Connect with us

Politika

Raspudić o ilegalnim migracijama: Na najproblematičnije točke staviti vojsku

Objavljeno

-

Foto: Hina

Zastupnik Nino Raspudić (Most) opetovao je u četvrtak da radi sprječavanja ilegalnih migracija Hrvatska na najproblematičnije točke na granici treba staviti vojsku.

Jasno smo rekli da treba staviti vojsku na granicu, koriste je Bugarska, Italija, Francuska u obrani granica, na najproblematičnije točke, izjavio je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Kazao je kako se HDZ od takvih prijedloga brani sa dva spina, od kojih je jedan da je to nekakav zid prema Hrvatima u BiH.

“Ne znam ni jednog Hrvata iz BiH koji prelazi granicu tako da prepliva Savu ili se probija kroz šumu, ljudi dođu na granični prijelaz”, naveo je.

“Ovo je opasna stvar, treba reagirati žurno da nas za mjesec dana ne bi sve zaboljela glava”, rekao je zastupnik.

Propitujući europski odgovor na migrante, kazao je kako je to “negdje žica, negdje zid, negdje vojska, a negdje policija. Dakle, tko se zadnji zatvori, stradao je“.

Naveo je da je Njemačka prekjučer “digla” policiju na granicu s Poljskom i Češkom koju s Austrijom je ima od ranije, dok su Italija i Francuska po pitanju migranata u velikom sukobu, a Slovenija je krenula s policijskim patrolama uz granicu.

“Dakle, šengen je priča za malu djecu, nije to nikakav uspjeh, svaka zemlja kad zagusti brani svoju nacionalnu granicu“ rekao je Raspudić, zapitavši što čeka Hrvatska.

Šarić (HDZ): Ministarstvo se dobro nosi sa afričkom svinjskom kugom

HDZ-ov Josip Šarić (HDZ) je govoreći o afričkoj svinjskoj kugi ustvrdio da je to “problem s kojim se Ministarstvo poljoprivrede dobro nosi” te da to nije tema na kojoj političke stranke trebaju dobivati bodove.

Nabrojao je što je sve učinjeno od 2018., kada je osnovano stručno tijelo za tu bolest, te kazao da od prvog slučaja afričke svinjske kuge, 26. lipnja ove godine Ministarstvo prati situaciju te “aktivno i promptno provodi sve nužne mjere kako bi spriječilo širenje bolesti”.

Ministarstvo je, naveo je, izradilo dva programa pomoći uzgajivačima svinja, jedan od 12,5 milijuna i drugi od 15 milijuna eura. Za suzbijanje bolesti osiguralo je i novu mjeru od 7,5 milijuna eura, koja je u provedbi, a planira se i treća u okviru koje će se isplatiti još 1,9 milijuna eura.

Šarić je naveo i da je do 27. rujna bolest potvrđena na 870 gospodarstva, odnosno oko 20.600 svinja te na osam divljih svinja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas