Pratite nas

BiH

Raspudić: Rtv kanal na hrvatskom jeziku i izmjena izbornog zakona je minimum koji HDZ treba tražiti

Objavljeno

na

Put kojim su SDA-DF i Savez za promjene krenuli više me podsjeća na igre i igrice oko prošle Platforme koja je imala katastrofalne rezultate, nego na istinsku, programski orijentiranu koaliciju, kaže za Hrvatski Medijski Servis dr Nino Raspudić., docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

nino_raspudicJučerašni sastanak izaslanstava HDZ i SDA na kojem je postignut dogovor o tome da SDA i DF s HDZ-om sljedećeg tjedna potpišu protokol i krenu s formiranjem vlasti na županijskoj, pa potom i na federalnoj raini, te se dokument kojeg su potpisali SDA, DF i Savez za promijene nadogradi programskim prioritetima HDZ BiH, predstavlja zaokret u odnosu na raniji stav da se vlast pravi odzgo prema dolje i da će se HDZ BiH ponuditi da stavi svoj potpis na već potpisani dokument kreatora „Sarajevskog sporazuma“

Raspudić smatra kako HDZ svoje priključivanje toj koaliciji trebao uvjetovati uključivanjem u programska načela nekih dodatnih elemenata sukladnih europskim vrijednostima.

– U ovom trenutku minimum bi trebao biti kanal na hrvatskom jeziku unutar javnog RTV servisa i usvajanje načela o izmjeni izbornog zakona koji bi ubuduće trebao onemogućiti preglasavanje malobrojnijeg naroda, kaže Raspudić za Hrvatski Medijski Servis.

Osvrćući se na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao kako ne misli da je riješenje „stvaranje dviju škola, dviju televizija, dva naroda, dva entiteta, dviju izbornih jedinica pod jednim krovom“, Raspudić je kazao kako je ta izjava zabrinjavajuća.

„Zabrinjavajuće što se neki bitni politički akteri ponašaju kao da izborna kampanja još uvijek traje, ili kao da su u permanentnoj izbornoj kampanji, a ne u postizbornoj situaciji u iznimno složenoj državi u kojoj je potrebno puno dobre volje i spremnosti na kompromise kako bi se formirala stabilna vlast, kazao je Raspudić.

On smatram da bi za BiH u situaciji u kojoj se iznenada pružila velika prilika da se dobije status zemlje kandidata za EU, najbolje bilo napraviti što širu koaliciju, što bi značilo dovoljno stabilnu vlast koja ima kapacitet provesti potrebne reforme. /HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

HDZ BiH vjeruje u kontinuitet politike Hrvatske; izborni zakon do svibnja

Objavljeno

na

Objavio

HDZ Bosne i Hercegovine ne očekuje promjenu politike Hrvatske prema BiH nakon što Zoran Milanović preuzme dužnost šefa hrvatska države, kazala je zamjenica predsjednika te stranke Borjana Krišto kako je u četvrtak citira sarajevsko “Oslobođenje”.

“Ne vidim neki razlog da dođe do promjene politike Hrvatske prema našoj zemlji. Hrvatska podupire BiH na njezinom euroatlantskom putu zalažući se za izgradnju BiH kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda” kazala je Krišto u intervjuu.

Dodala je kako je HDZ BiH sada usmjeren na to da se što prije nađe rješenja za izmjene izbornog zakona, uključujući tu ono koje će omogućiti provedbu izbora za tijela vlasti u Mostaru, kada se u listopadu budu organizirali lokalni izbori u cijeloj zemlji.

Izbora u Mostaru nije bilo još od 2008., kada su izvan snage stavljena izborna pravila koja su vrijedila u tom gradu, a HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) od tada se nisu uspjeli dogovoriti kako riješiti taj problem.

Europski sud za ljudska prava prošle godine je presudio kako je zbog toga odgovorna BiH kao država te je odlučio kako Ustavni sud BiH mora riješiti taj problem nametanjem privremenog rješenja ukoliko ne bude političkog dogovora.

“Zalažemo se za rješenje koje će već ove godine omogućiti demokratske izbore u tom gradu, ali smo protiv bilo kakvoga rješenja koje će od Mostara napraviti ‘grad slučaj’. Situacija u Mostaru je ista kao i u Travniku ili nekim drugim gradovima i stoga ovdje ne smijemo pribjeći nekim privremenim i neodrživim rješenjima već moramo pronaći trajno rješenje koje se neće razlikovati od onih u drugim gradovima”, kazala je Krišto.

Podsjetila je kako su rokovi za to jasni te da izmjene izbornog zakona moraju biti usvojene u parlamentu do početka svibnja ove godine.

Istaknula je kao je stajalište HDZ BiH da ta zemlja može opstati jedno kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda, kako je definirana Daytonskim sporazumom, pa je stoga neprihvatljiva situcaija kakva je sada, a to je da Hrvatima Bošnjaci biraju predstavnike u vlasti.

“Problem ćemo eliminirati onda kada budemo uvažavali izbornu volju konstitutivnih naroda i pojedinaca”, kazala je Krišto. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bariša Čolak: Intenzivno se razgovara i radi na formiranju vlasti u FBiH

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je novinarima u Sarajevu da se, kada je u pitanju formiranje vlasti na razini Federacije BiH, vrlo intenzivno razgovara i radi.

Po njegovim riječima, prije svega se radi „o jednom preslagivanju ili reformi samih ministarstava unutar Federacije BiH“.

– Mi smo Ustavom ograničeni na određen broj ministarstava, ali znate da je i Ustavni sud u prošlosti imao itekako posla s barem dva ministarstva, a ima i opravdanih zahtjeva da se uvedu neka nova ministarstva – naveo je Čolak.

Dodao je da se ovih dana vode intenzivni razgovori u tom kontekstu da se postigne konsenzus o tome koja će ministarstva djelovati ubuduće, „kao jedno prethodno pitanje koje će se onda skupa riješiti i s uspostavom vlasti“.

– Mislim da je to moguće u narednih par mjeseci, opet ako postoji politička volja. A čini mi se da su federalni partneri, barem ovi koji sada participiraju u vlasti ili barem dva koja su možda i najzastupljenija sada a bit će, siguran sam, i u ubudućoj Federalnoj vladi, na dobrom putu da to pitanje riješe – kazao je Čolak, prenosi Fena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari