Connect with us

Komentar

Raspudić: Dobili smo 6,14 milijardi kuna jer smo jadni i nerazvijeni

Objavljeno

-

Mi bismo bili najsretniji da je sve tako optimistično kao što Plenković govori. Mogli bismo se vratiti svojim poslovima, ne bismo se trebali baviti politikom.

Gost N1 Studija uživo bio je saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić.

Komentirao je posljednje događaje u Bosni i Hercegovini.

“Sve što se događa potvrđujue da je 26 godina nakon Daytona BiH još uvijek nefunkc država i podijeljenja država. Svako malo Milorad Dodik najavljuje odcjepljenje, no to se ne dagađa. Žalosno je što je međunarodna zajednica dala tome svoj obol, što su visoki predstavnici radili više štete nego koristi za harmoniziranje tih odnosa. Umjesto da se radilo na učvršćivanju onoga što je utemeljeno u Daytonu, oni su projicirali svoje fantazije ili išli na ruku Bošnjacima, poput ukidanja izborngo zakona, što je poseban problem za Hrvate”, rekao je Raspudić.

Ponovno su se rasplamsali odnosi između Srbije i Kosova, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obilazi regiju. Na Balkanu ponovno “vrije”.

“Novost je da eksplicitno izlazi van iz EU-a da zemlje tzv. Zapadnog Balkana mogu zaboraviti na članstvo. To Aleksandra Vučića stavlja u nezgodnu poziciju. On već neko vrijeme sjedi na dvije pozicije, s jedne strane su taj ‘srpski sve’, Kina i Rusija, a s druge težnja ka članstvu u EU-u. Sada izgleda da su zapadna vrata zatvorena i vjerojatno će doći do čvršćeg preorijentiranja srpske politike pod Vučićem”, smatra Raspudić.

Jučer u državni proračun “sjelo” 6,14 milijardi kuna predujma koje je uplatila Europska komisija, odnosno 13 posto ukupne omotnice iz NPOO-a. Premijer Andrej Plenković pohvalio se da Hrvatska nikad prije nije dobila toliko novaca od EU-a.

“Mi bismo bili najsretniji da je to sve tako optimistično kao ‘slika’ Plenković i da oni izvrsno vode zmelji. Mogli bismo se vratiti svojim poslovima, ne bi smo se trebali baviti politikom. Mogli bismo samo gledati i diviti mu se, no realnost je drugačija. Činjenica da smo dobili takav paket pomoći, razmjerno najveći, govori samo koliko smo jadni i nerazvijeni. Samo je još Bugarska lošija od Hrvatske, a vjerojatno bi nas i ona prestigla da nije bilo koronakrize.

Plenković je na vlasti pet godina, a to je petoljetka, on zna dobro što to znači, to je sasvim dovoljno vrijeme da se ozbiljniji ekonomski ciklusi pokretnu. Do toga nije došlo. Pola milijuna vitalnog stanovništva je iselilo, nazadujemo, na repu smo EU-a. A ako se nastave trendovi i Bugarska će nas uskoro prestići. Hvaliti se da smo jadni i slabi i da smo zato dobili najviše pomoći mi je deplasirano”, kazao je Raspudić za N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari