Pratite nas

Raspudić na saslušanju u policiji zbog izmeta na glavi Ante Tomića

Objavljeno

na

Kada su ga nazvali, popularni profesor je prvo mislio da je riječ o šali, odnosno kako ga zovu riječki humoristi “Bijele udovice”, a na kraju je shvatio da ga policija zaista zove na obavijesni razgovor kao osumnjičenika za napad na ‘najvećeg hrvatskog književnika’. Kada su policajci ipak shvatili kako je u inkriminirano vrijeme Raspudić bio stotinama kilometara daleko i kako nije imao ni ambicija biti organizatorom takvog čina, Raspudić je upitao policajce je li normalno da se za nešto što se kvalificira kao običan prekršaj (kakvih u Hrvatskoj dnevno ima barem tisuću) provodi opsežna višemjesečna istraga koja uključuje i nekoliko policijskih uprava?
– Halo. Dobar dan. Zovemo iz policije. Htjeli bi s Vama obaviti obavijesni razgovor po nalogu splitske policije. Riječ je o napadu u Splitu od 23.veljače 2014….

Tako je započelo nesvakidašnje iskustvo koje je doživio popularni sveučilišni profesor dr. Nino Raspudić i to samo zbog toga što je u zadnje vrijeme imao nekoliko javnim polemika s književnikom i novinarom Antom Tomićem.

Naime, budući splitska policija za 40 dana nije uspjeli locirati čak ni počinitelja (iako ima njegove snimke), krenula je drugim putem, tražiti nalogodavca i organizatore tog napada. Pa su se u nedostatku bolje ideje splitski policijaci na kraju sjetili profesora Raspudića koji je nedavno objavio tekst u kojem je polemizirao s Tomićem o stvarima koje prosječni hrvatski policajac ionako ne može i ne treba razumijeti.

I tako, razgovor dr.Raspudića s policajcima je počeo upravo na tu temu, iz čega se dalo zaključiti kako su policajci proveli dosta vremena baveći se fenomenom “daidže”, bosanskim franjevcima, te bošnjačkom unitarističkom politikom. Ukratko netko si je u policiji očito dao truda, ali i policajci su mogli nešto novo naučiti. Dakle, Raspudićev razgovor s policajcima na temu izmeta koji je Tomić dobio na splitskoj Pjaci započeo je naravno motivima.

– Nakon što smo uz kavu pretresli sve motive koji su me mogli nagnati da danima punim kantu i sa šiltericom kao komandos trčim po splitskoj Pjaci i dovršavam probavom ono što valjda nisam mogao mozgom i tipkovnicom, prešli smo na pitanje mog – kao Juventusova obrana – čvrstog alibija. Upitan gdje sam bio u vrijeme stravičnog napada na HAVC-ovog miljenika odgovorio sam da sam bio na cesti između Banjaluke i Mostara, kako i pristoji “Dodikovom i Čovićevom plaćeniku”, što mogu potvrditi i tri osobe iz automobila, kao i granična policija.

– Ali gospodine Raspudiću vi ste to mogli organizirati, tj. platiti nekome da to uradi, nisu se dali policajci.

– Vidio sam se već kako, kao neki hercegovački Corleone, ubacujem kockicu šečera u kavu na benzinskoj crpki u Jajcu, dok se u istom trenutku u drugoj državi kanta sručuje na glavu nekadašnjeg člana Programskog vijeća HRT-a.

No policajci su bili uporni u traženju poveznice između Raspudića i napada. Njih je zanimalo je li u danima nakon napada bio u Splitu. Nakon što je odgovorio kako je gostovao na jednoj vrlo posjećenoj javnoj tribini zanimalo ih je je li tamo bilo riječi o napadu govnima.

– Pred kraj tribine me jedan posjetitelj upitao za komentar tog čina i ja sam mu odgovorio kako osuđujem svako nasilje, da se ja s gospodinom Tomićem u ničemu ne slažem, ali da smatram kako njemu nedostaje pažnje, ljubavi i pouke. I da bi ga to učinilo boljim. A da se agresijom nikoga nije popravilo, pa neće ni njega.

Taj odgovor je očito umorio policajce pa su odustali od daljnjih pitanja. No onda je Raspudić imao tri pitanja za snage reda.

– Prvo sam ih upitao trebam li sada dati uzorak stolice na analizu, na što su se oni počeli previjati na stolici s mukom zadržavajući ozbiljnost.

Rekli su da za sada to nije potrebno. Nakon toga ih je Raspudić upitao kako se kvalificira ovo djelo. Nakon što su mu objasnili kako to nije kazneno djelo poput napada nožem već je to prekršaj s elementima narušavanja javnog reda i javnog sramoćenja što se goni po privatnoj tužbi, Raspuduća je zanimalo je li uobičajeno da se za nešto što se kvalificira kao prekršaj provodi tako široka istraga u koju je uključeno nekoliko policijskih uprava.

Na to više nisu imali odgovor. Jer kako objasniti da se za govna na Tomića provodi višemjesečna istraga, a za tisuće drugih prekršaja policija ne pokrene ni osnovne radnje koje bi trebala, jer se jasno nemaju vremena baviti takvim bezveznim stvarima.

Na kraju svog prvog iskustva s obavijesnim razgovorom, Raspudić je, kaže, izvukao nekoliko zaključka. Kao prvo začudilo ga je što ga je žena odmah otkucala policiji rekavši gdje se nalazi.

– Postupila je potpuno nerevolucionarno. Umjesto da kaže kako me nije vidjela danima i ne zna gdje sam, locirala me kao Šeks Gotovinu. Drugo, nesrazmjerno velika sredstva, radni sati i energija troše se na istragu jednog prekršaja. Uz bezrezervnu osudu tog čina, bode oči nesrazmjer između težine djela i širine istrage. Bilo bi dobro kada bi sustav isti trud koji je pokazao u pitanju oligarhijskog zabavljača pokazivao u slučaju drugih oštečenih građana. Četvrto, ne razumijem logiku istrage preko motiva. Jesu li mislili da ću nakon policijskog poziva puknuti, pokajati se i priznati – jesam, ja sam!

– Definitivni ima nešto u Hegelovoj misli da se sve u povijesti događa dvaput. Prvi put kao tragedija (od milicionerskih pendreka do Golog otoka), a drugi puta kao farsa (obavijesni razgovor koji će završiti pisanjem besmislenog zaspisnika). I na koncu očekujem da će se u istragu uključiti i Interpol, pa svečano izjavljuem da sam spreman i dalje biti kooperativan.

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Fra Mario Knezović: Skončavamo u Njemačkoj i kanalizaciji

Objavljeno

na

Objavio

Izumiremo. Na čudan način nestajemo. Dok jedni iseljavaju, drugi u pobačajima ubijaju. Zato fra Mario Knezović zaključuje da narod skončava u Njemačkoj i kanalizaciji. Javna televizija u emisiji Aleksandra Stankovića propagira iseljavanje. U novoj kolumni čitajte i o tome kako se mogu povezati pravosuđe i pečena janjetina. Mediji se hrane jalovim izjavama odvjetnika, a drugi „janjetinom“ plaćaju jamčevinu, piše fra Mario.

Skončavamo u Njemačkoj i kanalizaciji

Čija su djeca njihovi će biti i orasi. Tako kaže narodna mudrost. Na prostoru Bosne i Hercegovine i Hrvatske vođeni su česti ratovi za orahe. Borba za teritorij je sudba koja prati ove prostore. No, podatci govore, da će u budućnosti orahe brati nečija tuđa djeca koja će bez ispaljena metka osvojiti našu djedovinu. Podatci iseljavanja i izumiranja su apokaliptičkih razmjera. Prema podatcima statističkoga zavoda ove godine je u škole u Bosni i Hercegovini 7.153 učenika upisano manje nego prošle godine. Ali iz toga brojčanoga podatka čupamo i drugi važan podatak da je u srednje škole, od te brojke, upisano manje 6.263 učenika, a u osnovne škole 890 učenika manje. Logičan je zaključak da mnogi odlaze i tijekom osnovne škole ili nakon nje napuštaju BiH. Na Sveučilište u Mostaru, jedino na hrvatskome jeziku u BiH, upisalo se oko 450 studenata manje nego prošle godine. To su podatci koji vape da se svi alarmi uključe. U Hrvatskoj je stanje slično. Prošle godine je rođeno 36.372 djece, a umrle su 52.043 osobe. Uz to, što je prijavljeno, odselilo je 16.789 osoba. Te brojke su i poraznije jer neki ne prijavljuju odlazak.

I, onda, kad to sve vidimo, čudi što i javna televizija neposredno propagira odlazak, iseljavanje i širenje beznađa. Tako na Hrvatskoj televiziji (dalekostidnici) Aleksandar Stanković ugosti osobe koje pričaju o odlasku i šire tu propagandu. Možemo li zamisliti da Aleksandar Stanković u jednoj emisiji ugosti nekoga od TV urednika koji su u svojoj zemlji i na javnoj televiziji propagirali beznađe, bijeg iz zemlje, govor da u vlastitoj državi nema budućnosti, da mladi moraju otići itd. Takvoga novinara na javnom medijskome servisu u normalnim državama nema. I umjesto da konačno Stanković ode barem s HTV-a on nam u emisiju dovodi osobe koje propagiraju napuštanje Hrvatske. Propagirati bilo koji oblik seljenja je nehumano i može se svesti pod neku vrstu etničkoga čišćenja. Pitam se za koga to Stanković, i slični njemu, i po čije nalogu, rade i pripremaju Hrvatsku? Za koga to pripremaju Slavoniju? Potpuno sam uvjeren da oni koji će se u budućnosti tamo doseliti već postoje. Za nekoga se u geostrateškim planovima priprema hrvatska žitnica.

Ključno je pitanje kako ćemo stvoriti uvjete za dobar život u vlastitoj zemlji dok ima toliko onih koji je istinski ne vole i javno preziru. On novcu pretplatnika i o javnome novcu propagira se kako je unosan i ponosan posao u tuđoj zemlji prati stražnjice, dok se želi ogaditi mogućnost da se u vlastitoj zemlji pokuša dostojanstvenim radom uspjeti. Čast emisije, samo u manjoj mjeri, spasio je mladić koji ostaje u Domovini i pokazuje da se može uspjeti tko hoće raditi. Osobno ne želim da Aleksandar Stanković napusti Hrvatsku. Želim da napusti propagandni rad protiv Hrvatske. Vrijeme je da to učini dok nas ne protjeraju on i slični njemu! I da ne bih svalio svu krivicu na medije valja reći da je za demografsku katastrofu još mnogo drugih faktora krivo. Sustav na vlasti, osobito u nekim županijama u BiH, ne isplaćuje redovite dječje doplatke, skupa je školarina na fakultetima jer ih država i županije ne sufinanciraju, ignoriraju se majke kao odgojiteljice, težak je dolazak do zaposlenja itd. Demografskoj slici negativni biljeg daju i oni koji olako odlaze i bez pravoga razloga napuštaju svoje pradjedovske prostore. Ispada da mnogi postupaju po izreci: „Vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu.“ Uz sve to, demografskoj katastrofi doprinose brojni pobačaji – čedomorstva. Tako možemo, s knedlom u grlu, zaključiti da, što je gnjusno, najviše završavamo u Njemačkoj i kanalizaciji.

 

Sudska jamčevina i pečena janjetina

Osoba je uplatila jamčevinu i puštena da se brani sa slobode. To je čest slučaj kad su u pitanju imućni okrivljenici. Što je jamčevina? Naravno da neću tumačiti općepoznate činjenice da je to novčani ili imovinski polog kao jamstvo da će se osoba odazvati sudu i da neće pobjeći pravnome postupku. Međutim, u moru pojmova izgubila se bistrina koja nam plastično objašnjava što je jamčevina. Moje objašnjenje je slijedeće. Nekom zgodom u parku se skupilo divno društvo i prigodno su stavili janje na ražanj. Dok su u veselom društvu samo za tren zanemarili janje na ražnju kradljivac je došao i ukrao ga. Ubrzo su okrivili čovjeka koji je ukrao janje, podigli optužnicu i stavili ga u pritvor. Onda dolazi osoba u ime suda i pušta čovjeka na slobodu pod uvjetom da dva kilograma pečene janjetine ostavi na sudu kao jamstvo. Eto to je jamčevina u kontekstu modernih sudskih postupaka. Polog su mrvice od ukradenoga ili zloporabom položaja stečenoga.

Ova priča uopće nije banalna, premda se takvom čini. Da. Upravo se po ovom modelu događaju stvari. Čovjek se nepošteno i krađom obogati, a onda od toga ukradenoga plaća sitnu jamčevinu da se brani sa slobode. Pitanja je mnogo u toj izopačenoj logici i moralnoj nakazi od postupanja. Osnovno je pitanje je li moralno i pravno dopustivo primiti jamčevinu od osobe koju se privodi upravo zbog toga što je istu jamčevinu nepošteno ili krađom stekla? Drugo važno pitanje je kakvu jamčevinu može ostaviti osoba koja nema ništa, koja je uhvaćena u maloj krađi i nema niotkud namiriti niti ponuditi jamčevinu? Pisati o tome da su jamčevine model po kojem „bogatuni“ mogu uživati slobodu nije ni potrebno. Gledano s moga kuta stvari trebaju biti potpuno drugačije i upravo ne bi, s moralnoga gledišta, bilo dopustivo da jamčevinu uplaćuju oni koji su u mutnom poslovanju došli do kapitala. To je plaćanje od svojevrsne krvarine.

Uz ove pravne procedure i zavrzlame oko jamčevine, čudi još jedna stvar. Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su medijske izjave odvjetnika okrivljenih. Ako želimo zemlju prava i pravičnosti odvjetnici i sudionici u sudskim procesima ne smiju biti dionici javnih rasprava i televizijskih emisija na temu koja se tiče određenoga sudskoga predmeta. Što branitelji imaju reći osim toga da iznose teze u korist okrivljenika i da pritom za svoga klijenta kažu da je nevin. Mediji se hrane jalovim izjavama odvjetnika. Također u medijima ne bi trebali sudjelovati ni članovi tužiteljstva jer se tako izriče javna presuda, a postupak je u tijeku. Ako je osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja, onda svaki javni istup koji sliči na parnicu je krivično djelo i utjecaj na pravičnost postupka. Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Do takvoga smo apsurda došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

Fra Mario Knezović/Naša ognjišta/fratar.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović promaknula časnike HRZ i PZO

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u prigodi Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) 16 pripadnika HRZ i PZO, odnosno jednu časnicu i 15 časnika.

Oni koji su zamijenjeni ili odlaze u mirovinu ili na nove dužnosti.

U čin brigadnog generala promaknut je brigadir Mato Mikić, on je novi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U mirovinu ide brigadni general i dosadašnji zapovjednik brigadni general Miroslav Kovač.

Novi zapovjednik Hrvatske ratne mornarice je komodor Ivo Raffanelli, a u mirovinu ide dosadašnji zapovjednik, kontraadmiral Predrag Stipanović.

Brigadni general Siniša Jurković novi je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, a u mirovinu odlazi general pukovnik Mate Ostović.

U čin brigadira promaknut su pukovnici Damir Perak i Ivica Črne. Jedan bojnik promaknut je u čin pukovnika. Jedan satnik promaknut je u čin bojnika. Sedam natporučnika promaknuto je u čin satnika. Četiri poručnika promaknuta su u natporučnika.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljen je brigadir Mato Mikić.

Predsjednica Grabar-Kitarović odluku je donijela na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog ministra obrane, odluke o promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike HRZ i PZO.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari