisu, svakako bi prije reagirali na Dačićevu izjavu o “izlasku Srbije na more” ili na rusko-srbijansku vojnu vježbu na hrvatskoj granici. Međutim, umjesto toga ušli su u sferu cirkuske politike sa Vojislavom Šešeljom na što im je on u svome stilu odgovorio da “sudjeluje u kampanji Ive Josipovića” te da podržava “hrvatsku ministricu s četničkim pedigreom”.

Poput Šešelja odgovorio im je i Miloševićev nasljednik Ivica Dačić, koga su najviši dužnosnici hrvatske vlasti poštedjeli zbog vrlo opasnih izjava o “izlazu Srbije na more”.

 -Ne mogu nam dijeliti lekcije zemlje koje ne mogu očuvati deset ćiriličnih tabli -istakno je Dačić odgovarajući na kritike Ive Josipovića, Zorana Milanovića i Vesne Pusić.

Sudeći prema nizu do sad viđenih poteza ne trebamo se iznenaditi ukoliko Josipović, Milanović, Pusić i Ostojić na ovu Dačićevu izjavu o “deset čiriličnih tabli” postavljenih pod okriljem noći i dalje budu gledali kao na jednu od svojih težišnih političkih zadaća. I dokazivali da oni to mogu …

Josip Zdunić/HRSvijet.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari